27 de ani
de presa libera
Marti, Noiembrie 21, 2017 14:11 PM

Cultura

Români de excepţie care au promovat Buzăul / Radu Gh. Vlădescu, omul de numele căruia se leagă organizarea primului laborator de chimie biologică din România

de Valeriu NICOLESCU
Cultura  |
12.09.2017, 00:00
530

   Medic veterinar şi biochimist, cadru didactic universitar şi academician, Radu Gh. Vlădescu s-a născut la 26 aprilie 1886, în satul buzoian Sibiciu de Sus.

   După studii primare în satul natal şi secundare la Buzău (absolvent 1904), urmează şcoala Veterinară la Bucureşti. După absolvire, funcţionează ca preparator la catedra de chimie a şcolii, în paralel urmând cursurile Secţiei fizico-chimice a Facultăţii de Ştiinţe de pe lângă Universitatea Bucureşti. Îşi ia doctoratul în 1911 cu teza ,,Cercetări relative la mecanismul serului anticarbonos“. Pleacă apoi la Paris, unde va studia biochimia cu profesorul G. Bertrand, fiind declarat, la ter­minarea studiilor, doctor în Ştiinţe Chimice al Universităţii Sorbona (1921), cu teza ,,Cercetări asupra prezenţei şi rolului zincului la animale“.

   Revenit în ţară este numit conferenţiar la Facultatea de Ştiinţe, profesor la Facultatea de Medicină şi apoi profesor titular de chimie biologică la

   Facultatea de Medicină Vete­rinară din Bucureşti (1 aprilie 1922). De numele său se leagă organizarea primului laborator de chimie biologică din România şi studii de pionierat în biochimie. A elaborat, de ase­menea, metode pentru dozarea clorurilor, fosfaţilor şi a altor componente din lichide biologice şi a aplicat metoda microsedimentaţiei pentru dozarea diferitelor componente ale sângelui. A efectuat studii asupra compoziţiei chimice a materiei vii, caracteristicile complexe ale metabolismului animal (prezenţa fierului în organismul animal, repartizarea grăsimilor în organism), cercetări în domeniul lactologiei cât şi elaborarea unor noi metode de analiză a unor substanţe cu importanţă biologică.

   Este autorul a peste 150 lucrări ştiinţifice publicate în reviste de specialitate din ţară şi străinătate, din 1955 devenind membru al Academiei

   Ro­mâne. A fost membru cores­pondent al Academiei de Medicină din Paris şi al Academiei de Medicină Veterinară a Franţei. Radu Gh. Vlădescu a încetat din viaţă în februarie 1964, la Bucureşti. Conform dorinţei sale, a fost înhumat în satul natal.     

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Tenis: Ana Bogdan, calificată în optimile turneului WTA de la Mumbai (India)
Marti, Noiembrie 21, 2017 14:01 PM

Jucătoarea română de tenis Ana Bogdan s-a calificat, marți, în optimile de finală ale turneului WTA de la Mumbai (India), dotat cu premii totale de 115.000 dolari, după 6-1, 6-1 cu Victoria Rodriguez (Mexic).

Argeș: Doi răniți în urma exploziei unei butelii în incinta unui restaurant din Pitești
Marti, Noiembrie 21, 2017 13:57 PM

Două persoane au fost rănite, marți, în urma exploziei unei butelii care s-a produs în incinta unui restaurant din municipiul Pitești.

Un asteroid descoperit în octombrie este un vizitator dintr-un alt sistem solar
Marti, Noiembrie 21, 2017 13:56 PM

Un misterios obiect stâncos care avea forma unei țigări detectat în luna octombrie provine dintr-un alt sistem solar, o apariție fără precedent care a fost confirmată luni de astronomi, relatează marți AFP.

Băsescu: Pentru ieșirea Republicii Moldova din zona gri trebuie luată în considerare varianta reunificării cu România
Marti, Noiembrie 21, 2017 13:53 PM

Menținerea Republicii Moldova într-o zonă gri nu este o soluție, a declarat marți fostul președinte Traian Băsescu, lider al PMP, în opinia sa o soluție fiind varianta reîntregirii țării.

Dragnea: Aprobarea legii de achiziționare a rachetelor Patriot mută România într-un alt nivel de dotare militară
Marti, Noiembrie 21, 2017 13:50 PM

Aprobarea proiectului de lege pentru realizarea "Capabilității de apărare aeriană cu baza la sol" aferentă programului de înzestrare esențial "Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)" mută România într-un alt nivel de dotare militară, a declarat marți președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
21 Nov, 10:28 Prima ,,plimbare,, deasupra Buzaului cu un avion alaturi de parasutisti !!!
Vasile Bugeac a comentat pentru articolul Români de excepţie care au promovat Buzăul / Primul general de paraşutişti, Grigore Baştan, omul care a sărit din avion cu fiul său în braţe:
In una din vizitele mele acasa (Fam.Bugeac era prietena cu Fam. Bastan )Gr. Bastan ma dat in ,prmire , cdt.de zbor ca sa vad cum se antreneaza parasutisti .Afost deosebit mai ales ca avionul era un aparat german cu 3 motoare di al doilea razboi . Nu voi uita nici-o data grija prieteneasca pe care a avuto Gr. Bastsn pentru mine !!
21 Nov, 07:55 e bine, bine, e foarte bine
bady@sula a comentat pentru articolul O fostă judecătoare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a băgat în corzi decidenţii Prefecturii pentru un teren de 5,44 ha:
Oricum,titlul de proprietate nr.109917/20.07.2017 era un document fals.A se vedea corespondenta ulterioara emiterii acestuia,dintre OCPI Buzau si Comisaia locala Beceni.Se vede treaba ca n-o sa le mearga smecheriile cu doamna judecator Circei.
21 Nov, 07:19 4,64 mld $ patrioate ~ 1/4 din 19,95 mld $ cât a împrumutat Băse de la FMI și BM
Pixelu patriot, ca și ținătorul mâinii drepte în dreptul inimii a comentat pentru articolul Ciolacu: ,,E important ca achiziţia de rachete Patriot să treacă săptămâna asta de Parlament“:
Interesantă este metoda prin care Dragnea a intrat în clubul select al imunilor la detenție, alături de Băsescu, Tăriceanu, Ponta, Iohannis și Isărescu. Nu s-a pus niciodată problema blocării achiziției (tehnică militară de pe vremea războiului din Vietnam), amânarea adoptării proiectului de achiziție a avut doar scopul de a obține asigurări că cele două noi dosare ale lui Dragnea se vor finaliza cu achitări. Pentru acest lucru a fost nevoie de vizita fulger a secretarului de stat american, Tillerson, care să parafeze înțelegerea. Happy end. Americanii cu banii pe patrioate expirate iar Dragnea cu imunitate la pușcărie.
Dacă chiar se dorea întărirea securității naționale, de ce nu s-au achiziționat patrioate de ultimă generație precum au făcut polonezii? Este drept, prețul era dublu, dar măcar aveai garanția că în eventualitatea unui conflict, chiar făceau ceva.
Google PageRank Checker