27 de ani
de presa libera
Sambata, Septembrie 23, 2017 05:04 AM
opinia-balcescu

Cultura

Români de excepţie care au promovat Buzăul / Radu Gh. Vlădescu, omul de numele căruia se leagă organizarea primului laborator de chimie biologică din România

de Valeriu NICOLESCU
Cultura  |
12.09.2017, 00:00
461

   Medic veterinar şi biochimist, cadru didactic universitar şi academician, Radu Gh. Vlădescu s-a născut la 26 aprilie 1886, în satul buzoian Sibiciu de Sus.

   După studii primare în satul natal şi secundare la Buzău (absolvent 1904), urmează şcoala Veterinară la Bucureşti. După absolvire, funcţionează ca preparator la catedra de chimie a şcolii, în paralel urmând cursurile Secţiei fizico-chimice a Facultăţii de Ştiinţe de pe lângă Universitatea Bucureşti. Îşi ia doctoratul în 1911 cu teza ,,Cercetări relative la mecanismul serului anticarbonos“. Pleacă apoi la Paris, unde va studia biochimia cu profesorul G. Bertrand, fiind declarat, la ter­minarea studiilor, doctor în Ştiinţe Chimice al Universităţii Sorbona (1921), cu teza ,,Cercetări asupra prezenţei şi rolului zincului la animale“.

   Revenit în ţară este numit conferenţiar la Facultatea de Ştiinţe, profesor la Facultatea de Medicină şi apoi profesor titular de chimie biologică la

   Facultatea de Medicină Vete­rinară din Bucureşti (1 aprilie 1922). De numele său se leagă organizarea primului laborator de chimie biologică din România şi studii de pionierat în biochimie. A elaborat, de ase­menea, metode pentru dozarea clorurilor, fosfaţilor şi a altor componente din lichide biologice şi a aplicat metoda microsedimentaţiei pentru dozarea diferitelor componente ale sângelui. A efectuat studii asupra compoziţiei chimice a materiei vii, caracteristicile complexe ale metabolismului animal (prezenţa fierului în organismul animal, repartizarea grăsimilor în organism), cercetări în domeniul lactologiei cât şi elaborarea unor noi metode de analiză a unor substanţe cu importanţă biologică.

   Este autorul a peste 150 lucrări ştiinţifice publicate în reviste de specialitate din ţară şi străinătate, din 1955 devenind membru al Academiei

   Ro­mâne. A fost membru cores­pondent al Academiei de Medicină din Paris şi al Academiei de Medicină Veterinară a Franţei. Radu Gh. Vlădescu a încetat din viaţă în februarie 1964, la Bucureşti. Conform dorinţei sale, a fost înhumat în satul natal.     

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

G4 cere ONU reformarea urgentă a Consiliului de Securitate
Sambata, Septembrie 23, 2017 03:56 AM

Mai multe țări cer Organizației Națiunilor Unite să își reformeze Consiliul de Securitate. Subiectul, care revine periodic în dezbatere, a fost redeschis de așa-numitul grup G4 cu ocazia celei de-a 72-a Adunări Generale a ONU, relatează AFP.

DOCUMENTAR: Zodia BALANȚEI (23 septembrie -22 octombrie)
Sambata, Septembrie 23, 2017 03:39 AM

Se spune că cei născuți în zodia Balanței ori au o familie numeroasă, ori sunt niște singuratici. La data de 23 septembrie, din punct de vedere astrologic, se face trecerea în această zodie, a 7-a pe cercul zodiacal clasic european, care cuprinde 12 zodii. Se încheie pe 22 octombrie.

ZILE NAȚIONALE: Regatul Arabiei Saudite
Sambata, Septembrie 23, 2017 03:36 AM

Regatul Arabiei Saudite, cel mai mare stat din Orientul Mijlociu, cu o suprafață de peste 2,1 milioane km pătrați, sărbătorește, la 23 septembrie, ziua națională - aniversarea constituirii Regatului Arabiei Saudite, în 1932, conform mae.ro.

CITATUL ZILEI
Sambata, Septembrie 23, 2017 03:31 AM

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 23 septembrie
Sambata, Septembrie 23, 2017 03:17 AM

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
22 Sep, 23:27 Foarte interesant
Spectaculos! a comentat pentru articolul Buzoianca Anca Neculăiasa a devenit din model, stewardesă!:
Articole platite. Cine Doamne iarta-ma mai e si duduia asta si ce a facut pentru comunitate? Sa fim seriosi!
22 Sep, 19:59 Mizerabil om !
secuiu a comentat pentru articolul Mocanu: ,,Social-democraţii manipulează chiar şi vremea“:
Asta l-a prostit pe Basescu, o data atunci cand a fost pus sa distruga org .jud. PMP, si acum cand incearca disperat sa treaca la PNL sau PSD.Atat de mizerabil este incat nici ciumatii rosii nu-l mai primesc in randul lor.
22 Sep, 15:26 adevarul
max bengosu' a comentat pentru articolul Mocanu: ,,Social-democraţii manipulează chiar şi vremea“:
din textul lui mocanu nu-ti sare-n ochi mai pixelule,n-am spus ca portocalii sau liberalii au fost mai breji,da' judetul ala doar de ciuma aia rosie a fost condus(boscodeala,vasile)
Google PageRank Checker