• Luni a avut loc grevă de avertisment

Sindicatul buzoian SANITAS se pregăteşte pentru declanşarea grevei generale. Până la această dată au fost strânse circa 1.000 de semnături pentru grevă. Şi-au dat girul atât sindicaliştii din Spitalul Judeţean Buzău, dar şi cei din celelalte spitale din judeţ. Cei mai mulţi membri de sindicat, 650, lucrează în Spitalul Judeţean, dar sunt sprijiniţi de cei 118 sindicalişti din Spitalul Nehoiu, precum şi de membri de sindicat din Săpoca, Smeeni, Râmnicu Sărat.

Solidaritate sindicală

Sindicatul Independent al Medicilor a transmis un comunciat de presă prin care şi-a anunţat solidaritatea cu acţiunea cadrelor medii sanitare şi a personalului TESA.

,,Ne bucură faptul că au înţeles de ce este nevoie de o acţiune concertată a tuturor membrilor de sindicat. Indiferent de apartenenţa sindicală, avem o problemă comună, pe care trebuie să o rezolvăm în favoarea angajaţilor. Avem o lege a salarizării incompletă şi discriminatorie, care a generat o adevărată criză în Sănătate şi Asistenţă Socială. Trebuie să-i determinăm pe cei aflaţi la putere să găsească soluţiile de rezolvare a ei, conform promisiunilor făcute în momentul în care au ajuns la conducere!

Aşadar, salutăm orice iniţiativă venită din partea organizaţiilor sindicale şi profesionale pentru susţinerea intereselor şi a drepturilor angajaţilor din Sănătate şi Asistenţă Socială, pentru că sindicalismul înseamnă, mai întâi de toate, unitate de acţiune pentru apărarea membrilor noştri!”, a scris pe pagina de socializare liderul SANITAS Buzău, Mihai Ştefan.

La Buzău, sindicatul Sanitas a strâns circa 1.000 de semnături ale  membrilor pentru declanşarea grevei generale, spune liderul sindical Mihai Ştefan, care precizeză că este probabil ca o decizie finală în vederea declanşării grevei generale să fie luată la nivel central, de către liderii Federaţiei SANITAS, în cursul zilei de marţi, 8 mai.

Revendicările sindicaliştilor buzoieni, potrivit declaraţiei liderului sindical buzoian, se referă în principal la sporuri: ,,Ieşim din plafonul de 30 la sută; vrem să poată fi acordate sporurile la maxim”. Sindicaliştii mai solicită şi încheierea contractului colectiv de muncă, impozitarea tichetelor cu 10 la sută şi menţinerea salariilor la nivelul lunilor ianuarie-februarie din acest an.

S-a parcurs ultima etapă

Ieri a fost parcursă ultima etapă de protest înainte de declanşarea grevei generale. Timp de două ore, în intervalul 9-11, ieri dimineaţă, la  Spitalul Judeţean Buzău, zeci de asistenţi, personal de îngrijire şi angajaţi TESA, membri ai sindicatului SANITAS, au luat parte la greva de avertisment, conform calendarului stabilit la nivelul Consiliului Naţional al Federaţiei SANITAS din România, reunit  în data de 4 mai 2018, în şedinţă extraordinară. Atunci s-a făcut o analiză a  rezultatelor dialogului cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi a fost mandatat Biroul Operativ să negocieze cu factorii de decizie soluţiile propuse pentru depăşirea crizei din sistemul de sănătate şi asistenţă socială. În acelaşi timp, au fost analizate listele de semnături pentru grevă, strânse de organizaţiile judeţene SANITAS, Consiliul Naţional constatând că sunt peste 50.000 de semnături, ceea ce înseamnă că sunt îndeplinite condiţiile legale pentru declanşarea grevei în cele două sectoare de activitate.

,,Membrii Consiliului Naţional au reiterat faptul că organizaţia noastră rămâne deschisă la dialog, în condiţiile în care partea guvernamentală oferă – chiar şi în al doisprezecelea ceas – soluţii consistente şi real aplicabile pentru rezolvarea problemelor generate în Sănătate şi Asistenţă socială prin aplicarea noii legi a salarizării”, se arată pe site-ul federatiasanitas.ro