Un buzoian a reuşit să „încaseze“ o sentinţă record pentru evaziune fiscală. Recordmenul este un aşa-zis afacerist cu piei de animale din zona Siriu, Mihai Mădălin Fercu, cel care derula nestingherit afaceri în afara legii în timp ce era cercetat de oamenii legii pentru operaţiuni comerciale nereale.

Fercu, aflat în prezent în arest la domiciliu din luna octombrie 2016, a fost condamnat în primă instanţă la Tribunalul Buzău la 12 ani de închisoare, din care zece ani doar pentru evaziune fiscală, la care s-a adăugat spor de pedeapsă pentru spălare de bani şi condamnarea de un an cu suspendare pe care o avea la activ printr-o sentinţă din 2013 tot pentru evaziune fiscală. Atât Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău cât şi cei patru inculpaţi au făcut apel la sentinţele pe fond, iar dosarul a ajuns pe masa judecătorilor de la Curtea de Apel Ploieşti. Însă, Fercu ar putea ajunge în curând în spatele gratiilor unde va rămâne mulţi ani, având în vedere că mai este cercetat şi alte dosare pentru fapte similare.

Celelalte trei persoane trimise în judecată în acelaşi dosar au primit sentinţe cuprinse între 2 ani şi şase luni, cu suspendare sub supraveghere, şi 10 ani de închisoare cu executare pentru complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani. În solidar, cei patru evazionişti trebuie să plătească statului peste 5 milioane lei, plus, dobânzi şi penalităţi, până la achitarea integrală a prejudiciului creat.

În 2016, ofiţerii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea procurorului de caz, au început urmărirea penală împotriva unui buzoian în vârstă de 42 de ani. Acesta, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale ce are ca principal obiect de activitate comerţul cu ridicata al blănurilor, pieilor brute şi al pieilor prelucrate, era bănuit că, în perioada iunie 2014-ianuarie 2016, a înregistrat în evidenţele contabile mai multe achiziţii de bunuri care nu au la bază operaţiuni reale şi nu au fost confirmate de societăţile comerciale. Astfel, bugetul statului a fost preju­diciat cu suma de 1.500.000 lei. Buzoianul cu pricina este nimeni altul decât Mihai Mădălin Fercu, afacerist din zona Siriu, un cunoscut al oamenilor legii, care în luna septembrie 2015 făcea obiectul unor ample percheziţii ale Poliţiei în judeţele Buzău, Giurgiu şi Ilfov, acesta şi alţi cinci indivizi fiind anchetaţi, apoi trimişi în judecată în luna noiembrie 2015, pentru operaţiuni ilegale cu piei de animale, soldate cu un prejudiciu adus bugetului general de peste 5 milioane lei.

Însă Fercu nu s-a potolit şi a continuat să ţepuiască statul chiar şi în timp ce era cercetat penal. Aşa se face că oamenii legii i-au mai deschis un dosar pentru un prejudiciu de 1,5 milioane lei. Individul se află în prezent în arest la domiciliul său din municipiul Buzău în primul dosar de evaziune fiscală  şi spălare de bani pentru care a fost trimis în faţa judecătorilor la sfârşitul anului trecut.

Peste 5 milioane euro „spălate“

În doi ani şase persoane au fost trimise în judecată în 2015, Mihai Mădălin Fercu fiind singurul arestat preventiv, pentru infracţiunile economice mai sus menţionate. Potrivit procurorilor, afacerile necurate s-au derulat prin intermediul unei firme din zona Siriu: „Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău au dispus, prin rechizitoriul din 09.XI.2015, trimi­terea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului Fercu Mihai Mădălin, pentru comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală  şi spălare de bani. Au fost, de asemenea, trimişi în judecată, sub control judiciar, inculpaţii Dragomir Constantin pentru comiterea infr. de evaziune fiscală  şi spălare de bani, Moaţă Laurenţiu pentru complici­tate la evaziune fiscală şi pentru infr. de spălare de bani, Toma Ion pentru complicitate la evaziune fiscală  şi pentru infr. de spălare de bani  şi în stare de libertate inculpaţii Manole Codruţ Mihai şi Manole Floarea, ambii pentru complicitate la evaziune fiscală  şi spălare de bani“.

