27 de ani
de presa libera
Luni, Octombrie 23, 2017 11:09 AM

Cultura

Români de excepţie care au promovat Buzăul / Absolvent al Liceului Hasdeu, George Emil Palade, singurul român laureat al Premiului Nobel pentru Medicină

de Valeriu NICOLESCU
Cultura  |
09.10.2017, 00:00
2785

   George Emil Palade, om de ştiinţă, biolog, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină (1974), savant american de origine română (19 noiembrie 1912-8 octombrie 2008, Del Mar, California), s-a născut la Iaşi, unde va urma o parte din clasele primare.

   Îşi continuă studiile la Buzău (1921-1929), unde tatăl său, eminentul pedagog Emil Palade, a fost numit ca profesor, la catedra de Pedagogie a Şcolii Normale de Băieţi (o vreme a fost şi director). Elev eminent în toţi anii şcolari, îşi ia bacalaureatul (1930) la Liceul «Al. Hasdeu>, ca şef de promoţie, după care, în 1936, absolvă Facultatea de Medicină din Bucureşti. În 1940 obţine doctoratul în Medicină, cu teza, „Tubul urinifer al delfinului. Studiu de morfologie şi fiziologie comparată”. Lucrează în clinica profesorului Gheorghe Lu­pu ca medic, după care este asistent, şef de lucrări şi apoi con­­ferenţiar la Institutul de Anatomie.

„Tatăl meu a vrut să urmez filosofia”

   „M-am născut în noiembrie 1912 în Iaşi, vechea capitală a Moldovei, în estul României. Educaţia mea a început în acel oraş şi a continuat prin luarea bacalaureatului la Liceul «Al. Hasdeu> din Buzău. Tatăl meu, Emil Palade, a fost profesor de filozofie, iar mama mea, Constanţa Cantemir Palade, a fost învăţătoare. Mediul familial m-a ajutat să capăt, cu timpul, un mare respect pentru cărţi, şcoală şi educaţie. Tatăl meu a sperat ca eu să urmez, ca şi el, filozofia în mediul universitar, dar am preferat lucruri tangibile şi mai specifice – şi astfel, influenţat de rudele de vârsta mea – în 1930 am intrat la Şcoala de Medicină de la Universitatea din Bucureşti”, povestea George Emil Palade în autobiografia pe care acesta a scris-o în 1974, cu ocazia decernării premiului Nobel pentru Medicină.

    În 1946, după căsătoria cu fiica cunoscutului industriaş Nicolae Malaxa (doi copii: Georgia Palade-Vandusen şi Philip Palade), pleacă în S.U.A, devenind din 1952, cetăţean american.

Boala lui Arghezi şi fuga în America

    Potrivit historia.ro, în anul 1939, Palade a fost chemat să facă parte din echipa medicală care îl trata pe Tudor Arghezi. Marele poet suferea de o sciatică extrem de dureroasă, care nu dădea rezultate la niciun tratament, încât chiar medicii s-au gândit să propună în nomenclatoare: „Boala lui Arghezi’”. Deşi nu a reuşit să îi găsească un remediu, tânărul

   Geor­ge Emil Palade a decis să oprească administrarea morfinei, cu sprijinul puternic al soţiei poetului, Paraschiva Arghezi.

   În 1946 s-a căsătorit cu fiica industriaşului Nicolae Malaxa, Irina Malaxa, cu care a avut doi copii: o fiică, Georgia Palade Van Dusen, şi un fiu, Philip Palade.

   A plecat cu soţia sa în Statele Unite ale Americii, unde a fost angajat pe post de cercetător la Universitatea Rockefeller din New York. A obţinut în 1952 cetăţenia americană.      

Premiul Nobel şi decoraţia din partea preşedintelui Reagan

   A lucrat ca cercetător şi apoi profesor de biologie celulară, la Departamentul de biologie al Institutului Rockeffeler din New York, iar din 1973, profesor de Biologie Celulară la Facultatea de Medicină a Universităţii Yale şi New Haven. A descris cu precizie structura fină a multor componente celulare.

   Pentru rezultatele cercetărilor sale, activitatea didactică şi ştiinţifică, obţine în 1966 premiul „Albert Lesker”, iar în 1970, premiul „Hurwitz”. Devine membru al Academiei de Arte şi Ştiinţe, precum şi al Academiei Naţionale de Ştiinţe din S.U.A., la 10 octombrie 1974 acordându-i-se Premiul Nobel pentru medicină. Membru de onoare al Academiei Române (31 martie 1975), al Academiei de Arte şi Ştiinţe din New York şi al Academiei Americane de Ştiinţe.

În cadrul cercetărilor întreprinse împreună cu alţi colaboratori, a dovedit prezenţa sistemului enzimatic succin-oxidazic în mitocondrii (1948). Totodată, a colaborat la un vast plan de cercetare a ultrastructurii celulelor şi organitelor sale, a perfecţionat metodica de fixare a celulei vii, astfel încât să-şi păstreze neschimbată detaliile structurale. În 1952 descrie în detaliu, structura fină a mitocondrei în formaţiunile membranare şi cristale, demonstrează că „particulele”  din citoplasmă, numite în acea vreme şi „corpusculii lui Palade”, sunt formaţiuni granuloase dense. Totodată, descoperă că aceste formaţiuni sunt bogate în ARN (acid ribonucleic), fapt pentru care au fost numite ulterior, „ribozomi”.

