A atras prea puţin atenţia opiniei publice iniţiativa legislativă de introducere a coplatei în sistemul public de sănătate, iar acum s-a decis[…]

A atras prea puţin atenţia opiniei publice iniţiativa legislativă de introducere a coplatei în sistemul public de sănătate, iar acum s-a decis, de anul viitor vom plăti în plus, un salariu minim pe economie, pentru a avea acces la serviciile medicale care oricum sunt precare, subfinanţate şi de multe ori insuficiente. Amăgiţi cu tot felul de „cancanuri” mediatice, rămânem ancoraţi în bârfe şi dezbateri televizate mai mult sau mai puţin comandate şi destul de puţin preocupaţi de adevăratele probleme ale acestei naţiuni. Nu dăm importanţă serviciilor publice de sănătate decât atunci când boala ne aduce în sălile de aşteptare ale cabinetelor medicale sau în saloanele triste ale spitalelor, când devenim conştienţi de starea reală a sistemului sanitar din România şi ne scandalizează precaritatea lui. Cât timp suntem sănătoşi, nimic nu ne îndeamnă să privim cu responsabilitate problemele de finanţare şi organizare ale acestui sistem aflat pe marginea prăpastiei.

     Anul acesta, bugetul sănătăţii abia dacă a atins 3 la sută din PIB, cu 40 la sută mai puţin ca în 2008, astfel că sănătatea a avut la dispoziţie doar 4,4 miliarde de lei, unul dintre cele mai mici bugete din Europa. Pentru 2012, ministrul Sănătăţii se laudă cu o creştere a bugetului cu 648 de milioane de lei, adică vom avea la dispoziţie 5,47 miliarde de lei, dar din aceşti bani se vor duce în investiţii, în parcul auto al Ministerului Sănătăţii (elicoptere şi ambulanţe), programe naţionale de sănătate şi asistenţă comunitară aproape întreaga diferenţă. Astfel, nici în 2012 nu vom avea la dispoziţie, pentru servicii medicale, mai mult decât anul acesta, aşa că bolnavii cronici vor fi la fel de ameninţaţi cu sistarea finanţării tratamentelor şi procedurilor medicale, medicii vor continua să plece pe capete din ţară spre alte zări, mai decente în remunerarea serviciilor lor, pacienţii cu ceva resurse financiare la dispoziţie vor prefera să se adreseze clinicilor private sau vor merge la tratament în Ungaria, Austria, Germania, Franţa, Spania.

     Şi pentru că se doreşte să se ofere iluzia că sistemul sanitar îşi revine în anul viitor, electoral, s-au pus noi biruri pe populaţie. S-a publicat în Monitorul Oficial introducerea „cardului moderator de sănătate”, adică plata la medicul de familie (cinci lei), la ambulatoriu (10 lei), la spital (100 de lei pentru cinci zile şi 500 de lei pentru o spitalizare prelungită), în cuantum maxim de 600 de lei pe an, după care ar trebui să beneficiem de servicii de sănătate gratuite. Sigur nu va fi aşa, vom continua să cumpărăm medicamentele, să ne plătim analizele de laborator şi nu va dispărea nici „plata informală” către medic.

     Criza economică poate scuza multe, dar nu şi condamnarea la moarte a oamenilor bolnavi, săraci, şomeri. Politicienii de două parale promovează pentru noi o sănătate de doi bani, iar pentru ei aleg clinici din străinătate.

DISTRIBUIȚI
loading...