În rechizitoriu, procurorii explică modul în care cei trimişi în judecată au fraudat statul  folosind facturi fictive. „Inculpatul Fercu Mihai Mădălin, în calitate de administrator de drept sau în fapt al S.C. Rau Novo Pell, în perioada 2012 – 2014, a evidenţiat în contabilitate operaţiuni fictive, cu scopul de a se sustrage de la plata unei TVA în sumă de 5.476.698,97 lei de la bugetul de stat. Aceeaşi activitate infracţională s-a reţinut şi în sarcina inculpatului Dragomir Constantin, care iniţial a fost angajat şi, ulterior, a devenit reprezentant legal al S.C. Rau Novo Pell. În sarcina inculpaţilor Moaţă Laurenţiu, Toma Ion, Manole Floarea  şi Manole Codru  Mihai s-a reţinut că, în calitate de administratori în fapt sau în drept ai unor firme, i-au furnizat inculpatului Fercu Mihai Mădălin facturi fictive de aprovizionare, pentru a-i  înlesni sustragerea de la plata TVA cu valori substanţiale. Cu privire la infracţiunea de spălare de bani, s-a reţinut că toţi inculpaţii au transferat,  succesiv, în conturi bancare, sume de bani, pentru a simula plăţi reale, care să creeze aparenţa a unor livrări efective de marfă, ascunzând faptul că, în realitate, au circulat doar facturi false“. Mai exact, timp de doi ani, gruparea ,,a spălat” peste 5 milioane euro din tranzacţii cu piei de animale. Dosarul se află acum pe rolul Curţii de Apel Ploieşti unde se judecă atât apelul Parchetului de pe lângă Tribunalului Buzău cât şi al inculpaţilor în dosar.

Un evazionist cu repetiţie

Fercu este o mai veche cunoştinţă a procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău. El a fost condamnat în 2013 la Tribunalul Buzău la un an de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală în formă continuată, faptă săvârşită în semestrul II din 2010, iar decizia a rămas definitivă în 2014, prin pronunţarea de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. El se află în perioada de încercare de trei ani dictată de judecători. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în calitate de administrator al SC R.P. SRL Lunca Jariştei, judeţul Buzău, Fercu nu a înregistrat în contabilitate o parte din veniturile obţinute semestrul II 2010, sustrăgându-se astfel de la plata unor obligaţii fiscale către stat în sumă totală de 40.966 lei.

La momentul cercetărilor, SC R.P. SRL Lunca Jariştei, judeţul Buzău, avea ca obiect de activitate comerţul cu blănuri, piei brute şi piei prelucrate, societatea fiind înfiinţată în anul 2009 de către Mihai Mădălin Fercu, care i-a cesionat-o, la data de 8 februarie 2010 lui S.F., de 47 de ani, din Lunca Jariştei, judeţul Buzău, după cesionare acesta din urmă, care a achiziţionat societatea pentru a obţine un credit bancar (conform propriilor declaraţii), nemai­derulând vreo activitate, documentele contabile fiind aruncate de către concubina sa, în realitate, cesiunea fiind fictivă, pentru a se putea justifica ulterior lipsa documentelor contabile.

În lipsa evidenţei contabile, inspectorii fiscali au efectuat controlul pe baza declaraţiilor fiscale a unor documente predate de Fercu, a balanţelor de verificare şi a declaraţiilor informative a tranzacţiilor pe teritoriul naţional D 394, prin metoda estimării, conform art. 67 alin. (1) din O.U.G. nr. 92/2003, republicată.

Astfel, organul de control fiscal a stabilit că în semestrul II 2009 şi în semestrul I 2010, SC R.P. SRL Lunca Jariştei, judeţul Buzău, nu a declarat venituri de 988.793 lei (710.130 lei – semestrul II 2009 şi 278.663 lei – semestrul l 2010), acest aspect rezultând din raportările unor parteneri comerciali SC B. SRL, SC S.A. SRL, SC H.S.I. SRL, SC C. SRL, SC P.C. SRL, SC S. SRL, SC T. SRL şi SC I.C. SRL, care au declarat achiziţii în valoare mai mare decât cele declarate de inculpat, pentru această sumă calculându-se un impozit pe profit de 151.757 lei (113.621 lei – semestrul II 2009 şi 38.136 lei – semestrul I 2010) şi TVA de 187.871 lei (134.925 lei – semestrul II 2009 şi 52.946 lei – semestrul I 2010), preju­diciul total fiind de 339.628 lei.

În declaraţia dată în faza de urmărire penală, Fercu a recunoscut că este singurul responsabil de întreaga activitate a societăţii, martorul S.F. neavând nicio implicare în derularea afacerii cu piei de animale, marfă ce a făcut obiectul exclusiv al tuturor relaţiilor comerciale derulate prin firmă, însă a apreciat că actul de control al organului fiscal nu reflectă realitatea, dat fiind că nu au fost luate în considerare două declaraţii rectificative depuse după demararea inspecţiei fiscale. „Chiar şi pentru veniturile neînregistrate în semestrul II 2010, cu luarea în considerare a declaraţiilor rectificative, s-a putut constata că inculpatul datorează bugetului de stat sumele de 21.952 lei –  impozit pe profit – şi de 19.014 lei TVA, organul fiscal reţinând pentru anul 2010, următoarele sume raportate de partenerii comerciali şi neraportate de către inculpat: 158.610 lei – în relaţia cu SC S. SRL Şotînga; 724.444 lei – în relaţia cu SC T. SRL Amara; 37.130 lei – în relaţia cu SC I.E. SRL Buzău; 10.479 lei – în relaţia cu SC P.C. SRL Şotînga“, se menţionează în rechizitoriu.

 

 

 

DISTRIBUIȚI
loading...