Parlamentarii Partidului Social Democrat nu se vor prezenta luni la ședința plenurilor reunite ale Legislativului pentru a asigura cvorumul necesar votului de învestitură a guvernului Orban, a declarat, vineri, senatorul Lucian Romașcanu, purtător de cuvânt al organizației județene a PSD, la conferința de presă săptamânală a acestei formațiuni politice. El și-a exprimat convingerea că guvernul condus de președintele Partidului Național Liberal nu va fi investit la prima tentativă.

„În ceea ce privește votul de luni, decizia Partidului Social Democrat este aceea de nu a participa pentru a se face cvorumul de ședință; înțeleg că există decizii similare din partea PRO România, și a existat o poziție exprimată public de un senator UDMR care ne face să credem că și dumnealor, în urma voturilor din comisii și în urma audierilor candidaților de minștri este posibil să nu se prezinte la votul de luni. Deci suntem convinși că la prima încercare de trecere, guvernul Orban nu va avea succes. Și este o mare oglindă pe care o punem în fața acestui guvern, pentru că au făcut o moțiune de cenzură într-un moment în care nu aveau absolut nimic pregătit, nu negociaseră absolut nimic, nu exista un program de guvernare și se văd în situația de a inventa soluții pentru a-și pune guvernul în funcție. Vom vedea după această zi ce se va întâmpla și ce decizie va lua Partidul Social Democrat legată de o eventuală susținere, sau nu, a guvernului pe mai departe”, a precizat Romașcanu.

De asemenea, acesta a spus că, în condițiile în care votul din comisii la audierea candidaților la funcția de ministru nu ar fi fost unul politic, ar fi fost avizați negativ mai mulți aspiranți la un fotoliu ministerial: „După cum știți, trei dintre candidații la funcția de ministru ai Partidului Național Liberal au fost avizați negativ; în mod normal, pe competență probabil că ar fi fost mai mulți avizați negativ dacă am fi reușit să avem un vot corect și nu un vot neapărat politic. Vă dau un singur exemplu, de unde am participat și eu la audieri; candidatul de ministru la Cultură, din cauza faptului că Partidul Social Democrat este minoritar, s-a dat un aviz pozitiv, deși persoana în cauză nu este nici pe departe calificat pentru portofoliul respectiv. O singură concluzie: cutuma parlamentară este ca acei candidați care primesc aviz negativ din partea comisiilor să fie schimbați de primul-ministru desemnat. Sperăm ca domnul Orban să facă acest lucru, pentru că este spre sănătatea democrației și spre binele guvernului, mai ales că dumnealui a specificat în nenumărate rânduri că vrea să aibă o colaborare foarte strânsă cu Parlamentul”, a mai precizat Romașcanu.

Mai mult, în OPINIA de luni.

DISTRIBUIȚI
loading...