27 de ani
de presa libera
Luni, Octombrie 23, 2017 11:15 AM

Politic

Romaşcanu: ,,Centenarul, o sărbătoare a tuturor românilor; lansarea va fi pe 26 noiembrie“

de Călin BOSTAN
Politic  |
13.10.2017, 00:00
363

   Centenarul este o sărbătoare a tuturor românilor, spune ­mi­nistrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Lucian Romaşcanu, care a informat că au fost centralizate 2.170 de proiecte ­de­dicate evenimentului, dintre care urmează să fie selectate cele care vor fi propuse Guvernului pentru finanţare în anul 2018.

   ,,E foarte important să înţelegem că Centenarul este o sărbătoare a tuturor românilor, a tuturor instituţiilor de stat sau private care vor, într-un fel sau altul, să marcheze acest moment istoric. Nu poate o instituţie, oricât ar fi ea de capabilă, să gestioneze tot în ceea ce priveşte evenimentele”, a spus Romaşcanu, care a precizat că la Departamentul Centenar de la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale atribuţiile au fost împărţite pe două paliere - unul de intermediar şi altul de organizator sau lider de proiect -, fiind centralizate 2.170 de proiecte.

   ,,Pe parte de intermediar suntem cei care am primit şi am centralizat toate proiectele pe care instituţiile statului, ministerele şi unităţile administrativ-teritoriale şi-au propus să le facă în anul următor. În acest moment avem centralizate 2.170 de proiecte, dintre care 550 sunt fără costuri exprimate. Le vom filtra şi refiltra încă o dată pentru a le propune, într-o săptămână de acum încolo, pentru finanţare în 2018 (...) Dacă vreţi, vă pot spune şi pe detalii: unităţi administrativ-teritoriale - 1.791 de proiecte de finanţat, plus 124 de proiecte pe care şi le-au bugetat din resurse proprii; de la instituţii - 199 de proiecte, de la minister - 114 proiecte; Bucureştiul are, până în acest moment, 60 de proiecte trimise de Primăria Generală, plus primării de sector; încă nu ne-au trimis Primăriile Sectoarelor 3 şi 6”, a menţionat ministrul.

   În ceea ce priveşte funcţia de organizator a Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Romaşcanu a amintit realizarea logo-ului Centenarului, ,,într-un concurs extrem de deschis şi de curat”: ,,Absolut toată lumea care va vrea să folosească vizualul Centenarului îl poate descărca de pe site-ul ministerului. Chiar vă rog mult să-l promovăm. Instituţii, ministere, zone private, absolut toată lumea care vrea să folosească acest vizual nepatrimonial, fără implicaţii comerciale, o poate face la liber, vor putea descărca de acolo vizualul în format editabil, fonturile necesare, plus manualul de brand, care este obligatoriu în momentul în care se decide folosirea acestui vizual. Este vizualul oficial al Centenarului şi ne dorim ca toată lumea să îl folosească pe acesta. Ne dorim ca acesta să fie vizibil în toate colţurile ţării şi afară în Anul Centenarului”, a spus ministrul Culturii.

   Romaşcanu a anunţat că îşi doreşte ca, pe 26 noiembrie, la Teatrul Naţional din Bucureşti, să aibă loc un eveniment de lansare a Centenarului: ,,Ne dorim ca, în paralel cu acest eveniment de lansare a Centenarului, şi care va consta într-un pre-eveniment în foaierul Teatrului Naţional Bucureşti, un eveniment de muzică şi poezie în Sala Mare a teatrului, plus o recepţie după aceea, să fie dublat şi de un mare concert în Piaţa Universităţii. Suntem în discuţie cu potenţiali organizatori. Vrem să marcăm cât se poate de festiv şi frumos debutul acestui eveniment. Vom avea saluturile străinilor către România cu oameni importanţi din zonele unde ţara noastră este prezentă cu Institutul Cultural Român, dar nu numai. Regizorii şi cei care se ocupă de conceptul acestui spectacol, avem onoarea să fie domnul Ion Caramitru, împreună cu domnul Mihai Constantinescu, şeful ARTEXIM, şi care organizează Festivalul George Enescu. Programul cât de curând va fi disponibil şi pentru public”, a precizat ministrul.

   El a menţionat că a fost realizată şi finanţarea unor proiecte din zona privată dedicate Centenarului, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale dorindu-şi să susţină acest gen de evenimente.  

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Muzicianul australian George Young, 'mentorul' trupei AC/DC, a murit la 70 de ani
Luni, Octombrie 23, 2017 11:02 AM

Muzicianul australian George Young, cunoscut ca 'mentor' trupei AC/DC, a murit la 70 de ani, potrivit unui anunț difuzat luni de legendara trupă de hard rock, citat luni de AFP.

