Publicist, editor, lingvist şi învăţător, Costache Canela Cioro­gârleanu s-a născut în anul 1820 la Buzău şi a urmat cursurile Şcolii Naţionale din oraş (1833-1837).

A lucrat timp de nouă ani ca funcţionar la Cancelaria Ocârmuirii Buzău (Prefectura), iar în 1851 este numit profesor şi director la Şcoala Naţională. Deoarece aceasta fusese închisă în 1848, după înfrângerea revoluţiei, orăşenii fac demersuri pentru a fi redeschisă. Remarcat pentru strădaniile şi realizările din domeniul învăţământului, la 22 octombrie 1851 este ridicat la rangul onorific de pitar.

Considerat primul gazetar buzoian, scoate săptămânalul „Independenţa Română” (1874-186), „foaie politică literară şi comercială”, în paginile căreia s-au publicat articole, în care se dezbăteau principalele probleme care frământau naţiunea la acea vreme, cât şi materiale despre scriitorii cunoscuţi. Considerând independenţa naţio­nală strâns legată de libertatea socială, de necesitatea protejării cetăţenilor, împotriva abuzurilor şi ilegalităţilor, în ultimul număr al  gazetei  sale (1 ianuarie 1886) scria: „M-am luptat ca un Hercule, spre a combate, pe de o parte pe oamenii abuzului şi ai ilegalităţii, iar pe de alta spre a încuraja pe bărbaţii binefăcători şi virtuoşi”.

A publicat primul dicţionar de sinonime din ţară

Din corespondenţa cu I. H. Rădulescu, G. Creţeanu şi Alexandru Macedonski reiese că era cunoscut în cercurile literare bucureştene şi că manifesta un interes deosebit pentru progresul limbii şi al literaturii române. Astfel, în 1867, publică primul dicţionar de sinonime din istoria lingvisticii româneşti, „Vocabular de quâte-va vorbe synonime”, traducere selectivă a unor lucrări din limba franceză, ce figurau pe lista manualelor recomandate elevilor din clasele gimnaziale. Patriot convins, mereu dornic să contribuie la progresul semenilor şi al ţării, Costache Canela (în limba greacă „canela” înseamnă „scorţişoară”) Ciorogârleanu a încetat din viaţă, la 23 septembrie 1886, în timp ce se afla la Brăila.

 

DISTRIBUIȚI
loading...