Educație

S-a deschis Eduteka, primul hub educațional din Buzău 

Un fost punct termic situat pe strada Ostrovului (în spatele Tribunalului) a fost transformat recent în primul hub educațional din Buzău.

Centrul Educațional Eduteka este un spațiu la standarde europene gândit sub forma unor ateliere educaționale care oferă posibilitatea copiilor și tinerilor de a învăța și aplica domenii cu adevărat folositoare pentru viață, într-o manieră cât mai interactivă, astfel încât învățarea să fie o plăcere.

Centrul a fost inaugurat miercuri, 16 octombrie, în prezența inițiatoarei proiectului, Oana Matache, și a primarului Constantin Toma.

Eduteka găzduiește ateliere educaționale (predare în limba engleză și germană, adresate adoles­cenților), spațiu de joacă interior pentru copii între 0 și 7 ani, inspirat din conceptele educaționale Frobel și Montessori, servicii gratuite pentru copii din medii defavorizate (prin colaborarea cu Direcția de Asistență Socială Buzău și ONG-ul „ajungem Mari”), cafenea pentru părinți etc. Trainerii reuniți de Eduteka sunt specialiști din diverse domenii educaționale, atât din Buzău, cât și din alte orașe, respectiv din alte țări.

„M-am întors din Germania pentru a crea acest hub”    

„M-am întors împreună cu familia din Germania pentru a crea acest hub ­edu­cațional, pentru a oferi copiilor din Buzău șansa la educație alternativă. Avem aici ateliere cu predare în engleză și germană, ateliere de dezvoltare personală, de prim ajutor, de fotografie. Este un proiect de suflet și sperăm să vedem aici cât mai mulți copii care își doresc să învețe prin metode moderne. Centrul se adresează copiilor de la câteva luni până la 18 ani. Avem și o componentă socială și oferim gratuitate la atelierele noastre copiilor care vin prin cadrul Direcției de Asistență Socială”, a spus psihologul Oana Matache inițiatoarea proiectului, absolventă ca șefă de promoție a Sheffield University din Marea Britanie.

Potrivit repre­zen­tan­ților Eduteka, în țări precum Germania și Anglia, în toate orașele tinerii ­be­neficiază de astfel de centre educaționale, ce vin în completarea învățământului de normă. În România, asemenea hub-uri educaționale există în București, Cluj, Craiova, Timisoara și, mai nou, Buzău.

Spațiul a fost reabilitat de Primărie

Proiectul Eduteka este susținut și monitorizat prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 3: Locuri de muncă pentru toți, Obiectiv specific 3.7: Creșterea ocupării prin susținerea întreprinderilor cu profil non-agricol din zona urbană.

„Lansăm astăzi un lucru deosebit, doamna Oana Matache vine din Germania și a înființat în această locație un centru educațio­nal care este ceva unicat în această parte a țării. Am făcut o asociere între Primăria Buzău și centrul Eduteka, noi am refăcut spațiul, ca și clădirea, cu condiția ca acei  copii care provin din familii cu venituri mici aleși de Direcția de Asistență Socială să poată fi aduși aici să beneficieze și ei de o astfel de educație alternativă”, a spus primarul Constantin Toma.

Copii care trec pragul centrului educațional trebuie să plătească între 20 și 40 de lei pentru o oră petrecută la atelierele organizate aici, excepție făcând copii veniți prin intermediul Direcției de Asistență Socială a Primăriei Buzău. Capacitatea centrului este de 40 de copii.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker