Duminică, 16 decembrie, la Serviciul de Ambulanță Județean Buzău vor ajunge primele șapte Ambulanțe de tip B 4×2, cărora li se vor alătura, în curând, alte 13 (două tip C2, alte două B 4X2, cinci 4X4 și patru de tip A2, acestea din urmă fiind destinate strict transportului pacienților).

Livrarea primului lot de ambulanțe noi către județe a început luni, 10 decembrie, și va continua până în data de 17 decembrie 2018, urmând ca alte loturi să fie livrate în cursul primului semestru al anului 2019 către serviciile de ambulanță și SMURD, a anunțat, pe pagina sa de Facebook, secretarul de stat Raed Arafat, care a mulțumit pentru finalizarea achizițiilor „colegilor de la IGSU care au derulat toate achiziţiile de ambulante, inclusiv pentru serviciile de ambulanţă (…) şi colegilor de la Ministerul Fondurilor Europene şi de la Ministerul Dezvoltării Regionale (POR), pentru tot sprijinul acordat!”.

Achiziţia de noi ambulanţe era o prioritate, întrucât cele existente necesitau înlocuirea lor urgentă, după cum a precizat chiar secretarul de stat Raed Arafat: „Parcul ambulanțelor este extrem de învechit. Majoritatea lor au fost achiziționate în 2007-2008, iar o parte între 2009-2013, dar în mare parte sunt din 2007-2008. Vorbim aici și de ambulanțele SAJ și SMURD. Anul trecut, către luna august, am început un proces de licitație pe mai multe pachete pentru serviciile de ambulanță și SMURD, după ce guvernul a stabilit ca entitate de achiziție centralizată Inspectoratul General pentru Situații de Urgență”.

Lucrurile s-au derulat pe repede înainte după semnarea celor şapte contracte de finanţare pentru achiziţionarea ambulanţelor şi echipamentelor aferente acestora, care a avut loc, potrivit unui comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în data de 24 octombrie. „Înnoirea parcului de Ambulanţe va conduce la creşterea capacităţii de reacţie şi răspuns în cazul situaţiilor de urgenţă şi dezastrelor colective. Echipamentele achiziţionate vor permite evaluarea, primul-ajutor calificat, acordarea asistenței medicale și transportul pacienților atât prin modernizarea infrastructurii existente a sistemului integrat de urgență, cât și prin dezvoltarea de noi structuri în cadrul acestuia. Valoarea totală a contractelor este de 558.903.141,45 lei, pentru achiziționarea următoarelor tipuri de ambulanțe, distribuite în cele șapte regiuni eligibile (Sud-Est, Sud Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest, Nord-Est, Centru): 242 ambulanțe de tip A 2; 375 ambulanțe de tip B 4×2;  505 ambulanțe de tip B 4×4;  122 ambulanțe de tip C;  10 ambulanțe de tip C pentru transportul nou-născuților în stare critică;  13 ambulanțe specializate pentru pacienții cu risc biologic; 28 ambulanțe pentru transport victime multiple;  4 posturi medicale avansate;  8 unități de suport pentru accidente colective;  51 ambulanțe pentru acces în zone foarte greu accesibile”, se arată într-un comunicat al IGSU.  Pe lisa de beneficiari eligibili se află, pe lângă Serviciul de Ambulanță Județean, şi Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău.

„Grupul-țintă al acestor proiecte este reprezentat de populaţia care va beneficia de servicii medicale şi echipamente care vor permite creșterea capacității de răspuns în situații de urgență, inclusiv în cazul accidentelor cu victime multiple, şi vor crește eficiența și calitatea serviciilor medicale de urgență și a celor de prim-ajutor calificat”, informează IGSU.

Finanţarea contractelor este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 (Axa Prioritară 8 – „Dezvoltarea infrastructurii de sănătate şi sociale”, prioritatea de investiții 8.1. – „Investiţiile în infrastructurile sanitare şi sociale care contribuie la dezvoltarea la nivel naţional, regional şi local, reducând inegalităţile în ceea ce priveşte starea de sănătate şi promovând incluziunea socială prin îmbunătăţirea accesului la serviciile sociale, culturale și de recreere, precum și trecerea de la serviciile instituționale la serviciile prestate de colectivitățile locale”). În cadrul acestei axe, se finanţează proiecte dedicate serviciilor de sănătate şi proiecte de infrastructură pentru servicii sociale.

DISTRIBUIȚI
loading...