Anul agricol 2017-2018 a debutat cu o toamnă în care regimul hidrotermic din aer şi din sol a permis desfăşurarea normală a proceselor de vegetaţie la culturile de toamnă, mai ales pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă.

Conform Direcţiei Agricole Buzău, structura culturilor de toamnă pentru care se desfăşoară campania de vară 2018 este următoarea: grâu – 62.944 ha; triticale – 1.000 ha;  orz – 4.500 ha; orzoaică de toamnă – 3.600 ha;  orzoaică de primăvară – 1.000 ha şi rapiţă – 29.534 ha. Reprezentanţii instituţiei spun că majoritatea fermierilor au anunţat recolte mai slabe în anul agricol 2018 comparativ cu anul 2017, din cauza secetei instalate în intervalul aprilie–iunie, mai ales la culturile de grâu şi rapiţă.

Specialiştii Direcţiei Agricole Buzău estimează că producţiile medii la culturi ar fi: la grâu între 3.500 şi 4.000 kg/ha; la triticale între 3.500 şi 4.000 kg/ha;  la orz între 4.000 şi 4.500 kg/ha; la orzoaică de toamnă între 4.000 şi 4.400 kg/ha;  la orzoaică de primăvară între 500 şi 800 kg/ha, iar la rapiţă 1850 kg/ha. Recoltarea s-a încheiat la culturile de triticale, orz, orzoaică de toamnă şi rapiţă, în timp ce la grâu şi la orzoaica de primavară agricultorii buzoieni nu au terminat încă recoltarea, din cauza vremii capricioase din ultima perioadă.

Totuşi, în funcţie de condiţiile agrometeorologice, fermierii au stabilit graficele de recoltare şi transport corelate cu dotarea tehnică existentă. Potrivit Direcţiei Agricole, în prezent, la nivelul judeţului Buzău sunt deţinute  391 de combine, 164 prese de balotat, 1.292 de remorci şi o serie de alte utilaje şi echipamente care le-ar permite agricultorilor desfăşurarea în parametri normali a campaniei. Totodată, cantităţile recoltate vor fi corelate cu capacităţile de transport, producţia urmând a fi depozitată în spaţii autorizate legislaţiei în vigoare. Din constatările anilor trecuţi, se apreciază că aproximativ 65 la sută din producţia cerealieră va fi depozitată la producători şi restul la procesatori.

Ţinănd cont de condiţiile agrometeorologice destul de variate cu care ne confruntăm în această perioadă, specialiştii buzoieni spun că procesele de creştere şi dezvoltare ale culturilor de câmp şi pomi-viticole vor fi mai intense, îndeosebi pe suprafeţele agricole cu o aprovizionare mai bună a apei. Mai exact, pomii fructiferi vor parcurge fazele de creştere a lăstarilor sau frunzelor, acumularea zaharurilor şi coacerea fructelor.

În condiţiile agrometeorologice existente, în zilele fără precipitaţii se va continua recoltatul cât şi celelalte lucrări agricole de sezon, respectiv aplicarea îngrăşămintelor, erbicidări, praşile manuale sau mecanice şi tratamente fitosanitare.

Reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură spun că monitorizează în permanent stadiul lucrărilor din teritoriu, datele fiind preluate în timp util. Până în prezent, campania de vară 2018 s-a desfăşurat în bune condiţii, fără incidente, spun reprezentanţii instituţiei.

DISTRIBUIȚI
loading...