SRI urmează să piardă din buget 150 de milioane de lei, după ce amendamentul trecut de Comisia Buget-Finanțe a fost votat de Plenul reunit al Parlamentului. Asta, doar pentru că așa vrea Liviu Dragnea – de fapt, a vrut să taie 455 de milioane de lei – care, în numele războiului său cu fantomaticul stat paralel, a depășit zona populismului și a intrat într-una mult mai gravă, a punerii în pericol a securității naționale. Pe care o joacă la ruletă (rusească). Coincidență(?), în discursul său și al altor voci din PSD apar teme care se găsesc și pe lista de fake-news a pu­terii de la Kremlin.

Tăierea bugetului SRI nu este întâmplătoare. Și nu este făcută nici pentru a dirija banii spre achiziția de vitamina D pentru copii. Aceasta este de o demagogie sfidătoare din partea liderului PSD, în condițiile în care fondurile puteau fi luate de altundeva. De exemplu, chiar de la PSD, căruia i-au fost alocate, din bugetul pe 2019, 47 de ­mi­lioane de euro – o creștere de aproape 28 de ori, față de 2016! Spre comparație, DNA are un buget de vreo 37 de milioane de euro, adică mai mic decât al PSD. Prin solicitarea de a tăia aproape jumătate de miliard de lei de la SRI – lansată nu la discuții cu reprezentanții instituției, ci într-o intervenție la una dintre televiziunile de casă ale Puterii, cu patron condamnat penal pentru corupție, de la care ANAF-ul mai are de recuperat, de ani buni, câteva zeci de ­mi­lioane –, Liviu Dragnea vrea să transmită semnale de forță  spre zona securității naționale care nu îi este, legal, subordonată. Decizia a luat-o recent, pe cont propriu, după alocările bugetare inițiale propuse de Guvern și avizate de către CSAT, în decembrie anul trecut.

Prin această tăiere din bugetul SRI, doar pentru că așa vrea el, Liviu Dragnea, liderul PSD duce de fapt la un alt nivel războiul său cu „statul paralel” – de altfel, o temă aflată, din 2013, pe lista narațiunilor paranoide pe care puterea de la Moscova le-a aruncat în campania fake-news. Iar dacă tot se erijează în jupân al securității naționale, domnul Dragnea ar trebui să spună și de unde vrea să taie acești bani: din fondurile pentru prevenirea și combaterea terorismului, din cele alocate securității energetice sau cibernetice ori din cele alocate contra-spionajului?

Inechivoc este că, prin această decizie de a diminua drastic bugetul SRI, domnul Dragnea a depășit zona po­pulismului – de unde viza să țină captiv un electorat frustrat, dezamăgit și care, mancurtizat de propagandiștii Puterii, prezentați ca jurnaliști sau analiști, a ajuns să creadă că vina nerealizării sale o poartă alții, conspiratori de genul statul paralel, care e mână în mână cu oculta mondială și cu Soros care, toți, vor să subjuge poporul român și să-l umilească. Acum, domnul Dragnea a intrat într-o zonă mult mai gravă, a irespon­sabilității cu efecte incalculabile, a punerii în pericol a securității naționale. Într-un context geopolitic incert, în care riscurile și amenințările la adresa statelor NATO cresc de la o zi la alta, în condițiile în care avem un an electoral cu miză majoră, în care nu sunt excluse interferențele Rusiei, așa cum s-a întâmplat în alte state, într-un an în care România va găzdui un summit la care vor fi prezenți 27 de șefi de stat și de guvern din Uniunea Europeană, domnul Dragnea pune în pericol si­guranța națională și nu numai.

În acest timp – iarăși, coincidență?… –, dinspre partidul de guvernământ, ai cărui exponenți prezidează, în numele României, președinția temporară a Consiliului Uniunii Europene, sunt lansate atacuri dure la adresa UE, a unor state europene și a conducerii acestora. „Suntem intoxicați de stăpânii noștri care ne călăresc, n-aș vrea să spun stăpânii noștri coloniali din cadrul Germano-Franței și coloniile ei actuale sau pe care și le dorește să le subordoneze în întregime. Stăpânii noștri au reușit să creeze un aparat de represiune (…)”, a declarat, la un post local de televiziune din Galați, deputatul PSD Nicolae Bacalbașa. Care cataloghează MCV-ul ca fiind „o golănie ordinară”, pe Angela Merkel o numește „Führer feminin”, iar despre președintele Klaus Iohannis, că este „un provocator profesional”, infiltrat de străini, „pentru a batjocori poporul român”.

Acestea nu sunt doar acte de mitocănie în stare pură din partea unui politician care a mai avut ieșiri în decor ce vorbesc de la sine de un ni­vel de civilitate sub cota de avarie. Acestea fac parte din retorica de la vârful coaliției de guvernare. De altfel, nimeni din PSD nu a avut vreo reacție după declarațiile de­putatului Bacalbașa, nimeni nu a solicitat sancționarea lui. Adică, sunt de acord cu ceea ce spune. Atacurile la adresa Occidentului, teme de genul „România – colonie UE” sau, în funcție de context, „colonie americană”, „alogenul infiltrat în țară, care reprezintă interesele străinilor, ale unei oculte mondiale și care asuprește poporul român” sunt reluate periodic, pe voci și pe intensități diferite, în discursul public al unor voci din PSD, trădând un naționalism retrograd. Mai mult sunt teme care – iarăși coincidență?… – apar pe lista de narațiuni gândite în laboratoarele de propagandă ale Kremlinului și lansate în spațiul public prin intermediul campaniilor fake-news.

Și dacă am reface un puzzle al declarațiilor făcute de oameni din PSD și din sateliții lor electorali, de genul ALDE sau PC, de decizii luate de ei, din 2012 – an în care Kremlinul deschisese o secțiune în limba română a postului guvernamental Vocea Rusiei, la care colaborau și politicieni din PSD cu opinii antioccidentale, închisă în decembrie 2014, adică după pierderea prezidențialelor de către Victor Ponta – am vedea că toate au cel puțin un punct comun cu temele regăsite în propaganda Kremlinului. Iarăși, coincidență?… Deja, cam multe, pentru a mai crede în ele.

Text publicat în „Puterea a cincea”

DISTRIBUIȚI
loading...