Vaxa, „salvatorul în blană de lup de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență <Neron Lupașcu” din Buzău>”, cum îl numesc pompierii, este instruit la Centrul Chinologic „Dr. Aurel Greblea” din Sibiu, iar pe 22 ianuarie împlinește trei ani.

Întreucât județul Buzău se află în zonă cu grad seismic ridicat, Vaxa se antrenează pentru mai multe tipuri de misiuni. El este pregătit, decătre subofiţerul operativ, atât pentru identificarea victimelor, cât și pentru scoaterea celor care ar putea rămâne blocate sub dărâmături. În vederea desfășurării unui antrenament cât mai eficient, Vaxa are nevoie de concentrare maximă, astfel încât să fie motivat să ducă la îndeplinire comanda primită de la stăpânul lor, fără abateri. Tocmai de aceea, el a fost „în stagiu de pregătire” în pădurea Spătaru, după cum relatează mesajul postat pe pagina de socializare a ISU Buzău.

„Pe Vaxa l-am surprins și noi, zilele acestea, la antrenamente, prin omătul reavăn din pădurea Spătaru, din județ. Locul s-a dovedit a fi ideal pentru deprinderea unor abilități specifice cuplului chinotehnic, pentru găsirea unor obiecte care ar putea duce spre victime, dar mai ales pentru salvarea de vieți omenești. Chiar dacă pentru unii nu e vremea de ieșit din casă, după îndeplinirea <misiunii>, Vaxa nu a ezitat să se bucure de natură cum numai el știe”, scriu salvatorii buzoieni pe pagina de facebook a instituţiei.

 

Deși tânăr,  Vaxa face o excelentă echipă de căutare/salvare cu subofițerul operativ, plt. adj. Daniel Marian Toma, de la ISU Buzău. De altfel, și conducătorul lui are în palmares, încă din 2015, locul al III-lea pe țară la Campionatul de Dresaj al Câinilor de Serviciu, Secțiunea Căutare/Salvare Urbană, organizat în Sibiu.

 

DISTRIBUIȚI
loading...