27 de ani
de presa libera
Sambata, Noiembrie 18, 2017 21:07 PM

Politic

Romanescu: ,,Vom asista la o nebunie fiscală“

de Călin BOSTAN
Politic  |
14.11.2017, 00:00
203

   Preşedintele organizaţiei judeţene a Partidului Naţional Liberal, deputatul Cristinel Romanescu, a criticat, luni, la o conferinţă de presă, pasivitatea primarilor buzoieni - în majoritate covârşitoare aparţinând Partidului Social Democrat - în faţa modificărilor la Codul Fiscal adoptate, săptămâna trecută, prin ordonanţă de urgenţă, în condiţiile în care aceste ­modi­ficări reduc, practic, cu 20 la sută, bugetele locale.

   Romanescu mai spune că asemenea măsuri trebuiau luate, eventual, cu un interval de şase luni pentru implementare: ,,Considerăm că nu este nici timpul, şi nici România nu este pregătită să facă o asemenea modificare; normal ar fi ca atunci când modifici Codul Fiscal să fie o perioadă de şase luni până când acestea se pot implementa. Practic, guvernul PSD-ALDE a tăiat aproximativ de 20 la sută din bugetul fiecărei administraţii locale, iar acest lucru nu a putut decât să genereze imposibilitatea tuturor administraţiilor locale să dezvolte acele comunităţi, căci de acolo au fost tăiate respectivele sume de bani, iar în perspectiva următorilor ani, acele comunităţi nu beneficiază de posibitatea de a avea o dezvoltare normală, aşa cum ar fi fost firesc. Ceea ce este foarte interesant este că toate admi­nistraţiile locale au fost afectate de acest lucru, dar iată că toţi primarii - mai ales de la noi din judeţ, unde ştim ponderea rezultată după alegerile locale - au început să fie de acord cu aceste măsuri, chiar dacă pe la colţuri par că sunt supăraţi. Ceea ce nu mi se pare normal, pentru că ei ar trebui să explice comunităţilor că sunt, practic, în imposibilitatea de a aloca bani la investiţii; cum bine ştiţi, au rămas fără resurse financiare, nu doar că nu se mai dezvoltă comunitatea, ci nu au să plătească salariile care au fost mărite în urmă cu câteva luni”, a spus Romanescu.

   Liderul liberal buzoian a spus că, după 1 ianuarie, vom asista la o ,,nebunie fiscală”, generată şi de preconizatul transfer al contribuţiilor pentru asigurările sociale din sarcina angajatorului în cea a angajatului: ,,În perioada următoare, nu putem decât să asistăm la o nebunie fiscală, şi aici mă refer în primul rând, la contribuţiile pe care guvernul Tudose doreşte să le treacă de la angajator la angajat. Cred că ştim cu toţii câtă miniciună există în toată această modificare de lege. Nu ştim câte societăţi îşi vor putea permite ca diferenţele acelea de bani să le poată introduce în salariul brut, ca să nu ­pia­rdă angajatul, şi cred că după şase luni vom constata că aceste lucruri nu se îndreaptă către ceva foarte bun. Mai mult decât atât, din punctul de vedere al Partidului Naţional Liberal, nu ştim de ce ar trebui să fie introdusă această măsură fiscală, atât timp cât există şi legi, iar dacă ANAF şi-ar face datoria ar putea să colecteze foarte bine, să ­ve­rifice cine plăteşte şi cine nu plăteşte contribuţiile la salarii. Nu ştim care ar fi avantajele, dar ceea ce putem spune este că ştim că sunt peste zece miliarde de euro într-un deficit, şi probabil că toate măsurile pe care guvernul PSD-ALDE doreşte să le implementeze sunt menite să acopere această gaură care, în loc să se micşoreze, cred că urmează să se mărească”, a mai spus Romanescu. 

   ,,În 2016, în campania electorală, PSD a promis că, în 2018, totalul contribuţiilor va fi de 35 la sută. Acum constatăm că totalul contribuţiilor va fi de 37,25 la sută. În acest moment, există mai mult de cinci milioane de contracte (de muncă, n.r.) care trebuie ajustate. Bineînţeles, la stat ştim povestea, a fost Legea salarizării, s-a mărit salariul brut cu 25 la sută, şi aceasta va fi creşterea. În net, va fi de patru la sută; practic, la stat s-au mărit salariile teoretic. În mediul privat, avem câteva cazuri. Sunt multinaţionalele, probabil că acolo salarile se vor ajusta. Sunt angajaţii cu salariul minim pe economie, unde categoric salariile se vor ajusta, pentru că vor fi obligaţi de lege (…) Dar sunt afacerile mici, cu 1-9 angajaţi, care sunt cei mai loviţi; începând de la 1 ianuarie, este obligatoriu pentru cei cu cifra de afaceri sub un milion de euro să fie impozitaţi la cifra de afaceri. Aici deja nu se ştie la ce se va ajunge. Nu poţi să faci un plan de afaceri, nu poţi să promiţi angajaţilor că le vei mări salariile atât timp cât nu ai idee ce se va întâmpla la anul. Nu există predictibilitate, şi aici este o mare problemă. Practic, ei tot scot idei; au scris în programul de guvernare cu care a venit guvernul Tudose că va fi impozit pe cifra de afaceri pentru toată lumea, apoi au spus că este o măsură discutată şi uitată. Au spus că vor să impoziteze gospodăriile, şi acestea au trecut la uitate. Deci nu se ştie exact cu ce se lucrează, şi aici este o mare problemă, care arată neputinţa acestui guvern de a rezolva promisiunile asumate în campania electorală”, a afirmat şi prim-vicepreşedintele organizaţiei judeţene a Partidului Naţional Li­beral, Erland Cocei.

