Regia Naţională a Pădurilor–Romsilva atrage atenţia că, în urma aplicării articolului 59 din Codul Silvic, cu modificările ulterioare, există posibilitatea unui blocaj pe piaţa lemnului, inclusiv posibile dificultăţi în asigurarea lemnelor de foc pentru populaţie. Potrivit modificărilor aduse Codului Silvic, Romsilva trebuie să efectueze lucrări silvice de îngrijire a pădurilor în regie proprie, prin mijloace proprii sau prin contracte de prestari servicii, la o cotă majorată, din care ar rezulta un volum exploatat de aproximativ 4,3 milioane de metri cubi din pădurile proprietatea publică a statului, aflate în administrare.

Prin urmare, Regia Naţională a Pădurilor a crescut cu 16% volumul rezultat din lucrări silvice efectuate prin mijloace proprii şi cu 632% prin intermediul prestării de servicii. Cu toate acestea, volumul de lemn exploatat introdus pe piaţă din pădurile proprietate publică a statului, administrate de Romsilva, a scăzut în primele patru luni ale anului cu 150.000 de metri cubi faţă de perioada similară a anului trecut. De asemenea, volumul oferit prin licitaţii publice firmelor atestate în exploatări forestiere a scăzut cu 22%.

“În lipsa unor măsuri legislative imediate, în pădurile proprietate publică a statului ar putea rămâne neexploatat, până la finalul anului, un volum de 2 milioane de metri cubi de lemn, cu numeroase efecte negative asupra asigurării masei lemnoase necesare pentru încălzirea populaţiei şi a industriei de prelucrare a lemnului. De asemenea, prin scăderea volumului de masă lemnoasă pus pe piaţă, pot interveni majorări de preţuri, datorită cererii mari şi a ofertei scăzute. Un alt efect negativ va fi acela că nu vor putea fi efectuate lucrările de îngrijire conform planurilor anuale prevăzute în amenajamentele silvice, ce ar  putea conduce la degradarea pădurilor, diminuarea speciilor valoroase în pădurile de stat, deprecierea lemnului provenit din doborâturi de vânt şi extinderea bolilor şi dăunătorilor în pădurile din jur”, anunţă Regia Naţională a Pădurilor.

La nivelul judeţului Buzău, prin cele şapte ocoale din subordine, Direcţia Silvică administrează suprafaţa totală de 66.842 ha pădure de stat, 17.098 ha păduri particulare la care se prestează servicii de pază şi 6.408 ha în pază, fond forestier la care serviciu silvic este suspendat conform Legii nr. 374/2006. În total, sunt 90.348 ha la care se efectuează paza contra incendiilor şi tăierilor ilegale.

DISTRIBUIȚI
loading...

4 COMENTARII

  1. Asa este cum zice pixelul albastru! Este de neconceput sa avem gaze naturale, dar sa ne incalzim cu lemn, sa taiem padurile, sa incurajam furturile etc! Insa de pe urma cestei situatii au profitat unii si inca mai profita! Vin ai nostri, pleaca-ai nostri, noi ramanem tot ca prostii!

  2. Unde sunt ecologiștii care se dădeau de ceasul morții că se taie pădurile și nu mai au copilașii lor ce aer să respire! Romsilva se vaită că pot rămâne neexploatate până la sfârșitul anului 2.000.000 mc masă lemnoasă. Tragismul este altul. Suntem atât de subdezvoltați încât marea majoritate a populației rurale încă se mai încălzește cu lemn de foc. Și mai tragic este că există alternativa încălzirii cu cele 200.000.000.000 de mc de gaze din perimetrul Mării Negre, dar cu care se vor încălzii alții și nicidecum românii!

  3. Șmenarii lemnului de foc, cei care de fapt furnizează direct „la raft” lemnul de foc pentru toți amărâții sortii au ajuns, prin tot felul de tertipuri, ca un mc de lemn de foc sa coste intre 450 si 600 Ron. Pentru încălzirea si prepararea apei calde la un imobil de cca 80 mp sunt necesari 10-12 mc lemn de foc uscat. Cine este in stare astăzi sa-si mai încălzească locuința timp de un an cu sume astronomice de aproximativ 5000 Ron. Deja de banii aceștia poți sa-ti pui sistem de încălzire electric ( adică 1500 kwh pe luna timp de 6 luni ). Pădurea ne da lemne iar noi tremuram iarna de frig!!! Încă un paradox romanesc. Despre gaze ce sa mai vorbim. Avem gaze, s-au descoperit surse noi, iar guvernanții noștrii fac eforturi imense sa le exporte, prietenilor României (Ungariei si Austriei). Nu exista nici cea mai mica preocupare pentru realizarea de rețele de distribuție a gazelor naturale către populație, in zonele neracordate la astfel de infrastructură. Cine răspunde pentru aceasta discriminare? Citești cu uimire si vezi ce bucurie se oferă in UAT-uri unde se zbat oamenii sa se racordeze la rețeaua de gaze.
    Nu interesează pe nimeni infrastructura de baza a tarii (rețelele de autostrăzi, drumuri naționale, județene – vezi DJ 203K, gaze, energie electrica etc). In curând o sa înceapă sa cada si rețelele de transport a energiei electrice, făcute cu mari eforturi in anii *60 si in care nu se investește. Ba mai mult, exportam energiei electrica, prin „băieții deștepți” vecinilor care au economii in dezvoltare.

Comments are closed.