Actualitate

Se cere autorizare de la Ministerul Mediului pentru împușcarea unui urs care a terorizat trei sate

După pesta porcină africană, încă o amenințare a pus pe jar autoritățile. De aproape două săptămâni, locuitorii a trei sate din zona de munte sunt terorizați de un urs care le atacă gospodăriile.

Atacurile au început din 18 martie în satele Begu și Lacul cu Anini și potrivit constatărilor comisiilor constituite la nivelul primăriei Pănătău sunt produse de același exemplar, din specia Ursus arctos spun specialiștii Agenției de Protecția Mediului. Potrivit obligațiilor legale, AJVPS Buzău, gestionarul fondului de vânătoare cinegetic 31 Colți, care cuprinde terenuri de pe raza comunelor Colți și Pănătău și a orașului Nehoiu, a realizat, pe 20 martie, o acțiune de goană pentru îndepărtarea ursului dar fără rezultat, iar în week-end, ursul a revenit și a produs pagube în alte două gospodării. Sâmbătă noaptea, a intrat în gospodăria unei femei din satul Lacul cu Anini și i-a luat porcul din coteț. A atacat și mai multe gospodării din satul Begu, însă localnicii au reușit să-l alunge. Marți seară a atacat o gospodărie din Colți, de unde a plecat cu un porc de peste 100 de kilograme, din care a rămas întreg doar capul.

Oamenii se tem că ursul înfometat ar putea ataca oricând din nou, motiv pentru care au cerut sprijinul autorităților. Luni, prefectul județului Buzău, Carmen Ichim, a solicitat reprezentanților Agenției pentru Protecția Mediului, Gărzii Forestiere și celorlalte instituții care pot interveni în astfel de cazuri, să ­ana­lizeze situația din teren și să întocmescă un raport exact. În urma situațiilor din teren, specialiștii au concluzionat că o eventuală relocare nu este oportună, astfel că ursul trebuie împușcat însă pentru asta este necesar avizul responsabililor Ministerului Mediului, potrivit legii.

Documenția însoțită de procese verbale cu constatările și evaluarea pagubelor din șase gospodării afectate din Pănătău și una din Colți va fi transmisă joi dimineață Ministerului Mediului în vederea obținerii avizului pentru uciderea ursului care a făcut prăpăd în cele două comune.

Comportamentul sălbăticiunii este specific ieșirii din hibernare, când animalele coboară în localități pentru a-și căuta hrană. În cele mai multe cazuri se cere împușcarea animalului, însă obținerea tuturor autorizațiilor de vânătoare durează destul de mult. În această situație, oamenilor nu le rămâne decât să își ia propriile măsuri de protecție.

Cele două comune sunt terorizate de urși în căutare de hrană în fiecare primăvară, dar și la începutul toamnei. Atacuri au fost și la Sărulești dar și la Lopătari, Mânzălești, Pardoși, Grebănu, Topliceni ori Bozioru. Au omorât porci, capre, oi, dar și familii de albine. De la an la an, pagubele sunt tot mai mari, iar vânătorii spun că nu pot interveni decât pentru a-l îndepărta de așezările omenești, ursul fiind specie protejată. Cert este că efectivele de urs s-au înmulțit, iar politica de recoltare a acestei specii foarte strict protejate se face doar cu derogare de la Ministerul Mediului. Numărul dero­gărilor este însă foarte mic și, drept urmare, urșii se înmulțesc fără ca autoritățile să poată avea control asupra efectivelor.  În plus, și obținerea autorizațiilor de vânătoare durează destul de mult, iar, în acest caz, oamenilor nu le rămâne decât să își ia propriile măsuri de protecție.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker