Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea Naţională Fitosanitară, a efectuat, la jumătatea lunii mai, o serie de controale în pieţe şi la locul de producţie (sere şi solarii) după recoltare, în vederea prelevării de probe de roşii de la producătorii înscrişi în Programul guvernamental de sprijin pentru tomate, pentru a determina calitatea acestora şi, mai ales, pentru a identifica prezenţa reziduurilor de pesticide.

De la apariţia primelor tomate şi până la data de 18 mai au fost prelevate şi transmise pentru analize 44 probe, fiind eliberate buletine pentru 30 probe. Conform reprezentanţilor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, acestea nu au înregistrat depăşiri ale limitelor maxime admise de reziduuri de pesticide. Astfel, rezultatul analizelor de laborator pentru probele finalizate demonstrează faptul că niciun consumator nu este expus la reziduuri de pesticide care i-ar putea pune în pericol sănătatea.

,,Autoritatea Naţională Fitosanitară asigură consumatorii că roşiile existente pe piaţă la această oră, din Programul de sprijin pentru tomate, sunt sigure pentru consum şi că produsele de protecţie a plantelor au fost folosite exclusiv în scopul menţinerii sănătăţii plantelor şi că au fost aplicate în dozele recomandate de inspectorii fitosanitari, respectându-se timpul de pauză de la aplicare şi până la recoltare. În plus, în perioada următoare vom intensifica controalele având în vedere numărul mai mare de beneficiari care vor ieşi cu tomate pe piaţă”, anunţă ministerul.

DISTRIBUIȚI
loading...