27 de ani
de presa libera
Joi, Noiembrie 23, 2017 16:37 PM

Politic

Romanescu: ,,SOS - Învăţământul românesc“

de Călin BOSTAN
Politic  |
07.09.2017, 00:00
253

   Românii au nevoie ca educaţia să rămână un domeniu prioritar pentru orice partid sau coaliţie care guvernează România, ,,asta dacă vrem să trăim într-o societate de oameni-elemente active ale vieţii sociale, şi nu pasivi”, este de părere preşedintele organizaţiei judeţene a Partidului Naţional Liberal, deputatul Cristinel Romanescu, membru al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din camera inferioară a Parlamentului. El atrage atenţia, într-un text intitulat ,,SOS - Învăţământul românesc”, că acest deziderat este greu de realizat atât timp cât criza manualelor şcolare va afecta, în această toamnă, un număr de 175.000 relevi de clasa a V-a.

   ,,Ceea ce înseamnă educaţia ca pilon de bază al societăţii ar trebui să fie deja un fapt cunoscut şi evident pentru toată lumea, dar mai cu seamă pentru clasa politică. Astfel, avem nevoie ca educaţia să rămână un domeniu prioritar pentru orice partid sau coaliţie care guvernează România, asta dacă vrem să trăim într-o societate de oameni – elemente active ale vieţii sociale, şi nu pasivi. Din păcate însă, şi în acest nou an şcolar, peste 175.000 de elevi din clasa a V-a încep anul şcolar fără manuale pe bănci. Manualele esenţiale pentru educarea copiilor şi îndrumarea profesorilor nu există la început de an şcolar, deşi guvernanţii actuali au promis acum câteva luni că vor soluţiona această criză. Nu s-a întâmplat acest lucru, nici de data aceasta, dar s-a găsit o inovaţie uluitoare: să li se dea  elevilor din clasa a V-a un Compendiu introductiv pentru gimnaziu, de 300 de pagini, în loc de manual, care să ţina loc de «ma­nualul manualelor» timp de 8 săptămâni. Mai mult, Ministrul Educaţiei Naţionale, domnul Liviu Pop, îi mustră «pe ambii miniştri ai Educaţiei de anul trecut de ce nu au adoptat această soluţie de rezervă pentru elevii din clasa a IV-a»! Nu au adopta­t-o, pentru că aceasta nu este o soluţie, ci o «soluţie de criză când bate clopoţelul»: să puneţi elevii să care în ghiozdanele deja grele un compendiu şi, mai mult de atât, o nouă apariţie din categoria manualelor: Educaţie fizică şi sport (în trei variante diferite). Modul absurd al apariţiei acestui manual provine din faptul că elevii, în loc să facă sport, sunt puşi să citească despre sport!”, precizează deputatul liberal buzoian.

   Acesta mai îşi exprimă ­spe­ranţa că guvernul nu va sfida legile concurenţei emiţând un act normativ care să permită Editurii Didactice şi Pedagogice preluarea inegrală a editării manualelor şcolare: ,,Sper totuşi ca guvernanţii actuali să nu emită actul normativ care va permite ca Editura Didactică şi Pedagogică să preia integral editarea ­ma­nualelor scolare, ignorând legile concurenţei, doar pentru că Mi­nisterul nu a reuşit să organizeze în timp util licitaţiile pentru ma­nualele şcolare. Fac apel la ­Mi­nistrul Educaţiei pe această cale să găsească soluţii viabile şi să acorde cu adevărat atenţie nevoilor reale percepute de către comunitatea educaţională (elevi, părinţi, cadre didactice, sindicate şi alte organizaţii): investiţii în infrastructura şcolară, în dotări şi echipamente, materiale didactice, manuale moderne la timp pe bănci, legislaţie coerentă şi predictibilă şi nu emitere pe banda rulantă a unor ordonanţe de urgenţă care se contrazic singure şi se dovedesc, în cele din urmă, inutile, şi cel mai important, acordarea de şanse egale tuturor copiilor şi tinerilor la învăţământ de calitate!”, mai spune deputatul liberal Cristinel Romanescu, li­der al PNL Buzău.                 

