Actualitate

S-au terminat banii pentru calificarea forței de muncă

Până la mijlocul anului, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Buzău a reușit să cheltuiască toți banii pentru ca­lificarea buzoienilor aflați în șomaj. Cu alte cuvinte, instituția buzoiană de ocupare a reușit să organizeze cursuri de calificare pentru joburile ofertate de angajatori, astfel încât buzoienii aflați în căutarea unui loc de muncă să găsească un nou job cât mai rapid. În aceste condiții, insituția buzoiană speră că va primi, la rectificarea bugetară din toamnă, o suplimentare a fondurilor pentru conti­nuarea cali­ficării buzoienilor aflați în căutarea unui loc de muncă în ultimul trimestru al acestui an. Directorul AJOFM Bu­zău, Ionel Tociu, spune că ritmul a fost alert la organizarea cursurilor de calificare, pentru a le da buzoienilor cât mai repede șansa de a lucra, astfel; că sute de buzoieni au devenit calificați în meseriile cerute de piața muncii, precum agent de pază, bucătar sau lu­crător în comerț.

„Avem zece structuri profesionale care au terminat sau care sunt în des­fășurare până la finele lunii august, respectiv de agent de securitate, motosti­vuitorist, contabil, inspector resurse umane, casier, masor, me­canic agricol, bucătar, lucrător în comerț, operator PC”, a enumerat directorul AJOFM Buzău meseriile pentru care au fost calificați buzoienii în acest an până la mijlocul verii. În total au fost școliți prin instituția de ocupare pentru meseriile mai sus menționate 203 buzoieni. „105 persoane au absolvit, iar diferența până la 203 înseamnă cursuri care mai au o săptămână sau două după care se vor încheia”, a declarat directorul AJOFM Buzău, Ionel Tociu.

Pentru calificarea șome­rilor buzoieni, AJOFM Buzău a reușit să atragă bani și de la alte județe unde cererea de calificare nu este atât de mare și a încheiat în acest sens protocoale cu Centrul Regio­nal de Formare Profesională a Adul­ților din Vâlcea, Că­lărași, Dolj, Teleorman, Brașov, Mureș. „Au fost organizate cursuri de calificare pentru profesia de mecanic auto cu CRFPA Teleorman, profesia de sudor electric cu CRFPA Mureș, și profesiile de ­fri­zer, coafor, manichiurist, pedichiurist și agent de securitate, cu CRFPA Bra­șov”, a mai spus directorul AJOFM, Ionel Tociu.

 Cine poate beneficia de cursurile organizate de AJOFM

Persoanele care nu au loc de muncă, nu realizează venituri sau realizează, din activități autorizate potri­vit legii, venituri mai mici de 500 de lei se află pe lista celor care se pot înscrie pentru a urma un curs de calificare prin AJOFM. De asemenea, se mai pot adresa instituției de ocupare și buzoienii care nu au putut ocupa un loc de muncă după absolvirea unei instituții de învățământ, nu au putut ocupa un loc de muncă după repatriere sau după eliberarea din detenție și cei care  desfășoară activități în mediul rural și nu realizează venituri sau realizează, din activități autorizate potrivit legii, ­ve­nituri mai mici de 500 de lei. Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigu­rărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă stabilește toate situațiile în care buzoienii se pot califica prin cursuri organizate de AJOFM Bu­zău.

Ce avantaje au participanții la cursurile AJOFM

Participanții la programele de formare profesională beneficiază în primul rând  de pregătire teoretică și practică pe toată durata cursului și  poate susține, gratuit, de cel mult două ori, examenul de absolvire la finalizarea acestuia. De asemenea, cursanților li se pun la dispoziție rechizite și materiale de instruire, manuale, echipament de protecție pe timpul instruirii practice, dacă este cazul. Ei mai be­neficiază și de abonament gratuit pe mijloacele de transport în comun pentru traseul de la domiciliu la unitatea de pregătire sau de decontarea cheltuielilor de transport, pentru cel mult patru deplasări în cursul unei luni, dacă nu se pot deplasa zilnic la unitatea de pregătire. Și nu în ultimul rând, participanții la cursuri beneficiază și de consultații medicale, analize medicale și teste necesare frecventării cursului.

Care sunt documentele pentru înscriere la cursuri de calificare

Pentru înscrierea la programe de formare profesională sunt necesare, pe lângă certificatul de naș­tere, actul de identitate și actele de studii eliberate în condițiile legii, o recomandare din partea centrului de informare și consiliere privind cariera sau a serviciului de mediere, precum și o cerere de înscriere la programul de formare profesională. De asemenea, mai este necesar și un act medical din care să rezulte starea sănătății persoanei și faptul că aceasta este aptă din punct de vedere ­me­dical pentru exercitarea meseriei în care dorește să se califice.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker