Directorul editorial al cotidianului „România Liberă“, jurnalistul buzoian Sabin Orcan, a declarat, la postul de televiziune B1 TV, că ultimele conflicte din interiorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care sabotează imaginea instituţiei, ar trebui discutate la nivelul sistemului judiciar, fără ames­tecul instituţiilor de presă, al Bruxelles-ului sau al Serviciului Român de Informaţii.

   „Unii zic că doamna Kovesi este însăşi Justiţia, alţii spun că ea ar trebui îndepărtată de la DNA, iar instituţia de forţă ar trebui controlată. Cred că lucrurile ar trebui dezbătute la nivelul sistemului judiciar, fără amestecul Bruxelles-ului, fără amestecul SRI. Am văzut imaginile cu doamna de 90 de ani, nu avea ce căuta acolo. Ba mai mult, Kovesi a spus că persoanele vârstnice vor fi audiate acasă. Cum să o chemi pe femeia aia de la 400 de kilometri?! Nu îţi dai seama că o astfel de imagine distruge orice încercare de a lupta împotriva corupţiei?“, a spus Orcan.

   El a mai subliniat că procurorii se sabotează singuri prin astfel de acţiuni, fără ajutor din exterior: „Este o situaţie fără ieşire. Sub doamna Kovesi s-au întâmplat nişte derapaje pe care sper că le va lămuri organul competent, dar pe de altă parte pe cine aducem în locul ei?! Pe cine va aduce domnul Tudorel Toader?“.

   Unul dintre cele mai răsunătoare conflicte din cadrul Direcţiai Naţionale Anticorupţie a debutat cu revocarea procuroarei Mihaiela Iorga, la cererea procurorului-şef al DNA, pentru că prima „nu a înregistrat un denunţ în conformitate cu dispoziţiile legale şi nu l-a prezentat spre repartizare procurorului şef al Secţiei din care făcea parte. Neprezentarea denunţului a avut drept consecinţă imposibilitatea aplicării unor dispoziţii procesual penale în raport cu persoane cercetate”. Mai exact, este vorba despre un denunţ pe care procurorul

   l-ar fi primit prin intermediul aplicaţiei WhatsApp. Ulterior, la începutul lunii octombrie, Mihaielei Moraru Iorga i s-a permis să revină pe funcţia pe care o avea la Direcţia Naţio­nală Anticorupţie, până la o soluţie definitivă a instanţei în cazul revocării sale. Decizia a fost luată de Secţia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.   

DISTRIBUIȚI