După toate controversele pe care le-a creat introducerea manualului unic şi transformarea Editurii Didactice şi Pedagogice în editură de stat, noul ministrul al Educaţiei anunţă schimbări majore. Manualul unic va dispărea de pe piaţă, aceasta fiind una dintre schimbările pe care le plănuieşte noul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu.

„Manualul unic nu a fost o decizie tocmai fericită. Faptul că manualele au arătat aşa ar trebui să ne pună pe gânduri. Prin competiţie ar creşte şi ­ca­litatea manualelor”, a declarat noul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, conform stirileprotv.

Monopolul statului pe piaţa de carte şcolară, existent şi în Ungaria, a fost condamnat recent de CEDO, iar decizia Curţii Europene ar putea crea un precedent de care şi România va fi obligată să ţină cont. Mai exact, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Ungaria pentru impunerea în 2011 a monopolului statului pe piaţa de carte.

Oricum, manualele de Geografie, Biologie şi Matema­tica de clasa a VI-a, tipărite de editura statului, sunt pline de greşeli. Mai mult decât atât, cel de Geografie a fost chiar retras de pe piaţă şi retipărit în întregime, pierderile fiind de 300.000 de lei.

„Ei şi-au imaginat că autorul vine cu manuscrisul ­fi­nisat, după care urmează tiparul, ori nu este deloc aşa. O singură editură, indiferent de mărimea ei, este incapabilă să gestioneze câteva sute de manuale”, afirma Cristian Greşanu, preşedintele Uniunii Editorilor din România.

Ideea manualului unic a fost iniţiată de fostul ministru al Educaţiei, Liviu Pop, care afirma ca doreşte să scape de „baronii manualelor”. Măsura a fost criticată atât de edituri, cât şi de profesori, deoarece duce la monopolizarea pieţei manualelor. Cadre didactice din mediul preuniversitar şi universitar, cât şi alţi specialişti din mediul educaţional, s-au arătat îngrijoraţi de exi­stenţa unui singur manual pentru fiecare materie în parte, care ar însemna o întoarcere la sistemul rigid din comunism.

DISTRIBUIȚI
loading...

1 COMENTARIU

  1. Poate în patru mandate de ministeriat, doamna Andronescu a învățat ceva. În ceea ce mă privește de când a spus –în 2001, în amfiteatrul Col. Naț. BP Hasdeu, referindu-se la Reforma pornită de Prof.Andrei Marga, că „vom face o reformă în continuitate”și nu a făcut mai nimic, devenind „Abramburica”, eu nu o cred! Bine ar fi să fie așa!

Comments are closed.