Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a demarat, la jumătatea acestei luni, plata ajutorului de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură. Beneficiarii acestuia sunt producătorii care exploatează terenuri agricole în scopul obţinerii producţiei, cei care deţin, cresc sau exploatează animale în scopul obţinerii producţiei, organizaţiile de îmbunătăţiri funciare şi federaţiile de organizaţii de îmbunătăţiri funciare şi organismele/organizaţiile de cercetare, respectiv universităţile, institutele şi staţiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol.

Potrivit unui comunicat de presă emis de APIA, plata ,,este aferentă cantităţilor de motorină utilizate de agricultori în perioada 1 octombrie–31 decembrie 2017 (trimestrul IV 2017), conform prevederilor H.G. cu modificările şi completările ulterioare. Suma totală plătită va fi de 71.050.206 lei, cu sursă de finanţare de la bugetul naţional, pentru un număr de 9.353 beneficiari şi o cantitate totală de motorină de 40.868.631,168 litri. Valoarea nominală a ajutorului de stat pentru reducerea accizei la motorină pentru perioada octombrie – decembrie 2017 este de 1,7385 lei/litru. Cantităţile de motorină aferente perioadei 1 octombrie–31 decembrie 2017”, determinate la plată de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi aprobate prin Ordinul Ministrului emis în data de 5 aprilie 2018 sunt prezentate în tabel.

Persoanele fizice pot fi acceptate ca potenţiali beneficiari, dacă se autorizează ca persoană fizică autorizată sau întreprindere individuală în termen de 60 de zile lucrătoare de la data primirii notificării. Centrele judeţene APIA din ţară au început să efectueze plata ajutorului de stat pentru serviciile de întocmire şi menţinere a ­re­gistrelor genealogice şi pentru serviciile de determinare a calităţii genetice a raselor de animale, aferente lunii ianuarie 2018. ,,Suma totală este de 1.619.154,44 lei şi se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pentru un număr de 24 soli­citanţi care au accesat această formă de ajutor în conformitate cu Hotărârea de Guvern nr.1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor, cu modificările şi completările ulterioare”, se mai arată în comunicatul APIA.

DISTRIBUIȚI
loading...