Comentarii

Trișorul (14 Nov, 07:21)
Tanase

Acest oportunist iese cu o vrăjeală subțire în conferința și se face că e om de dreapta. Unde e știrea? Opoziție reală nu s.a mai făcut în PNL odată cu sosirea lui. Abject personaj și toxic pentru buzoieni. Acest individ este mai rău decât un pesedist, este preșul lor. Asta nu trebuia să fie pus în fruntea PNL pentru că a umilit și trădat partidul și membrii. Dacă va uitați bine ce echipa e lângă el, o sa vedeți că este exact echipa lui Bigiu. Oricum, pnl.ul își merită soarta.

Raspunde
nu cred (14 Nov, 20:35)
ionescu o.

Nu cred că ceea ce spune anonimul de mai sus este și adevărat. În fond ceea ce subliniază Dl. Romanescu este perfect real. După cum s-au ridicat centralele sindicale, nici mie nu mi se pare că măsurile economice ale guvernării sunt altceva decât mișcare de cifre. Se calcă greșit fără investiții masive. Nu se vede că marea gaură fiscală este în administrația publică, în mamuții ministeriali, agenții bugetate de noi, și tot felul de instituții cărora nu le mai știu numele toate ale statului. Unde naiba să mai încapă și „statul paralel” de care țipă Tăriceanu. Cristi Romanescu este președintele federației de tenis și a dus pretigiu județului și al țării în toate zările dar ca specialiși mai mari ca noi în a ne mânji și arunca cu noroi în valori , nu ne întrece nimeni. De-aia ne plecă în bejenie atâția...

Raspunde

Stiri Agerpres

Asociația ANCE Europe lansează proiectul 'Arhitectura României Mari'
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:41 PM

Asociația ANCE Europe lansează proiectul "Arhitectura României Mari", cu ocazia celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918, prin organizarea unui eveniment la București în perioada 23-25 noiembrie, având ca obiectiv aducerea în atenția publicului larg a stilului arhitectural neoromânesc.

Republica Moldova: Duminică are loc referendumul pentru destituirea primarului municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:16 PM

Peste 650.000 de persoane cu drept de vot din municipiul Chișinău sunt așteptate, duminică, la urne pentru a participa la referendumul pentru destituirea primarului Dorin Chirtoacă.

Sosirea lui Hariri la Paris contribuie la reducerea tensiunilor în Orientul Mijlociu, afirmă președinția franceză
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:11 PM

Sosirea premierului libanez demisionar Saad Hariri la Paris contribuie la "reducerea tensiunilor" în Orientul Mijlociu, unde Franța continuă să acționeze în această direcție, a afirmat sâmbătă președinția franceză, relatează AFP.

UPDATE Rugby: România - Samoa 17-13, în meci test la București
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:01 PM

Naționala de rugby a României a învins Samoa cu scorul de 17-13 (3-10), într-un meci test disputat sâmbătă seara pe Stadionul național ''Arcul de Triumf'' din Capitală.

REPORTAJ Vrancea: 50.000 de stejari plantați la Mărășești în memoria eroilor căzuți în Primul Război Mondial (GALERIE FOTO)
Sambata, Noiembrie 18, 2017 19:42 PM

Aproape 50.000 de stejari au fost plantați, sâmbătă, în apropierea localității Mărășești în memoria eroilor căzuți în Primul Război Mondial, fiind primii din cei 335.000 de stejari câți vor fi sădiți până la sfârșitul anului viitor în Parcul Memoriei Naționale, care se va întinde pe o suprafață de 75 de hectare, nu departe de mausoleu.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
17 Nov, 12:47 Când voi avea drum prin Unguriu, opresc la primărie să strâng mâna unui român căruia îi pasă de români!
Pixelu fan Tirizică a comentat pentru articolul S-a încheiat competiția pentru stabilirea județului-pilot / Buzăul va fi primul județ complet digitalizat la nivel școlar:
Devin fan „genunche” dacă legiferează și manualul unic. Momentan sunt fan Tirizică, singurul primar buzoian care a avut curajul să părăsească mizeria ADI „Buzău 2008”.
17 Nov, 10:18 tare in sfarsit
un oarecare a comentat pentru articolul Prefectura Buzău, șah la Academia Română și Judecătoria Pătârlagele:
Avem in sfarsit un prefect, o comisie judeteana si un judecator de la tribunal care arata ca se pot impotrivi unei sentinte definitive de punere in posesie a unei institutii pe 4500 ha teren padure.Macar daca nu putem sa probam competenta sa ne afisam cu varf si indesat indaratnicia.Acea sentinta o va aplica CEDO, iar pe cei cu adevarat vinovati ii va dura in basca pentru ca plateste contribuabilul roman
17 Nov, 09:59 nedumerire
kneji myamoto a comentat pentru articolul Toma: ,,Guvernul să desfiinţeze Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, un primar nu are nicio putere în realitate, doar în teorie“:
este bine domnule primar ca vrei desfiintarea anfp care intr-adevar este parazitara,dar trebuie instituit un organism independent pentru selectarea unor viitori functionari publici din care primari destoinici ca dumneata sa-si aleaga personalul cu care sa lucreze, personal selectat printr-un concurs riguros in baza unei grile ca la judecatori si cu supraveghere ca la bacalaureat.Abia atunci vei avea de unde sa alegi.Daca primul criteriu este încrederea in persoana cu care lucrezi vei avea o mare dezamagire.Mie imi scapa criteriile pentru care l-ai ales pe dl Pistol secretar al primariei, dar te asigur ca vei avea cat de curând o mare deziluzie cu privire la competenta profesionala si moralitatea acestei persoane
Google PageRank Checker