După contractul de reabilitare, cu fonduri europene, a clădirii fostului Spital Brătianu, Consiliul Judeţean Buzău a obţinut o nouă finanţare, pentru restaurarea şi dotarea sediului Bibliotecii Judeţene „V. Voiculescu”. Este vorba despre un contract în valoare de aproape 18,5 milioane lei, din care 98% (aproape 16,7 milioane lei) reprezintă fonduri nerambursabile.

Ieri, contractul finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 5, a fost semnat de către preşedintele Consiliului Judeţean, Petre Emanoil Neagu, şi Luminiţa Mihailov, director general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Est. La conferinţă a participat şi Liliana Nicolae, director al Direcţiei Dezvoltare Regională din cadrul Consiliului Judeţean Buzău.

Potrivit procedurilor legale, urmează să fie organizată licitaţia pentru desemnarea firmei care va executa lucrările, iar restaurarea se va derula pe o perioadă de 47 de luni.

Unde va funcţiona Biblioteca Judeţeană în perioada lucrărilor

„Era firesc ca această clădire, care este obiectiv de patrimoniu de interes naţional, să fie reabilitată. Este o clădire veche şi, totodată, una dintre clădirile reprezentative pentru judeţul nostru. Chiar dacă vor apărea discuţii, şi este bine că se discută, precizez că va fi un oarecare disconfort, pentru că pe perioada lucrărilor de reabilitare, activitatea acestei instituţii se va muta în alte locaţii. Activitatea Bibliotecii Judeţene urmează să se desfăşoare în mare parte în clădirile care aparţin Consiliului Judeţean, cum ar fi sediul Muzeului Judeţean, o altă clădire de pe Bulevardul Bălcescu şi, cu siguranţă, vom găsi şi alte spaţii pentru depozitarea cărţilor. Dacă nu luam această hotărâre, de  a reabilita clădirea cu fonduri europene, resursele noastre proprii sunt limitate, iar în câţiva ani, clădirea risca să ajungă precum cea a fostului Spital Brătianu, pe care, de asemenea, o vom reabilita cu fonduri europene”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Petre Emanoil Neagu.

„Munca la un astfel de proiect începe cu doi-trei ani înainte de depunerea lui“

„Felicit Consiliul Judeţean Buzău pentru munca depusă pentru aceste proiecte care au câştigat finanţare. Trebuie să ştiţi că o astfel de muncă începe cu vreo doi-trei ani înainte de depunerea proiectului. Consiliul Judeţean a depus şi va mai depune proiecte pe toate axele de finanţare din Programul Operaţional Regional: proiecte pe drumuri judeţene, proiecte pe patrimoniu, proiecte pe eficienţă energetică şi urmează proiectele pe sănătate. În ceea ce priveşte proiectul de restaurare a Bibliotecii Judeţene, Consiliul Judeţean va accesa o finanţare europeană de 14,4 milioane lei, plus 2,2 milioane lei finanţare de la bugetul de stat şi va asigura o contribuţie de aproape 340.000 lei (n.r., în plus, contribuţia CJ la cheltuielile neeligibile va fi de 1,45 milioane lei)”, a declarat directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, Luminiţa Mihailov.

Directorul ADR Sud-Est a mai precizat că, începând de anul acesta, sumele de bani care vor fi economisite în urma licitaţiei nu se vor mai întoarce în bugetul Uniunii Europene, ci vor putea fi folosite pentru a finanţa alte activităţi în scopul proiectului. De asemenea, Luminiţa Mihailov s-a referit şi la procedurile de licitaţie care în România durează prea mult.

„Ne dorim să parcurgem cât mai repede aceste proceduri de licitaţie publică pentru că suntem contracronometru. După cum ştiţi, însă, procedurile de licitaţie sunt o mare problemă la noi în ţară, durează extrem de mult, prea mult. Este un lucru care nu face bine pentru procesul de absorbţie a fondurilor”, a mai declarat Luminiţa Mihailov.