27 de ani
de presa libera
Luni, Septembrie 25, 2017 00:13 AM
toamna buzoiana

Politic

Se strânge lațul procurorilor anticorupție în jurul râmniceanului Gheorghiaș ,,Melcul“, paravan al afacerilor lui Dragnea

de Călin BOSTAN
Politic  |
14.07.2017, 00:00
1125

   Presupusele afaceri ale lui Liviu Dragnea în Brazilia au ajuns subiect de anchetă atât pentru Ministerul Federal din Brazilia, cât și pentru jurnaliștii brazilieni. Lumi Zunica (foto medalion), jurnalist de investigație din Brazilia, susține că a mers pe firul investigațiilor și a explicat că, din informațiile sale, proprietățile de pe plaja Cumbuco aparțin lui Liviu Dragnea, însă prin interpuși.

   ,,Liviu Dragnea nu are nicio proprietate pe numele său în Brazilia, acestea se află pe numele lui Costel Comana și Mugurel Gheorghiaș (...) Ce face Liviu Dragnea este să folosească toată infrastuctura de români și brazilieni pentru a-și ascunde proprietățile. Mai exact asta înseamnă spălare de bani, pentru că a-ți ține proprietățile pe numele altor persoane. Aici, în Brazilia, afacerile de pe plaja Cumbucu sunt o investigație a Ministerului Public Federal, iar dacă se va constata că banii pentru aceste proprietăți provin din surse ilegale, atunci va începe și o anchetă penală. Știm că procurorii din România au cerut informații, dar nu știu dacă a venit cineva în Brazilia pentru a prelua inforamațiile. Nu știu dacă procurorii din Brazilia au cerut date de la procurorii din România (...) Știu că în Brazilia este o investigație oficială și mai știu că Liviu Dragnea a transmis o plângere oficială la Ambasada României din Brazilia, împotriva jurnaliștilor care am investigat acest caz”, a declarat Lumi Zunica, la Antena 3.

   Jurnalistul brazilian Lumi Zunica mai susține că Ministerul Public Federal nu are foarte multe pârghii, pentru că Liviu Dragnea este cetățean român și procurorii nu au jurisdicție, dar și din cauza faptului că Liviu Dragnea se bucură de statut diplomatic. Singura cale a ­Mi­nisterului Public Federal este să stabilească dacă s-au petrecut ilegalități, iar apoi să le raporteze la Ministerul de Externe, pentru a se lua legătura cu țara din care provine cel care ar fi încălcat legea.

DNA a intrat pe firul lacului concesionat de Tel Drum și făcut cadou lui Dragnea Jr.

   Procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus continuarea urmăririi penale față de suspecții Adrian Ionuț Gâdea, la data faptei președinte al Consiliului Județean Teleorman, Nela Dorica Iordan, la data faptei inspector în cadrul Serviciului Financiar Contabilitate al aceleiași instituții, ambii sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată, și Mircea Dumitrescu, la data faptei administrator public al județului Teleorman, sub aspectul săvârșirii complicității la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată, au anunțat, joi, procurorii anticorupție.

   ,,Din ordonanța întocmită de procurori au rezultat aspecte ce conturează suspiciunea rezonabilă potrivit căreia în luna ianuarie 2014, suspectul Adrian Ionuț Gâdea, în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman, beneficiind de ajutorul suspectului Mircea Dumitrescu, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu a îndeplinit acte prevăzute în dispozițiile legislației primare, fapt ce a condus la încheierea cu o societate comercială (Tel Drum, n.r.) și o altă persoană a trei contracte de închiriere având ca obiect părți din insula Belina și brațul Pavel al fluviului Dunărea, în suprafață totală de 80 ha.

   Concret, aceste contracte au fost încheiate pe o perioadă de 10 ani (la prețuri de 1.900 lei/ha/an, 2.792 lei/lună și 3.988 lei/lună, toate fără TVA, fără organizarea unei licitații și fără inițierea și parcurgerea procedurii de emitere a unei hotărâri de consiliu județean.

   Scopul acestora era darea suprafețelor respective în folosința temporară a locatarului pentru creșterea peștelui în regim natural, fără furajare, pentru pescuit sportiv și agrement, interzicându-se desfășurarea oricăror altor activități. Contractele respective au făcut obiectul controlului financiar preventiv, viza fiind acordată în aceeași zi, 16 ia­nua­rie 2014, de către suspecta Nela Dorica Iordan, inspector în cadrul Serviciului Financiar Contabilitate, în condițiile în care aceasta cunoștea modalitatea de încheiere a acelor do­cumente. Prin aceste demersuri a fost cauzată o vătămare a intereselor publice, legitime, ale CJ Teleorman, totodată, fiind obținut un folos necuvenit de către beneficiarii contractelor, reprezentat de dobândirea imobilelor respective”, se arată într-un comunicat de presă dat publicității joi de către Direcția Națională Anticorupție.

