2018 este primul an în care canalele de irigaţii funcţionale vor rămâne încărcate până la jumătatea lunii noimebrie dacă în perioada imediat următoare nu vor fi precipitaţii suficiente pentru a combate seceta din sol.

Uscăciunea prelungită a afectat serios agricultura în acest an. Pentru că nu a plouat mai deloc de luni bune, fermierii buzoieni au solicitat Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare să continue livrare apei pentru irigaţii în luna octombrie şi este posibil ca măsura să se menţină şi la începutul lui noiembrie.

„Din cauza acestei toamne secetoase, fermierii au avut nevoie de apă, drept pentru care a trebuit să asi­gurăm din Canalul Vest apă pentru fermierii care au solicitat acest lucru. Mai mulţi fermieri ne-au solicitat asta, şi am încheiat mai multe acte adiţionale, pentru că în mod normal am avut contract de a asigura apa până la 1 octombrie, contracte care au fost prelungite şi pentru luna aceasta”, a declarat Gheorghe Mihalache, director adjunct al ANIF Buzău. Culturile care au avut nevoie de irigaţii în luna octombrie au fost cele de rapiţă şi de grâu, a căror răsărire trebuia asigurată până la sosirea iernii, iar acest lucru nu ar fi fost posibil fără un aport de apă considerabil în sol.

ANIF Buzău şi-a propus să reabiliteze Canalul Vest care asigură apa pentru irigaţii pe o bună parte din terenurile de pe raza judeţului şi chiar a demarat procedurile de achiziţi pentru lucrarea care urma să fie făcută, însă planurile au fost date peste cap de solicitarea fermierilor care, în lipsa ploilor, s-au văzut nevoiţi să îşi irige culturile aproape ca într-o lună de vară.

În acest an, pentru reducerea efectului de secetă asupra terenurilor cultivate în amenajarile de irigaţii, s-au încheiat contracte pe o suprafaţă totală de 16.155 ha, din care contracte multianuale pe o suprafaţă de 13.096 ha.Până în momentul de faţă, s–au aplicat udări pe 19.311 ha, în amenajările Câmpia Buzăului pe 12.649 ha şi Amaru pe 6.662 ha tuturor beneficiarilor care au încheiat contracte sezoniere şi multianuale pe anul 2018.

DISTRIBUIȚI
loading...