Aflaţi în prima săptămână de opoziţie „de facto şi de jure” după învestirea guvernului Orban, social-democraţii buzoieni au organizat, joi, o conferinţă de presă în care, prin vocea purtătorului de cuvânt al organizaţiei judeţene, senatorul Lucian Romaşcanu, au intrat în rolul de a „monitoriza şi penaliza derapajele noului executiv”. Care executiv, conform lui Romaşcanu, a putut fi învestit doar cu „sprijinul consistent al Partidului Social Democrat”.

,,Exact ca şi la moţiune, şi învestirea a fost făcută cu sprijinul consistent al Partidului Social Democrat, fie din partea unor colegi care au plecat de la noi, au fost câţiva şi din partea partidului, au avut explicaţiile lor. Cert este că, până la urmă, instabilitatea pe care o putea aduce în ţară prelungirea interimatului s-a terminat şi guvernul Orban este în acest moment cu puteri depline să preia conducerea şi administrarea ţării. Noi suntem destul de reticenţi în a privi un eventual succes al guvernului Orban, în primul rând văzând performanţele miniştrilor în comisiile de specialitate din Parlament; v-am spus şi săptămâna trecută că există mari pro­bleme în anumite ministere. Sigur că, până la urmă, nu putem decât să dorim succes guvernului Orban, pentru că nu este succesul dumnealui, este succesul ţării într-un final, dar suntem foarte atenţi la tot ce fac, pentru că rostul unui partid în opoziţie este să monitorizeze şi să penalizeze derapajele”, a spus Romaşcanu.

Acesta a amendat mai multe încercări, reuşite sau doar enunţate de nou exe­cutiv, de a „distruge, în loc să construiască” în diverse domenii. Este vorba, în primul rând, despre renunţarea la sintagma „şi Identităţii Naţionale” din titulatura Ministerului Culturii, instituţie care a fost condusă, în perioada guvernului Tudose, de Lucian Romaşcanu: „Nu au început foarte bine, din păcate. Am văzut la Ministerul Culturii că prima decizie, extrem de importantă, a fost să dispară din denumirea ministerului partea care se referea la identitatea naţională, un lucru foarte rău, de altfel, având în vedere că, totuşi, dacă România are o problemă astăzi, are o problemă ­ge­nerată de, într-un fel, slăbirea acestui liant care ne ţine pe noi la un loc ca naţie, şi partea de identitate naţională din Ministerul Culturii, care reprezintă şi o direcţie din cadrul acestuia, care avea ca scop pregătirea şi derularea de programe care să ne aducă la un loc, mai ales că suntem la un după Centenarul Marii Uniri şi cu un an înainte de Centenarul Trianonului. Dar, probabil, dumnealor au considerat că identitatea naţională este mai puţin importantă în acest moment”, a spus senatorul social-democrat buzoian.

Acesta a mai trecut în revistă şi alte instituţii puse de guvernul Orban pe lista neagră: „Au mai încercat să desfiinţeze Casa de Comerţ <Unirea> şi se pare că o vor şi face; este un lucru destul de rău, pentru că ceea ce propusese domnul Daea, şi anume să se pună la punct un lanţ de retail pentru produsele româneşti era o idee foarte bună, primită cu mare entuziasm de către fermierii locali, dar guvernul Orban a decis că nu este cazul să se implice statul în distribuţia de produse naţionale, o foarte mare greşeală, după părerea noastră. Au desfiinţat, prin comasare, Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei, un institut extraordinar de important, pentru că este cel care, în primul rând, se ocupă de programele şcolare; iarăşi, primul lucru, în loc să construim, distrugem. Au vrut să desfiinţeze Agenţia Naţională Plăţi şi Inspecţie Socială, ceea ce ar fi dus la sistarea ajutoarelor şi indemnizaţiilor  pentru peste 5,2 milioane de persoane, dintre care vreo 3,6 milioane sunt copii. Noroc că Ministerul Justiţiei s-a prins de enormitatea pe care vor să o facă şi au avizat negativ această desfiinţare”, a mai spus purtă­torul de cuvânt al organizaţiei judeţene a Partidului Social Democrat, senatorul Lucian Romaşcanu.

DISTRIBUIȚI
loading...

2 COMENTARII

  1. Nici daca ar fi preluat si ideologia PSD (care ideologie) si tot nu ar fi fost bine.
    Dar de ce are Romania 5 milioane de asistati si alte 5 milioane de reufgiati economici din propria tara cu identitate nationala certa de romani muncitori?
    Cine sunt sefii pusi pe P (pile) C (cunostinte) si R (relatii) din Casa de comert UNIREA? Cine face mercurialul preturilor produselor agricole romanesti? Piata libera sau PCR-istii? Unde sunt miile de tone de rosii romanesti, echivalentul miilor de mii de euro dati ca sprijin (era sa spun electoral)?
    Pana la urmatoarea conferinta de presa asteptam alte critici dar in primul rand raspunsuri.

  2. Lasa, dle Romascanu, ca nu titulatura Min. Culturii e problema Romaniei… coruptia, saracia, lipsa de profesionalism a celor numiti in functii de conducere la toate nivelurile, incompetenta si reaua credinta a politicienilor, astea toate sunt marile probleme ale Romaniei. Asa ca, lasati-o mai moale cu vaicarelile astea, ca se desfiinteaza sinecuri inventate ca sa va puneti voi neamurile, amantele, amantii etc., etc. Ati facut unul din cel mai stufos guvern din UE… ministere peste ministere, zeci de secretari de stat… tot felul de purtatori de mape si harti, inutili. Voi, politicienii, v/ati cocotat asa de sus, in stratosfera, ca nu ne mai vedeti pe noi, muritorii de rand, ne ignorati, ne tratati ca pe niste prosti, si va aduceti aminte de noi numai in preajma alegerilor. Dar, dupa cum ati vazut, prostimea va mai da cate o zmetie cate-odata, si va trimite in cel mai rau caz in opozitie, daca nu la cosul de gunoi al istoriei.

Comments are closed.