Membrii Comisiei pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor s-au întâlnit, la jumătatea săptămânii trecute, cu dr. Joao Breda, manager pe probleme de nutriţie, activitate fizică şi obezitate în Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). La discuţie au participat şi dr. Miljana Grbic, şef birou OMS pentru România, membri ai Comisiei pentru sănătate publică din Sena­tul României, precum şi dr. Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al OMS. Cu această ocazie, Joao Breda a dorit să accentueze faptul că, de cele mai multe ori, pieţele de desfacere a produselor ne influenţează comportamentul şi că variantele de hrană sănătoase ori nu sunt accesibile, ori costă mai mult şi, astfel, trebuie create condiţiile pentru ca opţiunile sănătoase să fie disponibile cât mai multor persoane.

„Stilul nostru de viaţă are un impact deosebit asupra sănătăţii. Deşi vedem zilnic rapoarte şi statistici despre incidenţa crescută a diabetului, procent care la copiii din România ajunge la  40%, despre efectele devastatoare ale fumatului şi consumului de alcool sau bolile pe care le provoacă sedentarismul, nu reuşim să ieşim din acest cerc vicios al consumului de alimente nepotrivite. Da, acest tip de produse există pe piaţă, dar ţine şi de noi să facem alegeri educate în ceea ce priveşte consumul zilnic de alimente”, spune deputatul social-democrat buzoian Sebastian Radu, membru al Comisiei pentru sănătate şi familie.

Acesta subliniază faptul că cele patru mari ­pro­bleme pe care le consideră Organizaţia Mondială a Sănătăţii drept factori esenţiali în creşterea numărului celor care suferă de boli cauzate de alimentaţia necorespunzătoare sunt băuturile răcoritoare cu un conţinut mare de zahăr, grăsimile trans, cantitatea mare de sare pe care o consumă o persoană şi etichetarea produselor. „Domnul Breda a accentuat disponibilitatea OMS de a susţine cu resurse ştiinţifice, studii, date, cercetări efectuate în România, iniţiativele de modificare a legislaţiei care priveşte creşterea calităţii produselor prezente pe piaţa autohtonă. Deja o parte din proiectele de acte normative care să acţioneze în acest sens sunt în proces de dezbatere spre adoptare în Parlamentul României. Consider că acestea vor duce la îmbunătăţirea stării generale de sănătate a p­o­­pulaţiei, dar şi la reducerea costurilor cu îngrijirea celor afectaţi de bolile de nutriţie”, mai spune deputa­tul social-democrat de Buzău Sebastian Radu. Mai precizăm că la Senat a fost depus un proiect de lege care priveşte nivelul de zahăr din băuturile nealcoolice, proiect la care deputatul Sebastian Radu este coini­ţiator.

DISTRIBUIȚI
loading...