Duminică seară a avut loc, la Teatrul Naţional Bucureşti, deschiderea Anului Centenar, un eveniment la care au participat mari artişti autohtoni şi invitaţi din străinătate, într-un spectacol cu uşile închise numai pentru oficialităţi şi invitaţi speciali. Astfel, a început celebrarea Centenarului Marii Uniri, la Teatrul Naţional ,,I.L. Caragiale” din Bucureşti (TNB), cu spectacolul regizat de Ion Caramitru. Au fost prezenţi pe scenă Piotr Beczala, Michael Barenboim, Ştefan Pop, Julian Rachlin, Ştefan Tarara, Kristine Opolais, Adela Zaharia, alături de Orchestra Română de Tineret condusă de dirijorul Cristian Măcelaru, care au intnerpretat lucrări de Bach, Doga, Donizetti, Enescu, Ligetti, Porumbescu, Puccini, Rogalski.

În deschiderea spectacolului, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, a adresat un mesaj, în care a specificat faptul că ,,Marea Unire din 1918 a fost posibilă pentru că românii au fost capabili să se unească în spatele unui ideal naţional”.

,,Vă mărturisesc că sunt extrem de onorat să fiu alături de dumneavoastră într-un moment atât de important pentru noi toţi românii: lansarea Anului Centenar.  Avem şansa ca în lunile următoare să celebrăm 100 de ani de la înfăptuirea celui  mai important act din istoria României moderne: unirea tuturor provinciilor istorice cu Patria Mamă. Unirea care a avut loc acum 100 de ani a marcat evoluţia poporului român şi este definitorie pentru identitatea noastră naţională. Marea Unire din 1918 a fost posibilă pentru că românii au fost capabili să se unească în spatele unui ideal naţional, să-şi urmărească plini de încredere şi voinţă un proiect naţional în care cu toţii credeau şi să arate întregii Europe că ştiu să se poarte ca o naţiune mândră. Ne aflăm în sala Teatrului Naţional, unul dintre puţinele locuri în care românii au putut să-şi exprime profundul dezacord faţă de o perioadă grea din istoria României, o dictatură. Acest lucru a arătat că românii ştiu să lupte, să înfrunte demni momente grele şi să fie uniţi”, a spus Romaşcanu.

El a reiterat ideea că aniversarea Marii Uniri trebuie să iasă din cercul strâmt al abordărilor politice sau fals festiviste: ,,Eu cred că sărbătoarea Centenarului trebuie să fie în primul rând des­pre unitatea tuturor românilor. Despre solidaritate. Şi despre o mai bună înţelegere între noi ca români, fie că vorbim despre românii de aici sau de cei de la capătul lumii. Suntem cu toţii români. În definitiv, Centenarul trebuie să fie un moment despre reconstrucţia mândriei noastre ca popor care a trăit aici, între aceste hotare, dintotdeauna. În al doilea rând, aniversarea Marii Uniri trebuie să iasă din cercul strâmt al abordărilor politice sau fals festiviste, să coboare cu adevărat în societate şi să ajungă până în cele mai ascunse straturi ale României profunde. Acolo vom găsi ­energia şi înţelepciunea necesare pentru a genera un nou proiect de ţară care să ducă România mai departe. Un proiect de ţară care să unească din nou, la fel ca acum 100 de ani, întreaga societate românească şi care să fie expresia sinceră a faptului că fiecare dintre noi, indiferent din ce latură a societăţii facem parte, avem dorinţa ca România să reuşească atât acasă, cât şi în lume. Iar modul în care fiecare dintre noi ne vom aduce contribuţia la acest proiect comun se va reflecta în final în succesul nostru ca naţiune. Sunt convins că acesta ar fi cel mai onest mod în care ne putem cinsti eroii noştri care s-au sacrificat în Primul Război Mondial pentru a realiza idealul unirii unei întregi naţiuni”, a mai spus ministrul Culturii.

Lucian Romaşcanu a adăugat că românii au o datorie către copii lor, aceea de a le transmite istoria adevărată: ,,În sfârşit, Centenarul este o ocazie foarte bună de a sărbători apartenenţa noastră la spaţiul european şi la valorile fundamentale precum libertatea, democraţia sau drepturile omului. România nu ar fi reuşit acum 100 de ani dacă nu ar fi avut prieteni şi aliaţi puternici. La fel ca atunci, astăzi facem parte din cele mai importante structuri europene şi euro-atlantice, care sunt cea mai puternică garanţie de securitate şi bunăstare pentru cetăţenii noştri. Trebuie să întărim această viziune europeană şi să folosim aceste pârghii pentru a aduce dezvoltare la nivelul tuturor comunităţilor. În această misiune, trebuie să ne unim România. Marii noştri înaintaşi spuneau că nu există datorie mai sfântă pe pământ decât iubirea de neam, de ţară şi ­res­pectul faţă de trecutul ei. Cine nu îşi cinsteşte trecutul nu este demn de prezent şi, mai ales, de viitorul lui! De aceea, cred că avem o datorie faţă de copiii noştri pentru a le transmite istoria adevărată. Centenarul Marii Uniri trebuie să fie o sărbătoare a tuturor românilor. O sărbătoare presupune festivităţi, dar nu festivism, presupune manifestări populare dar nu populism. După 100 de ani, trebuie să demonstrăm că suntem în continuare o naţiune puternică, care ştie că doar împreună îşi poate realiza marile idealuri”, a mai spus ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu.

DISTRIBUIȚI
loading...

1 COMENTARIU

  1. Oare acum o sută de ani eram tot„ în spațiul euro atlantic” din punc de vedere politico militar? Atenție!!

Comments are closed.