Din toamnă, elevii scutiţi de efort fizic nu vor mai sta în clase, uneori nesupravegheaţi, aşa cum se întâmplă acum, ci vor juca şah. Materia va fi predată tot de profesorii de sport, în aceeaşi oră, iar elevii ar putea să primească note.

Decizia este comentată la nivel local de liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SÎP) Buzău, Ion Dobre, profesor de sport la Şcoala nr. 15 „George Emil Palade”.

„În momentul în care la nivelul Uniunii Europene se adoptă asemenea decizii, România, făcând parte din UE, trebuie să respecte şi ea aceste decizii. Federaţia Română de Şah a profitat de acest lucru şi este normal să fie aşa. Orice altă federaţie de sport şi-ar dori un astfel de sprijin legislativ. Eu cred că această măsură este una bună pentru cei care sunt scutiţi la sport, şi, în acest moment, în România, sunt foarte mulţi elevi scutiţi la sport. Chiar dacă nu avem făcută o statistică exactă, vă pot spune că la Şcoala 15 nu există clasă fără 3-5 copii scutiţi la sport. Mai mult, am fost şocat să constat că într-o comună buzoiană, căreia nu vreau să îi dau numele, 50 % dintre elevi sunt supraponderali, unii chiar obezi”, a declarat pentru OPINIA Ion Dobre.

„Ce fac când lucrez afară cu restul clasei“

Chiar dacă iniţiativa Ministerului Educaţiei este una lăudabilă, modul în care ea va fi pusă în practică creează probleme profesorilor de educaţie fizică. Asta pentru că acelaşi profesor de sport o să fie obligat să predea şi şah şi exerciţiile obişnuite.

„Mai trebuie să avem şi posibilităţi de a aplica această decizie. Ce fac când lucrez afară cu restul clasei, cu elevii care nu sunt scutiţi de sport? Iarna este alceva, dar vara… Cum îmi garantează mie cineva că atunci când îi las pe cei scutiţi la tabla de şah, în clasă, nesupravegheaţi, ei nu se vor implica în activităţi ce pot să afecteze sănătatea? Aici este problema. Deciziile la noi se iau repede, dar ele nu pot fi eficiente dacă nu ţinem cont de toate condiţiile”, a mai declarat liderul SÎP Buzău.

La nivel naţional, aproape în fiecare clasă sunt elevi scutiţi de efort. Aceşti copii nu mai primesc notă, au practic o materie în minus şi sunt lăsaţi să facă ce vor în timpul orei. Din toamnă, lucrurile ar putea să se schimbe şi să ia lecţii de şah.

„Dacă avem şi manuale, mai rămâne să dăm lucrare de control“

Până acum, 2.500 de profesori de educaţie fizică şi sport au fost instruiţi să predea şi şah, iar până în toamnă, când începe şcoala, alte câteva sute vor trece prin acest proces de pregătire. Apoi, predarea se va face pe baza unui manual special, care a fost deja aprobat de Ministerul Educaţiei, care urmează să cumpere table, în parteneriat cu Federaţia Romană de Şah.

„Problema tablelor de şah este cea mai mică problemă. În general, la nivelul şcolilor din municipiu Buzău există suficiente table de şah. Dacă avem şi manual de şah, mai rămâne să le dăm lucrare de control”, mai spune Ion Dobre.

Studiile făcute până acum în străinătate arata ca şahul, un sport al deciziiilor şi al anticipării, îi ajută enorm pe cei mici să se dezvolte. Şahul este prezent de patru ani în şcolile în România, însă numai ca materie opţională.

DISTRIBUIȚI
loading...