Comentarii

Are dreptate (07 Sep, 15:25)
ionescu o.

Are dreptate dl președinte Romanescu!!Pe măsură ce toți am trecut prin timp, problema manualelor școlare s-a urâțit ajungând ca în prezent să se transforme într-o afacere necinstită. Și legea care reglementează achiziția lor e cauza. În plus, intenția de a se stimula competiția în producția de manuale școlare a generat apariția manualelor alternative. Eșec aproape total.Piața lor a devenit imorală. În loc să devină expresie a competitivității din sistem, apariția manualelor alternative a generat trafic de influiență, confruntări pe piața pilelor, multă concurență neloală. Soluții există, dar credeți că, dacă eu expun aici vreuna, o va lua cineva din minister în considerație. Epoca în care se învăța fără manuale școlare, a trecut! Ne întoarem în timp, oare?Dar unde-s profesorii aceea?

Raspunde

Stiri Agerpres

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni a vorbit cu ambasadorul Italiei despre cazul româncei sechestrate
Joi, Noiembrie 23, 2017 16:27 PM

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, a vorbit, joi, cu ambasadorul Italiei, Marco Giungi, despre cazul româncei sechestrate timp de 10 ani în peninsulă, anunță un comunicat al ministerului, transmis AGERPRES.

Cătălin Ivan: Există un grup în PSD, tot mai mare, care lucrează la un nou proiect
Joi, Noiembrie 23, 2017 16:25 PM

Grupul de social-democrați care lucrează în prezent la un nou proiect pentru PSD își va face publice ideile la începutul anului viitor, a declarat joi europarlamentarul Cătălin Ivan.

Rugby: Cel puțin o treime din membrii Consiliului federației internaționale de resort vor fi femei
Joi, Noiembrie 23, 2017 16:23 PM

Cel puțin o treime din membrii Consiliului federației internaționale de resort vor fi femei, începând de anul viitor, a anunțat joi conducerea World Rugby (WR), care a menționat că dorește să acționeze în continuare pentru egalitatea de gen la toate nivelurile organizației.

Dragnea anunță că nu va accepta invitația președintelui Iohannis de 1 Decembrie
Joi, Noiembrie 23, 2017 16:23 PM

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat, joi, că nu va accepta invitația președintelui Klaus Iohannis la parada de 1 Decembrie, dar că va fi prezent la un alt eveniment dedicat Zilei Naționale.

Dragnea, despre moțiune: Ne-am îngrijit să avem colegi în sală, ca să le asigurăm cvorum
Joi, Noiembrie 23, 2017 16:22 PM

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a apreciat, joi, că textul moțiunii de cenzură a fost "plin de invective, de minciună" și a adăugat că parlamentarii PSD au fost prezenți în sală pentru a asigura cvorumul necesar.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
23 Nov, 11:46 si-a vazut sacii-ncaruta
Muzgoci fripturistul a comentat pentru articolul Social-democratul Doru Muzgoci părăsește Consiliul Județean:
Se vorbeste despre o euglena care s-a tarat toata viata sa-i fie cald lui si numai lui.A plecat sa distruga si Patarlagele precum a facut cu Nehoiu.Apropo;a inceput sa functioneze central din Nehoiu?
23 Nov, 11:28 De ce?
sorin a comentat pentru articolul Social-democratul Doru Muzgoci părăsește Consiliul Județean:
StimATA REDACTIE A ZIARULUI de ce nu mai postati comentariile la articolul de mai sus? A telefonat MUZGOCI sau dl.Ciolacu sa nu mai postati.Chiar daca nu mai postati,lumea stie cine este domnul Muzgoci.Dl Muzgoci=superficial,impostor .
23 Nov, 10:24 IMPOSTOR
NEHOIANUL a comentat pentru articolul Social-democratul Doru Muzgoci părăsește Consiliul Județean:
Da paraseste functia de consilier judetean,deoarece vrea sa ajunga dir.la ITM-BUZAU.Sa angajat la primarie la PATARLAGELE sa poata primi calitatea de functionar public.Referitor la spagile care le lua la PDL NEHOIU este perfect adevarat.
Google PageRank Checker