27 de ani
de presa libera
Sambata, Septembrie 23, 2017 04:53 AM
opinia-balcescu

Politic

Romanescu: ,,SOS - Învăţământul românesc“

de Călin BOSTAN
Politic  |
07.09.2017, 00:00
191

   Românii au nevoie ca educaţia să rămână un domeniu prioritar pentru orice partid sau coaliţie care guvernează România, ,,asta dacă vrem să trăim într-o societate de oameni-elemente active ale vieţii sociale, şi nu pasivi”, este de părere preşedintele organizaţiei judeţene a Partidului Naţional Liberal, deputatul Cristinel Romanescu, membru al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din camera inferioară a Parlamentului. El atrage atenţia, într-un text intitulat ,,SOS - Învăţământul românesc”, că acest deziderat este greu de realizat atât timp cât criza manualelor şcolare va afecta, în această toamnă, un număr de 175.000 relevi de clasa a V-a.

   ,,Ceea ce înseamnă educaţia ca pilon de bază al societăţii ar trebui să fie deja un fapt cunoscut şi evident pentru toată lumea, dar mai cu seamă pentru clasa politică. Astfel, avem nevoie ca educaţia să rămână un domeniu prioritar pentru orice partid sau coaliţie care guvernează România, asta dacă vrem să trăim într-o societate de oameni – elemente active ale vieţii sociale, şi nu pasivi. Din păcate însă, şi în acest nou an şcolar, peste 175.000 de elevi din clasa a V-a încep anul şcolar fără manuale pe bănci. Manualele esenţiale pentru educarea copiilor şi îndrumarea profesorilor nu există la început de an şcolar, deşi guvernanţii actuali au promis acum câteva luni că vor soluţiona această criză. Nu s-a întâmplat acest lucru, nici de data aceasta, dar s-a găsit o inovaţie uluitoare: să li se dea  elevilor din clasa a V-a un Compendiu introductiv pentru gimnaziu, de 300 de pagini, în loc de manual, care să ţina loc de «ma­nualul manualelor» timp de 8 săptămâni. Mai mult, Ministrul Educaţiei Naţionale, domnul Liviu Pop, îi mustră «pe ambii miniştri ai Educaţiei de anul trecut de ce nu au adoptat această soluţie de rezervă pentru elevii din clasa a IV-a»! Nu au adopta­t-o, pentru că aceasta nu este o soluţie, ci o «soluţie de criză când bate clopoţelul»: să puneţi elevii să care în ghiozdanele deja grele un compendiu şi, mai mult de atât, o nouă apariţie din categoria manualelor: Educaţie fizică şi sport (în trei variante diferite). Modul absurd al apariţiei acestui manual provine din faptul că elevii, în loc să facă sport, sunt puşi să citească despre sport!”, precizează deputatul liberal buzoian.

   Acesta mai îşi exprimă ­spe­ranţa că guvernul nu va sfida legile concurenţei emiţând un act normativ care să permită Editurii Didactice şi Pedagogice preluarea inegrală a editării manualelor şcolare: ,,Sper totuşi ca guvernanţii actuali să nu emită actul normativ care va permite ca Editura Didactică şi Pedagogică să preia integral editarea ­ma­nualelor scolare, ignorând legile concurenţei, doar pentru că Mi­nisterul nu a reuşit să organizeze în timp util licitaţiile pentru ma­nualele şcolare. Fac apel la ­Mi­nistrul Educaţiei pe această cale să găsească soluţii viabile şi să acorde cu adevărat atenţie nevoilor reale percepute de către comunitatea educaţională (elevi, părinţi, cadre didactice, sindicate şi alte organizaţii): investiţii în infrastructura şcolară, în dotări şi echipamente, materiale didactice, manuale moderne la timp pe bănci, legislaţie coerentă şi predictibilă şi nu emitere pe banda rulantă a unor ordonanţe de urgenţă care se contrazic singure şi se dovedesc, în cele din urmă, inutile, şi cel mai important, acordarea de şanse egale tuturor copiilor şi tinerilor la învăţământ de calitate!”, mai spune deputatul liberal Cristinel Romanescu, li­der al PNL Buzău.                 

Comentarii

Are dreptate (07 Sep, 15:25)
ionescu o.

Are dreptate dl președinte Romanescu!!Pe măsură ce toți am trecut prin timp, problema manualelor școlare s-a urâțit ajungând ca în prezent să se transforme într-o afacere necinstită. Și legea care reglementează achiziția lor e cauza. În plus, intenția de a se stimula competiția în producția de manuale școlare a generat apariția manualelor alternative. Eșec aproape total.Piața lor a devenit imorală. În loc să devină expresie a competitivității din sistem, apariția manualelor alternative a generat trafic de influiență, confruntări pe piața pilelor, multă concurență neloală. Soluții există, dar credeți că, dacă eu expun aici vreuna, o va lua cineva din minister în considerație. Epoca în care se învăța fără manuale școlare, a trecut! Ne întoarem în timp, oare?Dar unde-s profesorii aceea?

Raspunde

Stiri Agerpres

G4 cere ONU reformarea urgentă a Consiliului de Securitate
Sambata, Septembrie 23, 2017 03:56 AM

Mai multe țări cer Organizației Națiunilor Unite să își reformeze Consiliul de Securitate. Subiectul, care revine periodic în dezbatere, a fost redeschis de așa-numitul grup G4 cu ocazia celei de-a 72-a Adunări Generale a ONU, relatează AFP.

DOCUMENTAR: Zodia BALANȚEI (23 septembrie -22 octombrie)
Sambata, Septembrie 23, 2017 03:39 AM

Se spune că cei născuți în zodia Balanței ori au o familie numeroasă, ori sunt niște singuratici. La data de 23 septembrie, din punct de vedere astrologic, se face trecerea în această zodie, a 7-a pe cercul zodiacal clasic european, care cuprinde 12 zodii. Se încheie pe 22 octombrie.

ZILE NAȚIONALE: Regatul Arabiei Saudite
Sambata, Septembrie 23, 2017 03:36 AM

Regatul Arabiei Saudite, cel mai mare stat din Orientul Mijlociu, cu o suprafață de peste 2,1 milioane km pătrați, sărbătorește, la 23 septembrie, ziua națională - aniversarea constituirii Regatului Arabiei Saudite, în 1932, conform mae.ro.

CITATUL ZILEI
Sambata, Septembrie 23, 2017 03:31 AM

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 23 septembrie
Sambata, Septembrie 23, 2017 03:17 AM

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
22 Sep, 23:27 Foarte interesant
Spectaculos! a comentat pentru articolul Buzoianca Anca Neculăiasa a devenit din model, stewardesă!:
Articole platite. Cine Doamne iarta-ma mai e si duduia asta si ce a facut pentru comunitate? Sa fim seriosi!
22 Sep, 19:59 Mizerabil om !
secuiu a comentat pentru articolul Mocanu: ,,Social-democraţii manipulează chiar şi vremea“:
Asta l-a prostit pe Basescu, o data atunci cand a fost pus sa distruga org .jud. PMP, si acum cand incearca disperat sa treaca la PNL sau PSD.Atat de mizerabil este incat nici ciumatii rosii nu-l mai primesc in randul lor.
22 Sep, 15:26 adevarul
max bengosu' a comentat pentru articolul Mocanu: ,,Social-democraţii manipulează chiar şi vremea“:
din textul lui mocanu nu-ti sare-n ochi mai pixelule,n-am spus ca portocalii sau liberalii au fost mai breji,da' judetul ala doar de ciuma aia rosie a fost condus(boscodeala,vasile)
Google PageRank Checker