Demersurile de achiziție a lucrării ,,Cumințenia Pământului” nu sunt închise definitiv și se poartă în continuare discuții cu proprietarii lucrării, susține ministrul Culturii, Lucian Romașcanu. El a făcut acest anunț cu ocazia des­chiderii, la Muzeul Național de Artă al României, a sălii ,,Constantin Brâncuși”, cu o expoziție dedicată marelui sculptor.

,,Fiindcă am fost întrebat foarte des, iarăși spun că demersurile de achiziție nu s-au închis definitiv, avem discuții cu reprezentanții proprietarilor și avem chiar niște pași concreți pe care îi vom face privind evaluarea. Sperăm, la un moment dat, să ajungem la o concluzie, pentru că așa este firesc, și concluzia eu sper să fie cea de achiziție, dar nu vreau să mă antepronunț până nu avem o evaluare corectă și concretă”, a afirmat Lucian Romașcanu.

Ministrul Culturii a precizat că lucrarea va putea fi expusă, conform contractului actual de comodat, până în ­februa­rie, și speră că acest contract va fi prelungit: ,,Reușim să îl redăm într-o formă extrem de bună, plăcută, frumoasă, pe Brâncuși vizitatorilor, adăugând pieselor pe care Muzeul Național de Artă le avea deja și celebra <Cumințenia Pământului> (…) Este un contract între Ministerul Culturii și proprietari. Eu zic că este un contract cu beneficii de ambele părți și beneficiul cel mai mare este că această sculptură importantă poate fi văzută de oameni și îmi doresc – sigur, preluând toate sarcinile necesare cu asigurarea, cu paza și așa mai departe – să avem această sculptură expusă și pe toată durata anului Centenarului și nu numai”, a declarat ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

Potrivit acestuia, statul român încearcă să-l redea pe Brâncuși universalității cu rădăcinile lui românești: “Legat de ceea ce se întâmplă aici, statul român de atunci a greșit față de Brâncuși, statul român de acum, cu mijloacele pe care le are, încearcă să răscumpere aceste greșeli și să-l redea pe Brâncuși universalității cu rădăcinile lui românești”, a mai spus ministrul.

Vizitatorii pot vedea, la Muzeul Național de Artă al României, în cadrul expoziției din sala ,,Constantin Brâncuși”, pe lângă ,,Cumințenia Pământului”, și lucrările “Rugăciunea”, ,,Bustul lui Petre Stănescu”, ,,Somnul”, ,,Danaida”, ,,Macheta pilonului Porții Sărutului”, ,,Scaun”, ,,Cap de copil”, ,,Supliciu”, ,,Prometeu”, ,,Inginerul Ion Georgescu Gorjan”, ,,Schiță pentru portretul generalului doctor Carol Davila”, ,,Bustul pictorului Dără­scu” și lucrarea în tuș ,,Nud”.

DISTRIBUIȚI
loading...