27 de ani
de presa libera
Vineri, Iulie 28, 2017 11:46 AM

Politic

Se strânge lațul procurorilor anticorupție în jurul râmniceanului Gheorghiaș ,,Melcul“, paravan al afacerilor lui Dragnea

de Călin BOSTAN
Politic  |
14.07.2017, 00:00
1060

   Presupusele afaceri ale lui Liviu Dragnea în Brazilia au ajuns subiect de anchetă atât pentru Ministerul Federal din Brazilia, cât și pentru jurnaliștii brazilieni. Lumi Zunica (foto medalion), jurnalist de investigație din Brazilia, susține că a mers pe firul investigațiilor și a explicat că, din informațiile sale, proprietățile de pe plaja Cumbuco aparțin lui Liviu Dragnea, însă prin interpuși.

   ,,Liviu Dragnea nu are nicio proprietate pe numele său în Brazilia, acestea se află pe numele lui Costel Comana și Mugurel Gheorghiaș (...) Ce face Liviu Dragnea este să folosească toată infrastuctura de români și brazilieni pentru a-și ascunde proprietățile. Mai exact asta înseamnă spălare de bani, pentru că a-ți ține proprietățile pe numele altor persoane. Aici, în Brazilia, afacerile de pe plaja Cumbucu sunt o investigație a Ministerului Public Federal, iar dacă se va constata că banii pentru aceste proprietăți provin din surse ilegale, atunci va începe și o anchetă penală. Știm că procurorii din România au cerut informații, dar nu știu dacă a venit cineva în Brazilia pentru a prelua inforamațiile. Nu știu dacă procurorii din Brazilia au cerut date de la procurorii din România (...) Știu că în Brazilia este o investigație oficială și mai știu că Liviu Dragnea a transmis o plângere oficială la Ambasada României din Brazilia, împotriva jurnaliștilor care am investigat acest caz”, a declarat Lumi Zunica, la Antena 3.

   Jurnalistul brazilian Lumi Zunica mai susține că Ministerul Public Federal nu are foarte multe pârghii, pentru că Liviu Dragnea este cetățean român și procurorii nu au jurisdicție, dar și din cauza faptului că Liviu Dragnea se bucură de statut diplomatic. Singura cale a ­Mi­nisterului Public Federal este să stabilească dacă s-au petrecut ilegalități, iar apoi să le raporteze la Ministerul de Externe, pentru a se lua legătura cu țara din care provine cel care ar fi încălcat legea.

DNA a intrat pe firul lacului concesionat de Tel Drum și făcut cadou lui Dragnea Jr.

   Procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus continuarea urmăririi penale față de suspecții Adrian Ionuț Gâdea, la data faptei președinte al Consiliului Județean Teleorman, Nela Dorica Iordan, la data faptei inspector în cadrul Serviciului Financiar Contabilitate al aceleiași instituții, ambii sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată, și Mircea Dumitrescu, la data faptei administrator public al județului Teleorman, sub aspectul săvârșirii complicității la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată, au anunțat, joi, procurorii anticorupție.

   ,,Din ordonanța întocmită de procurori au rezultat aspecte ce conturează suspiciunea rezonabilă potrivit căreia în luna ianuarie 2014, suspectul Adrian Ionuț Gâdea, în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman, beneficiind de ajutorul suspectului Mircea Dumitrescu, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu a îndeplinit acte prevăzute în dispozițiile legislației primare, fapt ce a condus la încheierea cu o societate comercială (Tel Drum, n.r.) și o altă persoană a trei contracte de închiriere având ca obiect părți din insula Belina și brațul Pavel al fluviului Dunărea, în suprafață totală de 80 ha.

   Concret, aceste contracte au fost încheiate pe o perioadă de 10 ani (la prețuri de 1.900 lei/ha/an, 2.792 lei/lună și 3.988 lei/lună, toate fără TVA, fără organizarea unei licitații și fără inițierea și parcurgerea procedurii de emitere a unei hotărâri de consiliu județean.