MDRAPFE: AM POIM - proiecte de 69 milioane euro referitoare la ocrotirea ariilor naturale protejate
Luni, Octombrie 23, 2017 11:00 AM

Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructura Mare (AM POIM) a primit, până la 16 octombrie, 62 de proiecte, în valoare totală eligibilă de 69 milioane de euro, care vizează elaborarea planurilor de management, seturilor de măsuri de conservare, planurilor de acțiune pentru ariile naturale protejate, informează un comunicat al MDRAPFE transmis luni AGERPRES.

Tenis: Clasamentul ATP - Marius Copil a coborât pe locul 78
Luni, Octombrie 23, 2017 10:56 AM

Tenismanul român Marius Copil a coborât patru locuri și se află pe poziția a 78-a în clasamentul mondial al jucătorilor profesioniști de tenis (ATP), dat publicității luni.

PORTATIV ROMÂNESC: Bianca Ionescu
Luni, Octombrie 23, 2017 10:53 AM

Soprana Bianca Ionescu s-a născut la 20 mai 1961. A absolvit Liceul de muzică nr.1 din București în 1978, apoi a urmat cursurile Conservatorului de muzică "Ciprian Porumbescu", la clasa de canto a Artei Florescu, absolvind facultatea în 1983, potrivit site-ului www.opereta.ro.

Auto: Verstappen a calificat drept "stupide deciziile care ucid Formula 1" după penalizarea sa
Luni, Octombrie 23, 2017 10:53 AM

Pilotul olandez Max Verstappen (Red Bull) a denunțat, duminică, decizia juriului Marelui Premiu al Statelor Unite care l-a penalizat cu cinci secunde și a fost privat de locul al treilea pe podium, apreciind că "aceste decizii stupide ucid Formula 1", a spus el cu regret.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
23 Oct, 08:50 Scutirea populaţiei de la plata apei meteorice este „apă de ploaie”!
Pixelu cu prosteli a comentat pentru articolul Buzoienii, deschizători de drumuri? Scutirea populaţiei de la plata apei meteorice ar putea deveni lege:
UAT Municipiul Buzău (Primăria Municipiului Buzău), acționarul majoritar al Companiei de Apă Buzău S.A., dă dovadă de maximă ipocrizie. Dacă Toma ar dori ca buzoienii să beneficieze de tarife mai mici atunci ar renunța la redevența de 1% pe cifra de afaceri pe care trebuie să o plătească operatorul acționarilor și care este parte integrantă în algoritmul de calcul al tarifului perceput de operator. Peste tot, în țările suverane, se adoptă principiul non-profitului în administrarea utilităților publice. Doar în țări asociate neocolonialismului se mai întâlnesc contracte de parteneriat public privat sau contracte de concesiune. În cazul nostru, ca să nu bată la ochi, le-au botezat contracte de delegare.
În Contractul de Delegare la Art. 39-2. (pag.34) găsim un text legat de redevență. Ce caută redevența de 1% pe cifra de afaceri? Chipurile primăria se luptă pentru tarife mai mici pentru populație dar vrea o parte din profitul operatorului unde este acționară, profit care se obține tocmai de la populație. Ce dovadă mai clară de prosteală vreți!
23 Oct, 02:09 Actuala stagiune - revitalizare teatrală sau menţinerea aceluiasi fundal cenuşiu?
Nik Şimandan a comentat pentru articolul „Tele-Encounters”, proiectul Teatrului „G. Ciprian”, o premieră mondială lansată în prezenţa partenerilor din Spania şi Portugalia:
Dar mai mult teatru, la nivel de institutie profesionistă de spectacole, când o sa avem? Stie cineva, la aceasta oră , ce proiecte ne oferă Teatrul "George Ciprian"în actuala stagiune? Vom asista la vreo premieră...proprie? Când? Că doar stagiunea s-a deschis demult - cel puţin la celelalte teatre similare din ţară. Nu există niciun panou sau afişier care să menţioneze măcar un spectacol teatral pe săptămână, ca ofertă pentru marele public -aşa cum s-ar cuveni din partea acestei importante instituţii cu profil educaţional expres!
22 Oct, 16:24 Sigur
Eu a comentat pentru articolul Catedrala Arhiepiscopală, prădată de hoți. Ce sumă au sustras:
Sigur e unul școlit la pușcăriile țării, trăit în mizerie, eliberat înainte de termen și care are ceva habar de furtul bine acoperit...
Google PageRank Checker