Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, senatorul social-democrat de Buzău Lucian Romaşcanu, a afirmat, joi, că instituţia pe care o conduce are în vedere o nouă evaluare a celebrei lucrări Cuminţenia Pământului, la sfârşitul căreia statul va decide dacă îşi exercită sau nu dreptul de preempţiune.

   El a menţionat că lucrarea, aflată în depozitele Muzeului Naţional de Artă al României, urmează să fie expusă în noua Sală Brâncuşi, înainte de luna februarie, când expiră contractul de custodie cu muzeul: ,,Am reluat negocierile pentru Cuminţenia Pământului. Nu sunt decât nişte faze premergătoare. În discuţia cu moştenitorii am picat de acord – urmând să continuăm pe acest drum – să existe o nouă evaluare de experţi ANEVAR (Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România, n.r.), un expert numit de dumnealor, un expert numit de Ministerul Culturii, astfel încât să ajungem pe o evaluare finală. La sfârşitul evaluării, sta­tul va decide dacă îşi exercită sau nu dreptul de preempţiune”, a spus Romaşcanu, într-o conferinţă de presă susţinută, la împlinirea a 100 de zile de mandat.

   Ministrul spune că îşi doreşte să ,,închidă” negocierile cu proprietarii până la sfârşitul anului, astfel încât banii strânşi să fie folosiţi: ,,Dacă nu vom vom putea să facem acest lucru, conform hotărârii de guvern, ei trebuie rambursaţi. Există nişte costuri legate de rambursarea acestor bani, sunt aceste comisioane bancare şi aşa mai departe, care trebuie să fie prinşi în buget. Avem două variante, prima este să facem ordonanţă de guvern astfel încât să punem în buget această sumă, fie să aşteptăm rectificarea din noiembrie, când vom aloca banii pentru comisioane. E lege, îi vom rambursa, colegii mei de la departamentul economic sunt în discuţii cu absolut toţi cei care au intermediat donaţiile – bănci, operatori de telefonie mobilă – avem, cred soluţii pentru rambursarea tuturor banilor”, a explicat Romaşcanu.

   El a subliniat însă că trebuie stabilit ,,preţul corect” pentru celebra lucrare: ,,Dar eu îmi doresc ca acei bani să-i folosim. Este foarte important, şi reiau ceea ce am spus şi mai demult. E greu să pui preţ pe ceva inestimabil. Totuşi, se face comerţ cu artă şi trebuie să punem preţul corect pe care această operă, în condiţiile în care se află ea – este Tezaur, nu poate fi transportată, are anumite limite din punct de vedere al circulaţiei şi vrem să avem preţul corect, restatutat de nişte evaluatori. Există evaluări pe care le-au contestat proprietarii şi care nu vor să dea curs tranzacţiei, acele evaluări de 5 milioane de euro, le mai facem, vedem”, a susţinut ministrul Culturii.

   Lucian Romaşcanu a mai spus că Sala Brâncuşi de la Muzeul Naţional de Artă se reamenajează, urmând ca ,,până în februarie”, când expiră contractul de custodie cu muzeul, Cuminţenia Pământului să fie expusă în Sala Brâncuşi.

DISTRIBUIȚI