Momente emoţionanate, sâmbătă, la Smeeni, dar şi în baza aeriană din Kandahar. De Ziua Veteranilor din teatrele de operaţii, la Smeeni a fost dezvelit Monumentul Eroilor din Teatrele de Operaţii, ridicat în memoria sublocotenentului p.m. Iulian Dumitrescu, originar din localitatea buzoiană, şi a sublocotenetului p.m. Adrian Vizireanu, decedat anul trecut în urma unui schimb de focuri într-o bază de antrenament a poliţiei afgane de lângă Kandahar.

   Lucrarea, simbolizând o paraşută a Forţelor Speciale ale Armatei Române, a fost sponsorizată de familiile celor doi militari căzuţi la datorie anul trecut în Afganistan, slt. (p.m.) Adrian Vizireanu şi slt. (p.m.) Iulian Dumitrescu, şi cuprinde numele tuturor militarilor români căzuţi la datorie în teatre de operaţii, de la slt (p.m.) Remus Brânzan, decedat în anul 1996 în Bosnia-Herţegovina, la Mădălin Stoica, sanitarul buzoian decedat în septembrie 2017 în Afganistan.

   Începând de sâmbătă, un poligon de tragere aflat în Baza Aeriană din Kandahar, Afganistan, a primit simbolic, numele lui Mădălin Stoica, ultimului militar buzoian căzut la datorie în această ţară a contrastelor, ucis în atacul cu VBIED din data de 15 septembrie 2017.

   Semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar român decedat în teatrul de operaţii din Afganistan.

   Ziua Veteranilor a fost instituită prin Legea nr. 150/2014, privind modificarea şi completarea OUG nr. 82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celor decedaţi. Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei, respectiv intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11,00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

   România s-a alăturat, astfel, Australiei, Canadei, Statelor Unite ale Americii, precum şi altor state din Europa care, la 11 noiembrie, îşi arată recunoştinţa pentru militarii întorşi din misiuni şi îşi comemorează eroii.

   În perioada 1996-2017, România a pierdut 29 de militari în misiunile executate în teatrele de operaţii, patru dintre ei fiind originari din judeţul Buzău, iar alţi peste 180 au fost răniţi. Aproximativ 40.000 de militari au asigurat încadrarea detaşamentelor dislocate în Afganistan, Irak, Balcanii de Vest ori în alte misiuni din Africa sau Europa.

DISTRIBUIȚI