697829

Deputaţii grupului Partidului Naţional Liberal au votat împotriva ordonanţei de urgenţă a Guvernului prin care editarea manualelor se va face prin Editura Didactică şi ­Pe­dagogică fără licitaţii publice, fără competiţie şi fără transparenţa cheltuirii banilor ­pu­blici, spune, într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook, deputatul PNL de Buzău Cristinel Romanescu, membru al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport.

Conform acestuia, liberalii au avertizat că statul girează monopolul pe piaţa manualelor şcolare. „PSD a dorit ca operaţiunea editării centra­lizate a manualelor să se desfăşoare departe de ochii lumii, netransparent, la limita legalităţii şi cu un singur scop: să pună mâna pe o industrie de circa 15 milioane de euro! PNL a contestat această Ordonanţă la Curtea Constituţională a României şi a avut câştig de cauză. Curtea Constituţională a hotărât că reorganizarea unei regii în societate se face prin hotărâre de guvern, nu prin ordonanţă de guvern!”, spune deputatul liberal buzoian.

Cu toate acestea, atrage atenţia Romanescu, între comunicatul Curţii Constitu­ţionale şi publicarea acesteia în Monitorul Oficial, guvernul „a aruncat peste 5 milioane de euro netransparent şi ilegal“ pentru această editură: „Au fost atribuite două contracte prin care se vor tipări manuale pentru clasele I-VI. În realitate, doar clasa a VI-a nu are ­ma­nuale şi ar fi fost nevoie să se organizeze licitaţii. Pentru clasele I-V au fost reînnoite toate manualele conform noilor programe şcolare şi existau contracte pentru retipărire. Ministerul Educaţiei Naţionale a decis să ia şi contractele câştigate în anii trecuţi şi să le atribuie din pix clientelei de partid. Aici se vede unicul lor scop: să pună mâna pe banii publici. Aşadar, CCR a decis că OUG-ul care transforma Editura Didactică şi Pedagogică din regie autonomă în societate pe acţiuni este neconstituţională. Ministerul nu avea dreptul şi nici puterea să încheie un contract direct cu o regie autonomă!”, a scris pe Facebook deputatul Cristinel Romanescu.

Acesta mai spune că Exe­cutivul a aprobat o nouă ordonanţă de urgenţă care modifică legea unităţilor economice, pentru a prevedea că regiile autonome se pot transforma în societăţi comerciale prin hotărâre de guvern. „Şi aici s-a iniţiat un act care reglementează domeniul economic de Ministerul Educaţiei, şi nu de Ministerul Economiei. Realitatea este următoarea: Ministerul Educaţiei nu a fost niciodată interesat să rezolve problema editării manualelor, iar acum ne împinge către monopol de stat pentru editarea manualelor. Într-un final se va vedea că, ­edi­tate centralizat, manualele nu vor fi nici mai ieftine, nici superioare calitativ şi nici nu vor ajunge la timp în şcoli”, mai spune deputatul liberal de Buzău Cristinel Romanescu.

DISTRIBUIȚI
loading...

2 COMENTARII

  1. Actuala guvernare împinge învățământul în aceeași groapă în care se afla acum 28 de ani. Ideia editurii unice, a eliminării competiției și a nepromovării valorilor autentice, împreună cu politizarea totală a acestui domeniu reprezintă o întoarcere în timp cam la nivelul anilor cincizeci. Valorile umane autentice, certificate în competiții și persistente în școala și cultura românească nu se șlefuiesc după ureche și după decizia unui singur om. Editura didactică și pedagogică poate fi un real sprijin pentru o anumită categorie de teme, noi, moderne, rezultate ale cercetărilor contemporane în domeniu, nu un buduar în care, discret, prin interpuși anonimi și cu apostila politică pe ele să se producă manuale școlare obligatorii. Din experiența mea vă spun că pofesorii adevărați nu au nevoie de manuale ci de o programă lucrată și finalizată cu concursul lor. Producerea pe bandă a manualelor școlare obligatorii ca și sistemul actual de elaborare a curriculei limitează autonomia școlară, restrânge dreptul școlilor și al familiei în elaborare deciziilor curriculare la nivel local și aduce o gravă atingere celei mai necesare și actuale direcții de dezvoltare a personalității copiilor–creativitate și învățarea prin descoperire. În același timp, această decizie impusă școlii demonstrează nivelul majoritar submediocru al celor care o admit și probează cu fapte că suntem încă foarte departe de nivelul și conținuturile dezbaterilor psiho-pedagogice contemporane.

  2. Ce se mai vaită șmecherașii cu alternativele! O piață de 15 milioane de euro nu-i deloc de neglijat. Rămân pițipoancele fără șaienuri!
    Cât despre previziunile lui Cristinel legate de preț, calitate și punctualitate vom trăi și vom vedea. Când vor ajunge libertarienii la butoane n-au decât să privatizeze Editura Didactică și Pedagocică și rezolvă problemele legate de „competiție și transparența cheltuirii bănuților publici”!

Comments are closed.