   Scopul acestora era darea suprafețelor respective în folosința temporară a locatarului pentru creșterea peștelui în regim natural, fără furajare, pentru pescuit sportiv și agrement, interzicându-se desfășurarea oricăror altor activități. Contractele respective au făcut obiectul controlului financiar preventiv, viza fiind acordată în aceeași zi, 16 ia­nua­rie 2014, de către suspecta Nela Dorica Iordan, inspector în cadrul Serviciului Financiar Contabilitate, în condițiile în care aceasta cunoștea modalitatea de încheiere a acelor do­cumente. Prin aceste demersuri a fost cauzată o vătămare a intereselor publice, legitime, ale CJ Teleorman, totodată, fiind obținut un folos necuvenit de către beneficiarii contractelor, reprezentat de dobândirea imobilelor respective”, se arată într-un comunicat de presă dat publicității joi de către Direcția Națională Anticorupție.

   HotNews.ro a dezvăluit, în mai 2017, că locul preferat de pescuit al lui Liviu Dragnea este lacul Belina, despre care sătenii din Seaca spuneau încă de atunci că este al liderului Partidului Social Democrat.

   În noiembrie 2013, Victor Ponta a trecut, prin hotărâre de guvern, insula Belina, lacul Belina și brațul Pavel din administrația Apelor Române în administrația Consiliului Jude­țean Teleorman. Guvernul și-a motivat transferul prin dorința CJ Teleorman de a dezvolta turistic zona, prin construcția unui  complex turistic și sportiv, cu hotel, bazine de înot și pensiuni, o tabără cu plajă. Zona de agrement, cu hotel, bazine de înot n-a mai apărut, în schimb Tel Drum a ridicat câteva construcții cu circuit închis, unde uneori vin Dragnea și invitații săi la pescuit. Proprietatea este ferită de privirile curioșilor și bine păzită. Pentru cele 70 de hectare luate în concesiune în 2014, Tel Drum plătește puțin peste 7.000 de lei pe lună.

   În iunie, HotNews.ro a ­des­coperit că Tel Drum a cesionat mai departe proprietatea, după  numai trei luni, către o terță firmă. Numele firmei a rămas din 2014 până azi un secret bine păzit. HotNews.ro a obținut între timp documente care probează cum micul ­pa­radis la Dunăre a ajuns de la Tel Drum la o firmă controlată  astăzi de Ștefan Valentin Dragnea. În urmă cu trei ani, fiul li­derului PSD încă nu figura în acționariat. Firma a renunțat la cesiune în februarie 2017, cam pe când începeau protestele, astfel că micul paradis s-a întors la Tel Drum. 

  Se observă faptul că numele râmniceanului Mugurel Gheorghiaș apare în ambele anchete, în cea din Brazilia ca persoană fizică și în cea legată de lacul Belina ca acționar majoritar al Tel Drum. Acesta a fost coleg de facultate și de trupă rock cu liderul național social-democrat, și a înființat, în anul 2010, peste ocean, o firmă pentru investiții în hoteluri, restaurante și alte imobiliare, conform unei investigații Rise Project. El a introdus de cel puțin șase ori în Brazilia, în perioada 2010-2011, bani descriși drept ,,investiții directe din România”.
    O anchetă a cotidianului ,,Adevărul” din iulie 2011 arăta faptul că cei doi foști colegi de trupă rock ai baronului de Teleorman, respectiv Mugurel Sorin Gheorghiaș ,,Melcul” și Liviu Lucian Dobrescu ,,Șobo”, au devenit acționari majoritari, cu 44%, respectiv 43,9%, ai TelDrum. Liviu Dragnea a susținut în mai multe rânduri că nu știe ce afaceri derulează fostul său coleg de facultate. La rândul său, Mugurel Gheorghiaș a declarat, în 2011, pentru ,,Adevărul”, că nu a ținut legătura cu Liviu Dragnea: ,,Da, am fost colegi la Facultatea de Transporturi, am cântat cu el într-o trupă. Ce-i rău în asta? Nu aveam prea multe opțiuni pentru a ne distra. Nu pot spune că am ținut legătura cu el. Acum îl știu așa, na, cum îl știu și pe președintele Băsescu, de la televizor”. În realitate, doar în 2011, Gheorghiaș a fost de trei ori în Brazilia, unde s-a intersectat cu Dragnea, iar o dată, pe 1 februarie 2011, a primit ștampila de ieșire din țară pe pașaport la doar două minute după ce și documentul lui Dragnea a fost ștampilat. Cei doi s-au urcat în același avion. 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Constanța: Opt localități din județ, afectate de inundații; străzi și curți cuprinse de ape în urma ploii
Vineri, Iulie 28, 2017 11:33 AM

Un număr de 39 de solicitări de intervenție în urma inundațiilor produse din cauza ploilor, venite din opt localități din județul Constanța, cele mai multe din municipiul reședință, au fost înregistrate vineri de Regia Autonomă Județeană de Apă (RAJA), potrivit reprezentanților instituției.

