Sănătate

Se prefigurează o criză a medicilor de familie

Se întrevede o criză a medicilor de familie pe care prefectul județului Buzău, Carmen Ichim, încearcă să o preîntâmpine mobilizând toți factorii de decizie din sistemul sanitar, astfel încât niciun buzoian să nu rămână fără asistență me­dicală primară. În acest sens, prefectul județului Buzău a cerut ca directorul CJAS Buzău să prezinte o situație clară a localităților care nu au medic de familie și a listelor cu medici din localități limitrofe care asigură asistență acestor persoane, pentru a se ști exact dacă sunt buzoieni în mediul rural care nu beneficiază de asistență medicală primară și ce se poate face pentru acestea. Directorul CJAS Buzău, Simona Anghel a spus că acest lucru se poate realiza și prin implicarea conducerii Direcției de Sănătate Publică Buzău având în vedere, spre exemplu, faptul că centrele de permanență unde lucrează medici de familie sunt stabilite și aprobate de către DSP, iar CJAS  încheie cu aceștia contracte și îi plătește, după cum a precizat chiar șefa Casei de Sănătate buzoiene. Din informarea făcută de directorul Casei de Sănătate Buzău, Simona Anghel, reiese faptul că, pe de o parte, este o problemă legată  de vârsta înaintată a medicilor de familie existenți, care se apropie de pensionare, și care în următorii ani ar putea lăsa fără asistență medicală foarte multe comunități buzoiene. Pe de altă parte,  situația  deja ­exis­tentă a localităților care la această oră nu au asigurată asistența medicală din cauza lipsei medicilor de familie ori a centrelor de permanență creează motive de îngrijorare în ceea ce privește asigurarea asistenței medicale primare în mediul rural. ,,S-au încheiat acte adiționale pentru puncte de lucru în localități unde nu se află medici de familie  și au numai puncte de lucru, precum ar fi Smârdan, Mitropolia, Năeni, Pietroasele, Pardoși (este nou), dar au rămas și localități în care nu-și desfășoară activitatea în relație contractuală cu Casa niciun medic de familie cum ar fi Bozioru, Buda, Cănești, Chiliile, Colți, Largu, Odăile, Racovițeni, Robeasca, Scutelnici, Valea Salciei, pentru că nu sunt oferte pentru aceste localități”, a spus directorul CJAS Buzău, care a menționat că acolo unde nu sunt medici de familie, buzoienii se regăsesc totuși înscriși la medici din localități limitrofe. ,,Vă putem spune că toți asigurații din aceste localități sunt înscriși pe lista unui medic de familie. În momentul în care la nivelul Casei de Asigurări de Sănătate vin cu toate documentele ­eli­berate de celelalte instituții, Casa de Asigurări de Sănătate, în regim de urgență, încheie contract cu medicii de familie”, a explicat directorul CJAS Buzău.

Potrivit informării făcute de directorul general al Casei Județene de Sănătate, Simona Anghel, în ședința Colegiului Prefectural din data de 23 septembrie,  la această dată  centrele de permanență sunt în număr de trei-, la Berca, Vintilă Vodă și Vernești și sunt deservite de 14 medici care au bătut palma cu Casa Jude­țeană de Sănătate și se află sub contract.

Potrivit aceleiași surse, ,,la medicina de familie, avem 190 de furnizori în asistență ­me­dicală primară care sunt în relație contractuală cu Casa și 14 contracte pentru medici de familie în centre de permanență. Avem trei centre de permanență în județul Buzău la Berca, Vintilă Vodă și Vernești. Centrele de permanență derulează activitate de medicină primară după perioada închiderii cabinetelor medicale ale medicilor de familie. ­Asi­gură, în perioada de după-amiază până a doua zi de dimineață, servicii de asistență medicală primară de către medici de familie,  adică de la ora 16,00 până a doua zi dimineața centrele sunt  deschise pentru asigurarea activității medicale și sunt 14 medici de familie în relații contractuale pentru aceste centre”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker