Tare mult s-a supărat conducerea judeţeană a Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru eticheta de ,,traseişti” pe care OPINIA le-a pus-o atât li­derilor locali cât şi celor două „achiziţii de marcă” din ultima lună, când conducerea ALDE Buzău a fost asigurată de vicepremierul Graţiela Gavrilescu şi, ulterior, de către deputatul Adrian Mocanu. „Acuzaţiile de traseism politic nu se justifică în condiţiile în care opţiunea politică şi dreptul de asociere este (sic!) un drept garantat, iar vechimea într-un partid politic nu este un principiu de evaluare în condiţiile unei scene politice destul de agitate”, scriau res­ponsabilii judeţeni ai acestei formaţiuni politice într-un drept la replică adresat redacţiei, pe care l-am publicat ieri.

Lăsând la o parte faptul că justificarea seamănă izbitor cu cea pe care a folosit-o Liviu Dragnea atunci când, în calitate de vicepremier, a promovat ­ce­lebra Ordonanţă 55, care a permis migraţia aleşilor locali, ne facem datoria de buni cetăţeni şi cităm, dintr-o carte care poartă numele de „Dicţionar Explicativ al Limbii Române”, definiţia cuvântului „traseism”: „Atitudine caracteristică politicianului care se transferă de la un partid la altul în funcţie de interesele personale”.

Bineînţeles că noţiunea de traseim politic are nuanţele şi gradele sale, bineînţeles că un politician care nu mai este dorit într-un anumit partid este liber să plece către alte zări politice, că migraţia se poate datora unei schimbări doctrinare bruşte a unei formaţiuni, însă în cazurile menţionate de noi din interiorul ALDE avem de-a face cu cel mai pur înţeles al cuvântului respectiv.

Cred că este dificil să schi­mbi eticheta de „traseism politic” în „exercitarea dreptului la asociere” în cazul deputatului Adrian Mocanu, cel care şi-a început cariera politică în Partidul Social Democrat, dar a plecat apoi la Uniunea Naţio­nală pentru Progresul României în semn de protest că Victor Ponta, pe atunci liderul naţional al social-democraţilor, ezita să-l demită de la conducerea organizaţiei judeţene PSD pe fostul senator Ion Vasile. A revenit în PSD după demiterea liderului judeţean, urmată de instalarea în fruntea organizaţiei a celui care urma să îi devină naş de cununie, fostul primar Constantin Boşcodeală. S-a supărat apoi pe social-democraţii care adoptaseră câteva criterii de integritate – printre care acela care nu permitea rudelor să se afle pe listele electorale la acelaşi scrutin – şi a ajuns în Partidul Social Românesc al lui Mircea Geoană. De aici, Mocanu, des­coperindu-şi vocaţia de politician de dreapta, a ajuns în Partidul Mişcarea Populară, de opoziţie, însă apropierea alegerilor parlamentare şi declinul PMP l-au determinat să se tragă spre plăcinta puterii, în ALDE. Başca intenţia de a prelua la un moment dat organizaţia judeţeană a Partidului Naţio­nal Liberal, în asociere cu ex-senatorul Ion Vasile, tocmai cel pe care îl dorea îndepărtat din politică cu atâta ardoare încât a părăsit PSD pentru UNPR. Toate acestea cu un singur scop: asigurarea succesului în alegerile parlamentare.

La fel de dificilă este situaţia în cazul senatorului Dorin Bădulescu, care, din primăvara anului 2012, se află la al treilea partid. A părăsit Partidul Naţional Liberal, unde nu avea nicio şansă să fie nominalizat pe un loc eligibil pe listele pentru alegerile parlamentare din 2016, pentru a se înscrie în Partidul Mişcarea Populară. Apoi, din aceleaşi considerente ca şi Adrian Mocanu, a părăsit PMP în favoarea ALDE. De-a dreptul ridicolă este situaţia prieteniei politice dintre Bădulescu şi Mocanu, dat fiind că, în momentul în care cel din urmă amuşina pe la uşile PNL, primul declara ferm: „Pot să vă comunic că, indiferent de consecinţe, această echipă nu va face echipă cu Ion Vasile şi Adrian Mocanu dacă aceştia vor fi primiţi în PNL”.

Nici în ceea ce priveşte „achiziţiile de marcă” lucrurile nu sunt roze. Fostul viceprimar Fănică Bărlă a intrat în politică prin intermediul partidului fondat de Teodor Meleşcanu, Alianţa pentru România. L-a părăsit odată cu mentorul său politic, Constantin Boşcodeală, în momentul în care ApR a fuzionat cu Partidul Naţional Liberal, afirmându-şi afinitatea pentru doctrina de stânga. La care a renunţat fără mari probleme pentru a ajunge la fragmenţelul de dreapta al puterii actuale, ALDE.

În cazul Florinei Stoian, lucrurile sunt şi mai clare şi se pliază perfect pe definiţia traseismului, atât timp cât a recunoscut că s-a înscris în partidul lui Tăriceanu pentru a-şi prezerva postul de inspector şcolar ­ge­neral.

7 COMENTARII

  1. PIXELU, nu e corect să te legi de teiști, mai bine ai recunoaște că un om fără Dumnezeu reprezintă un pericol social. În ceea ce privește „valurile” politicii mă lămuresc eu deplin pe 10AUG. Nu cred că pe val plutește ALDE! În cazul acesta și draknea e pe același val. Cine se aseamănă se adună, SAU spune-mi cu cine te aduni ca să-ți spun cine ești căci CE E VAL , CA VALUL TRECE!!

    • Mi-ar place la nebunie ca pe 10 august jandarmii să-i lase pe tefeliști să ocupe sediul Guvernului. Cine crezi, tataie, că o să-i ia ulterior de urechi pe tefeliști? Coana Ieuropa o să sară prima de cur în sus! Nu de alta, dar să nu le dea de gândit și descreiraților de pe la ea de-acasă! O doare la moțul băștii pe coana Ieuropa cine este în Palatul Victoria, atâta timp cât realmente ea conduce colonia și o mulge temeinic de sevă!

  2. Corect, la fix și competent comentariu. Pot să adaug doar faptul că „traseismul”–despre care îmi mențin opinia că e imoralitate maximă în politică–este caracteristic oamenilor necăjiți, supărați pe ei înșiși, neduși la duhovnic…

  3. Foarte corect punctat! Trecerea acestor”politicieni” la un partid aflat la putere și remorcă a celei mai mari formațiuni politice din România, nu are decât un singur scop: asigurarea unor privilegii consistente!

    • Cert este că specimenele astea chiar au simțul olfactiv dezvoltat peste medie! Nu migrau dacă nu le mirosea că au șanse mari să beneficieze de niște sinecuri! Deci ALDE este pe val, oricât ar încerca propaganda să demonstreze contrariul, traseiștii sunt precum hârtia de turnesol.

  4. Mocanu,Boscodela,Barla,Stoian au inceput de la PD….e o noua revenire a acestui partid sub alta sigla la Buzau.
    Uite USR s-a imbogatit cu jurnalistul Cristi Grozea.Asta castig…nu toti traseistii!!!

Comments are closed.