Unitatea Specială de Intervenţii în Situaţii de Urgenţă – Ciolpani, în cooperare cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Buzău, a demarat procedurile specifice pentru deblocarea drumului forestier care face legătura între satul Plavăţu şi Mânăstirea Găvanu, prin explozia controlată a unor stânci. Măsurile în acest sens au fost dispuse la nivelul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Buzău în şedinţa din data de 12 noiembrie, când Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Neron Lupaşcu” al judeţului Buzău a solicitat sprijin.

Echipajele pirotehnice vor realiza detonări în ve­derea mărunţirii mai multor stânci, care ulterior vor fi îndepărtate de pe calea de acces cu ajutorul utilajelor Primăriei Mânză­leşti şi Direcţiei Silvice Mânză­leşti.

În funcţie de caracte­risticile zonei, specialiştii pirotehnişti vor stabili numărul de detonări, cantităţile de substanţe explozive folosite, precum şi durata intervenţiei.

Pe parcursul desfă­şurării activităţilor în zonă, paza va fi asigurată permanent de către un echipaj al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Buzău.

Drumul a fost blocat, pe o porţiune de aproximativ 70 de metri, de bucăţi de rocă desprinse din versant în timpul cutremurului puternic din data de 28 octombrie. De atunci, opt persoane – maicile şi preotul care slujeşte la mănăstirea Găvanu- au fost izolate, în zonă accesul fiind posibil doar pietonal, prin pădure.

Din cauză că nici Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Buzău nu deţine tehnica şi personalul specializat pentru distrugerea rocilor care blocează drumul, CJSU a decis să ceară sprijin de la DSU şi IGSU.

DISTRIBUIȚI
loading...

1 COMENTARIU

  1. Vad ca persistati in prostie.Drumul acela este blocat de aprox DOI ANI.Eu am fost la acea manastire,pe jos bineinteles,in luna septembrie si ce sa vezi,era blocat.Posed si filmari si poze(precum cea din articol).

Comments are closed.