De la sfârşitul acestei săptămâni, roşiile din soiul Buzău1600 din răsaduri livrate de Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău vor ajunge pe rafturile magazinelor Lidl din toată ţara, de unde vor putea fi cumpărate până în luna octombrie. Depozitele retailerului german sunt pregătite pentru a livra la nivel naţional în jur de 150 de tone.

Roşiile vor ajunge pe rafturi de la finalul săptămânii şi vor avea un preţ de 5,99 de lei pe kilogram. Producţia este asigurată printr-o colaborare pe care Lidl a iniţiat-o anul trecut cu  SCDL Buzău şi cu şase producători din judeţele Dâmboviţa, Ilfov şi Hunedoara.

  „Răsadurile roşiilor au fost plantate atât în spaţii protejate, cât şi în câmp deschis, la ferme cu tradiţie în cultivarea tomatelor, partenere Lidl România“, au declarat pentru economica.net, oficialii Lidl.

   Soiul de roşii Buzău1600 a fost ales ca o primă etapă a unui proiect iniţiat de Lidl, în urma unei sesiuni de degustare şi testare a mai mult soiuri autohtone de tomate derulate cu sprijinul USAMVB şi a Staţiunii de Cercetare Buzău. Soiul care s-a făcut remarcat a fost şi cel cu gustul cel mai apropiat de preferinţele consumatorilor. Răsadurile au fost crescute la SCDL Buzău şi cultivate de şase producători locali, parteneri Lidl, cu experienţă în cultivarea tomatelor: patru provin din bazinul legumicol Băleni, judeţul Dâmboviţa, un grup de producători din Deva şi un producător local din Copăceni, judeţul Ilfov.

   Iniţiativa este o premieră pe plan local, fiind posibilă extinderea proiectului ce face parte din platforma „Cultivat în România, specific românesc“,  o platformă dedicată revitalizării soiurilor tradiţional româneşti de legume şi fructe.

   „Super roşia“, aşa cum i se mai spune soiului Buzău1600 de către cercetători, datorită gustului bun şi a conţinutului mare de licopen (un antioxidant puternic cu proprietăţi antiproliferative-inhibă dezvoltarea celulelor canceroase) a fost creat în 1974 la staţiunea legumicolă din Buzău, creatorul lui fiind cercetătorul buzoian Chiru Cristea, un model în carieră pentru reprezentanţii Staţiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură. A fost denumită aşa pentru a marca cei 1.600 de ani de atestare documentară a municipiului Buzău, pe atunci un punct important pe harta producţiei de legume şi fructe româneşti.

   Un an mai târziu, soiul creat special pentru a fi consumat proaspăt ajunge în pieţele din toată România şi va fi cultivat şi consumat pe scară largă până în anii ‘90, când soiurile importate, cu creştere mai rapidă şi mai rezistente, au început să invadeze piaţa.

   Roşiile Buzău1600 au o calitate deosebită, fac parte din soiurile cu creştere nedeterminată, sunt viguroase, necesită copilire şi palisare, au fructul mare, care ajunge la 220 de grame. Forma fructului este sferică, de culoarea roşie uniformă, cu suprafaţa netedă, fermă, nu crapă şi este rezistent în faţa atacului principalilor agenţi patogeni. În condi­ţiile folosirii tehnologiei optimizate, potenţialul de producţie ajunge la 150 de tone pe hectar. Sunt gustoase, zemoase şi ideale pentru masă, soiul nefiind creat pentru industrializare.

DISTRIBUIȚI