PREMIERE DE WEEKEND Un nou film de spionaj cu Charlize Theron și aventura epică a "zâmbăreților" ajung în cinematografele nord-americane
Vineri, Iulie 28, 2017 11:25 AM

"The Emoji Movie", aventura epică a "zâmbăreților" în lumea necunoscută ascunsă în aplicațiile din smartphone, și "Atomic Blonde", un film de spionaj din timpul Războiului Rece cu Charlize Theron în rolul principal, sunt principalele lansări de la sfârșitul acestei săptămâni în cinematografele nord-americane. Tot vineri își are premiera în SUA și "Midwife", un film franțuzesc cu Catherine Deneuve și Catherine Frot lansat în aceeași zi și în România.

Botoșani: Percheziții ale procurorilor DNA la sediul societății de termoficare Modern Calor SA
Vineri, Iulie 28, 2017 11:24 AM

Procurorii Serviciul Teritorial Suceava din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) efectuează, vineri, percheziții la sediul societății de termoficare din municipiul Botoșani, se arată într-un comunicat al DNA transmis AGERPRES.

INHGA: Cod portocaliu de inundații pe râuri din județul Tulcea, în următoarele ore
Vineri, Iulie 28, 2017 11:17 AM

Râurile Telița și Taița, din județul Tulcea, vor fi sub avertizare Cod portocaliu de inundații în următoarele ore, potrivit prognozei pe termen scurt, emisă vineri de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA).

SUA: Senatorul John McCain recunoaște că nu a putut vota pentru o 'pseudolege' care ar fi abrogat Obamacare
Vineri, Iulie 28, 2017 11:16 AM

Senatorul republican John McCain, care a votat vineri contra abrogării Obamacare, legea sănătății adoptată în timpul fostei administrații democrate a președintelui Barack Obama, a declarat că nu a putut vota pentru o 'pseudolege' care nu îmbunătățește asistența medicală în SUA, relatează DPA.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
28 Jul, 10:56 Nereguli
Ion a comentat pentru articolul Cadastru pentru imobile şi dezbaterea succesiunii, gratuite în peste 60 de comune şi oraşe:
Comuna COSTESTI nu face parte din acest program? Probabil nu s au bagat din cauza prea multor probleme din primarie. (INCOMPETENTA)
28 Jul, 10:07 SCDL Buzau
Tanase Virgiliu a comentat pentru articolul Cercetătorul Costel Vânătoru despre reorganizarea Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură: „Daea, Ciolacu şi Toma ar putea fi invocaţi peste ani de copiii lor, de nepoţii lor, că au făcut ceva bun pentru Buzău“:
In cazul "Daea" , poetul Mircea Dinescu a avut dreptate ! Acest ministru - sa-i zicem mai nonconformist - va lasa ceva urme in brazda agriculturii romanesti ! (Daca va fi ... pastrat )
28 Jul, 10:03 SCdl buzau
Tanase Virgiliu a comentat pentru articolul Cercetătorul Costel Vânătoru despre reorganizarea Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură: „Daea, Ciolacu şi Toma ar putea fi invocaţi peste ani de copiii lor, de nepoţii lor, că au făcut ceva bun pentru Buzău“:
Cred ca indiferent de varsta, orientare politica, grad de instruire - orice buzoian adevarat poate exclama, fara grija : " O, ce veste minunata ! " Ma bucur ca cei mentionati au realizat necesitatea urgenta a aducerii Experimentalei pe fagasul ei normal - atit de ignorat de politicienii ultimilor 26 de ani - indiferent care au fost ei... Sa speram ca prin aceasta reparatie legislativa si administrativa , buzoienii ( si nu numai ei ) vor ... " gusta " din roadele muncii cecetatorilor de acolo - astfel incit , vorba aceea - si nepotii sa-i poata pomeni... Felicitari sincere!
Google PageRank Checker