Nu am aflat vineri cine și cum a dus pesta porcină africană în comuna Vadu Pașii. În timp ce reprezentantul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Buzău spune că samsarii de animale ar fi împrăștiat virusul, comandantul Poliției județului transmite că nu s-au găsit animale bolnave care să provină din zonele cu focare din județele limitrofe sau chiar din Vadu Pașii. Avem astfel de-a face, pare-se, cu un dialog al surzilor din care fiecare înțelege ce vrea și cum vrea sau chiar nimic.

Directorul adjunct al DSVSA Buzău, Ciprian Botezatu, a precizat vineri în ședința Centrului Local pentru Controlul Bolilor, că documentele care au fost strânse pe timpul anchetelor epidemiologice desfășurate în fiecare dintre focarele de la Vadu Pașii și care ies din aria de competență instituțională a DSV au fost înaintate joi la Inspectoratul de Poliție Județean Buzău, ,,documente care, în urma discuțiilor cu numeroase persoane din zona de evoluție, din care se conturează o ­anu­mită legătură a unor persoane cunoscute ca fiind comercianți tradiționali de animale, în cele mai multe cazuri, comercianți ilegali de animale, cu o activitate destul de consistentă a acestora în ultimele două luni ale anului 2018 în județele limitrofe unde a evoluat pesta porcină africană. Din punctul nostru de vedere există legătură cu focarele în evoluție de la nivelul județelor limitrofe. Aprecie­rea este pur și simplu din punct de vedere al instituției pe care o reprezint, din punct de vedere medical”, a precizat medicul veterinar Ciprian Botezatu.

Pe de altă parte însă, comandatul IPJ, comisar șef Laurențiu Pantazi, a precizat că ,,până la acest moment – (n.r., vineri) nu au rezultat aspecte de natură penală, în sensul că nu au fost stabilite animale bolnave care să provină din zone de proveniență a virusului”.

Prefectul județului Buzău, Carmen Ichim, a cerut la începutul săptămânii trecute directorului executiv adjunct al Direcției Sanitar – ­Ve­terinare și pentru Siguranța Alimentelor, și comandatului Poliției jude­țene ca, până vineri, să fie finalizată documentarea iar rezultatele să fie prezentate într-un raport amănunțit.

În pofida măsurilor pe care autoritățile susțin că le-au luat, pesta porcină africană continuă să se extindă. Șase focare de PPA sunt active în prezent în trei sate ale comunei Vadu Pașii, toate deschise de la începutul acestui an, primul fiind în localitatea Focșănei, în gospodăria unui asistent veterinar. De atunci, cazurile de îmbolnăvire s-au înmulțit îngrijorător, ultimul fiind confirmat joi în satul Zilișteanca, comuna Vadu Pașii, într-o gospodărie particulară. Nouă porci au fost uciși preventiv după ce trei au murit, analizele de laborator arătând prezența virusului pestei porcine africane. Ancheta epidemiologică și în acest caz este în desfășurare.

12 focare active

La această dată, pesta porcină africană evoluează în județul Buzău în 11 focare din exploatații non-profesionale și o crescătore de mici dimensiuni, declarate în opt localități, ­res­pectiv satul Mărgăriți – comuna Beceni, satul Gura Dimienii – comuna Beceni, satul Săgeata – comuna Săgeata, satul Vadu Pașii – comuna Vadu Pașii (trei focare), satul Focșănei – comuna Vadu Pașii, satul Scurtești – comuna Vadu Pașii (două focare), satul Boboc – comuna Cochir­leanca (două focare), satul Zilișteanca – comuna Vadu Pașii, fiind în atenție și cele două cazuri la mistreț, pe raza fondurilor de vânătoare 41 Beceni și 42 Aldeni.

Prin aplicarea eficientă a măsurilor de combatere a PPA au fost stinse până la această dată cinci focare.

Armata, solicitată să intervină

Între timp, conducerea DSVSA Buzău a propus, iar CLCB a aprobat, desemnarea de către Divizia 2 a 20 de militari care să însoțească transporturile de porci sacrificați, în cazul în care prefectul Carmen Ichim va da ordinul de declarare a stării de urgență și se va trece la sacrificarea suinelor din zonele de protecția a focarelor de PPA.

2 COMENTARII

  1. Cum sa se constate abateri cand politistii mananca si ei o fripturica, o branzica, de la samsari! In urma cu cativa ani se taiau cai pe terenul de sport, in spatele postului de politie. Toti sunt mana in mana, impart comisioanele si oamenii de buna credinta sufera! Asta este Vadu Pasii!

  2. Nu cred ca este corect sa fie omoriti porcii sanatosi.Sa se faca acestora analize si dezinfectie in fiecare curte.Daca sunt sanatosi de ce sa ai impuste degeaba?

Comments are closed.