   HotNews.ro a dezvăluit, în mai 2017, că locul preferat de pescuit al lui Liviu Dragnea este lacul Belina, despre care sătenii din Seaca spuneau încă de atunci că este al liderului Partidului Social Democrat.

   În noiembrie 2013, Victor Ponta a trecut, prin hotărâre de guvern, insula Belina, lacul Belina și brațul Pavel din administrația Apelor Române în administrația Consiliului Jude­țean Teleorman. Guvernul și-a motivat transferul prin dorința CJ Teleorman de a dezvolta turistic zona, prin construcția unui  complex turistic și sportiv, cu hotel, bazine de înot și pensiuni, o tabără cu plajă. Zona de agrement, cu hotel, bazine de înot n-a mai apărut, în schimb Tel Drum a ridicat câteva construcții cu circuit închis, unde uneori vin Dragnea și invitații săi la pescuit. Proprietatea este ferită de privirile curioșilor și bine păzită. Pentru cele 70 de hectare luate în concesiune în 2014, Tel Drum plătește puțin peste 7.000 de lei pe lună.

   În iunie, HotNews.ro a ­des­coperit că Tel Drum a cesionat mai departe proprietatea, după  numai trei luni, către o terță firmă. Numele firmei a rămas din 2014 până azi un secret bine păzit. HotNews.ro a obținut între timp documente care probează cum micul ­pa­radis la Dunăre a ajuns de la Tel Drum la o firmă controlată  astăzi de Ștefan Valentin Dragnea. În urmă cu trei ani, fiul li­derului PSD încă nu figura în acționariat. Firma a renunțat la cesiune în februarie 2017, cam pe când începeau protestele, astfel că micul paradis s-a întors la Tel Drum. 

  Se observă faptul că numele râmniceanului Mugurel Gheorghiaș apare în ambele anchete, în cea din Brazilia ca persoană fizică și în cea legată de lacul Belina ca acționar majoritar al Tel Drum. Acesta a fost coleg de facultate și de trupă rock cu liderul național social-democrat, și a înființat, în anul 2010, peste ocean, o firmă pentru investiții în hoteluri, restaurante și alte imobiliare, conform unei investigații Rise Project. El a introdus de cel puțin șase ori în Brazilia, în perioada 2010-2011, bani descriși drept ,,investiții directe din România”.
    O anchetă a cotidianului ,,Adevărul” din iulie 2011 arăta faptul că cei doi foști colegi de trupă rock ai baronului de Teleorman, respectiv Mugurel Sorin Gheorghiaș ,,Melcul” și Liviu Lucian Dobrescu ,,Șobo”, au devenit acționari majoritari, cu 44%, respectiv 43,9%, ai TelDrum. Liviu Dragnea a susținut în mai multe rânduri că nu știe ce afaceri derulează fostul său coleg de facultate. La rândul său, Mugurel Gheorghiaș a declarat, în 2011, pentru ,,Adevărul”, că nu a ținut legătura cu Liviu Dragnea: ,,Da, am fost colegi la Facultatea de Transporturi, am cântat cu el într-o trupă. Ce-i rău în asta? Nu aveam prea multe opțiuni pentru a ne distra. Nu pot spune că am ținut legătura cu el. Acum îl știu așa, na, cum îl știu și pe președintele Băsescu, de la televizor”. În realitate, doar în 2011, Gheorghiaș a fost de trei ori în Brazilia, unde s-a intersectat cu Dragnea, iar o dată, pe 1 februarie 2011, a primit ștampila de ieșire din țară pe pașaport la doar două minute după ce și documentul lui Dragnea a fost ștampilat. Cei doi s-au urcat în același avion. 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Hochei: Corona Brașov și SC Miercurea Ciuc, învinse în deplasare în Erste Liga
Luni, Septembrie 25, 2017 00:06 AM

Corona Brașov și SC Miercurea Ciuc au pierdut meciurile susținute, duminică, în deplasare, în Erste Liga la hochei pe gheață.

Judo: Trei medalii de aur pentru români, la Openul European de la Belgrad
Duminica, Septembrie 24, 2017 23:56 PM

Sportivii români Alexandra Pop (cat. 48 kg), Marcel Cercea (cat. 73 kg) și Vlăduț Simionescu (cat. +100 kg) au cucerit medaliile de aur la Openul European de judo de la Belgrad, desfășurat în acest weekend.

