Centenarul este o sărbătoare a tuturor românilor, spune ­mi­nistrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Lucian Romaşcanu, care a informat că au fost centralizate 2.170 de proiecte ­de­dicate evenimentului, dintre care urmează să fie selectate cele care vor fi propuse Guvernului pentru finanţare în anul 2018.

   ,,E foarte important să înţelegem că Centenarul este o sărbătoare a tuturor românilor, a tuturor instituţiilor de stat sau private care vor, într-un fel sau altul, să marcheze acest moment istoric. Nu poate o instituţie, oricât ar fi ea de capabilă, să gestioneze tot în ceea ce priveşte evenimentele”, a spus Romaşcanu, care a precizat că la Departamentul Centenar de la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale atribuţiile au fost împărţite pe două paliere – unul de intermediar şi altul de organizator sau lider de proiect -, fiind centralizate 2.170 de proiecte.

   ,,Pe parte de intermediar suntem cei care am primit şi am centralizat toate proiectele pe care instituţiile statului, ministerele şi unităţile administrativ-teritoriale şi-au propus să le facă în anul următor. În acest moment avem centralizate 2.170 de proiecte, dintre care 550 sunt fără costuri exprimate. Le vom filtra şi refiltra încă o dată pentru a le propune, într-o săptămână de acum încolo, pentru finanţare în 2018 (…) Dacă vreţi, vă pot spune şi pe detalii: unităţi administrativ-teritoriale – 1.791 de proiecte de finanţat, plus 124 de proiecte pe care şi le-au bugetat din resurse proprii; de la instituţii – 199 de proiecte, de la minister – 114 proiecte; Bucureştiul are, până în acest moment, 60 de proiecte trimise de Primăria Generală, plus primării de sector; încă nu ne-au trimis Primăriile Sectoarelor 3 şi 6”, a menţionat ministrul.

   În ceea ce priveşte funcţia de organizator a Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Romaşcanu a amintit realizarea logo-ului Centenarului, ,,într-un concurs extrem de deschis şi de curat”: ,,Absolut toată lumea care va vrea să folosească vizualul Centenarului îl poate descărca de pe site-ul ministerului. Chiar vă rog mult să-l promovăm. Instituţii, ministere, zone private, absolut toată lumea care vrea să folosească acest vizual nepatrimonial, fără implicaţii comerciale, o poate face la liber, vor putea descărca de acolo vizualul în format editabil, fonturile necesare, plus manualul de brand, care este obligatoriu în momentul în care se decide folosirea acestui vizual. Este vizualul oficial al Centenarului şi ne dorim ca toată lumea să îl folosească pe acesta. Ne dorim ca acesta să fie vizibil în toate colţurile ţării şi afară în Anul Centenarului”, a spus ministrul Culturii.

   Romaşcanu a anunţat că îşi doreşte ca, pe 26 noiembrie, la Teatrul Naţional din Bucureşti, să aibă loc un eveniment de lansare a Centenarului: ,,Ne dorim ca, în paralel cu acest eveniment de lansare a Centenarului, şi care va consta într-un pre-eveniment în foaierul Teatrului Naţional Bucureşti, un eveniment de muzică şi poezie în Sala Mare a teatrului, plus o recepţie după aceea, să fie dublat şi de un mare concert în Piaţa Universităţii. Suntem în discuţie cu potenţiali organizatori. Vrem să marcăm cât se poate de festiv şi frumos debutul acestui eveniment. Vom avea saluturile străinilor către România cu oameni importanţi din zonele unde ţara noastră este prezentă cu Institutul Cultural Român, dar nu numai. Regizorii şi cei care se ocupă de conceptul acestui spectacol, avem onoarea să fie domnul Ion Caramitru, împreună cu domnul Mihai Constantinescu, şeful ARTEXIM, şi care organizează Festivalul George Enescu. Programul cât de curând va fi disponibil şi pentru public”, a precizat ministrul.

   El a menţionat că a fost realizată şi finanţarea unor proiecte din zona privată dedicate Centenarului, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale dorindu-şi să susţină acest gen de evenimente.  

DISTRIBUIȚI