Dragnea, întrebat dacă Shhaideh ar trebui să demisioneze: Situația va fi discutată în BPN al PSD, o să spun mâine
Duminica, Septembrie 24, 2017 23:31 PM

Președintele PSD, Liviu Dragnea, șeful Camerei Deputaților, a declarat că situația vicepremierului Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării, va fi discutată în cadrul Biroului Permanent Național al social-democraților de luni, refuzând să spună dacă aceasta ar trebui, sau nu, să-și dea demisia din Guvern.

Kurzii din Irak ignoră amenințările Bagdadului și vor organiza luni referendumul de independență
Duminica, Septembrie 24, 2017 23:19 PM

Kurzii irakieni vor organiza luni referendumul de independență "oricare ar fi riscul și prețul" și în ciuda amenințărilor cu represalii din partea guvernului irakian și a țărilor vecine, transmite AFP.

Box: România încheie Europenele de juniori cu trei medalii de bronz
Duminica, Septembrie 24, 2017 23:01 PM

România a încheiat Campionatele Europene de box pentru juniori de la Albena (Bulgaria) cu un bilanț de trei medalii de bronz, după ce pugiliștii care au urcat duminică în ring au pierdut meciurile susținute în semifinale.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
24 Sep, 18:28 Ce bine ar fi
Calicul a comentat pentru articolul Investiţie de 60.000 lei pentru cei 125 de elevi de la clasele de step-by-step din Şcoala „Vasile Cristoforeanu”:
Ce bine ar fi dacă în loc să ne luăm la mișto sau să subestimăm o realizare, am încerca să găsim soluții pentru experiențe asemănătoare. Conflictele politice ne-a dezumnizat. În patru țări din occident-unde am intrat masiv, ca timp și calcule, în școli(Franța, Germania, Finlanda, Marea Britanie)-este o preocupare incomparabilă față de noi pentru viața cotidiană a elevilor și profesorilor. Nici elevii și nici profesorii nu duc grija mâncării și a zilei de mâine. De regulă toate școliel încep programul DIMINEAȚA, au pauză de masă, și-și termină ziua de școală după ora 15 sau 16. La fel și profesorii. TOȚI ÎNVAȚĂ, STUDIAZĂ, LUCREAZĂ, ETC. LA ȘCOALĂ . După program fiecare își vede de grijile lui. Nu se dau teme pentru acasă, nu se cară ghizdanele cu cărți, la clasele mici, de exemplu în M. Britanie, se face evaluare zilnică și se trimite părinților acasă. În școlile în care selecția copiilor se face printr-o evaluare inițială științifică, cam la vârsta de 3 ani, în primii ani de la vârsta de 5 ani împliniți, pentru 9(nouă) copii e un învățător. Clasa are 18 elevi doi învățători activi cu grupe de 9 elevi și un învățător evaluator.Sunt așa numitele școli de elită. Elevii intră la trei ani și ies la terminarea liceului. Evaluarea școlii se face în funcție de admiterea la primele trei universități din top 500.NU EXISTĂ NOTE CA LA NOI ȘI NICI CORIGENȚI SAU REPETENȚI AICI. Noi când vom acea complexe școlare de elită și școli în care nici elevii, profesorii și nici părinții să nu ducă grija hranei.
24 Sep, 18:04 În Cardiff
ionescu o. a comentat pentru articolul Primarul Toma, conferință de presă în autobuz:
În Cardiff șoferul face încasările, la Buzău nu se poate?Ca în exemplul pixelului comunitar/... Doar ai noștii sunt mai deștepți. Nu-mi convine că am cumpărat de la olandezi căci ei se opun ca să intrăm în Spațiul Schengen, dar nu ezită să ne ia banii.
24 Sep, 16:15 Educatie
Maria a comentat pentru articolul O bibliotecă de lucrări de medicină, donată de profesorul Ovidiu Ionescu buzoiencei care a intrat, anul acesta, prima la Medicină:
Felicitari domnule profesor Ionescu! Nu ne surprinde gestul dumneavoastra! Intotdeauna ati promovat principii ale unui invatamant de calitate,v- ati remarcat in invatamantul buzoian ca un dascal si inspector scolar de la care unii dintre noi trebuie sa primeasca lectii. Sunt surprinsa ca pentru acest articol nu exista comentarii! Avem in fata doua generatii care fac cinste invatamantului buzoian! Felicitari! Ne mandrim si sper ca pe viitor colegii nostri sa promoveze astfel de modele si sa evite comentariile denigratoare la adresa invatamantului buzoian!
Google PageRank Checker