   A realizat descoperiri fundamentale în domeniul biologiei celulare, în special al ultrastructurii, relevată cu ajutorul microscopului electronic. Pe plan medical, investigaţiile sale au vizat cercetarea structurii şi formaţiunile de transport ale pereţilor sanguini.

   La 12 martie 1986, preşedintele Statelor Unite Ronald Reagan i-a conferit Medalia Naţională pentru Ştiinţă pentru „descoperirea fundamentală” a unei serii esenţiale de structuri complexe cu înaltă organizare prezente în toate celulele biologice.

   În 2007, preşedintele Traian Băsescu l-a decorat cu Ordinul naţional „Steaua României” în grad de Colan.

Cenuşa sa a fost răspândită în Munţii Carpaţi şi Rocky Mountains Aspen din America

    În 2014, cercetătoarea Maya Simionescu poposea la Buzău pentru a le vorbi elevilor hasdeieni despre colaborarea sa cu celebrul George Emil Palade. Românca a ajuns să colaboreze cu Palade în 1969, când acesta s-a întors în ţară, punând ulterior bazele actualului  Institut de Biologie si Patologie Celulară din Bucureşti.

  Cu o înclinaţie nativă pentru cercetare, beneficiind de plecarea în America, ţară unde cercetarea era finanţată corespunzător iar competiţia dintre oamenii de ştiinţă era una loială, George Emil Palade a devenit un simbol al ştiinţei mondiale, insuficient cunoscut în propria-i ţară.

   „George Palade a plecat din lumea noastră la 7 octombrie 2008, la ora 12,01, la locuinţa sa din Del Mar, California. Avea 95 de ani. Dorinţa sa a fost ca cenuşa lui să fie răspândită în Rocky Mountains Aspen din America, locul unde îşi făcea concediile, şi în Munţii Carpaţi. Mi s-a părut nemaipomenit. Aşa s-a şi întâmplat. Mai mulţi colaboratori de ai lui au participat la răspândirea cenuşii în America, iar, în septembrie 2010, fiica şi fiul lui, alături de nepoţi, rudele din ţară şi eu, ne-am dus la Vârful cu Dor. Îmi amintesc că s-a lăsat deodată o ceaţă groasă şi atunci cealaltă jumătate din cenuşa sa a fost răspândită. George Palade s-a întors acasă! El a fost un virtuos al ştiinţei, o şansă a umanităţii, dar şi o şansă a noastră, a României. Pe lângă măreţia lui, George Emil Palade era un bărbat şarmant, un bărbat frumos cu un comportament elegant. Era pasionat de istorie şi cunoştea foarte bine istoria României. Iubea muzica clasică, recita versurile marilor noştri poeţi şi cântam  uneori piese ale Mariei Tănase”, a declarant Maya Simionescu.     

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Muzicianul australian George Young, 'mentorul' trupei AC/DC, a murit la 70 de ani
Luni, Octombrie 23, 2017 11:02 AM

Muzicianul australian George Young, cunoscut ca 'mentor' trupei AC/DC, a murit la 70 de ani, potrivit unui anunț difuzat luni de legendara trupă de hard rock, citat luni de AFP.

MDRAPFE: AM POIM - proiecte de 69 milioane euro referitoare la ocrotirea ariilor naturale protejate
Luni, Octombrie 23, 2017 11:00 AM

Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructura Mare (AM POIM) a primit, până la 16 octombrie, 62 de proiecte, în valoare totală eligibilă de 69 milioane de euro, care vizează elaborarea planurilor de management, seturilor de măsuri de conservare, planurilor de acțiune pentru ariile naturale protejate, informează un comunicat al MDRAPFE transmis luni AGERPRES.

Tenis: Clasamentul ATP - Marius Copil a coborât pe locul 78
Luni, Octombrie 23, 2017 10:56 AM

Tenismanul român Marius Copil a coborât patru locuri și se află pe poziția a 78-a în clasamentul mondial al jucătorilor profesioniști de tenis (ATP), dat publicității luni.

PORTATIV ROMÂNESC: Bianca Ionescu
Luni, Octombrie 23, 2017 10:53 AM

Soprana Bianca Ionescu s-a născut la 20 mai 1961. A absolvit Liceul de muzică nr.1 din București în 1978, apoi a urmat cursurile Conservatorului de muzică "Ciprian Porumbescu", la clasa de canto a Artei Florescu, absolvind facultatea în 1983, potrivit site-ului www.opereta.ro.

Auto: Verstappen a calificat drept "stupide deciziile care ucid Formula 1" după penalizarea sa
Luni, Octombrie 23, 2017 10:53 AM

Pilotul olandez Max Verstappen (Red Bull) a denunțat, duminică, decizia juriului Marelui Premiu al Statelor Unite care l-a penalizat cu cinci secunde și a fost privat de locul al treilea pe podium, apreciind că "aceste decizii stupide ucid Formula 1", a spus el cu regret.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
23 Oct, 08:50 Scutirea populaţiei de la plata apei meteorice este „apă de ploaie”!
Pixelu cu prosteli a comentat pentru articolul Buzoienii, deschizători de drumuri? Scutirea populaţiei de la plata apei meteorice ar putea deveni lege:
UAT Municipiul Buzău (Primăria Municipiului Buzău), acționarul majoritar al Companiei de Apă Buzău S.A., dă dovadă de maximă ipocrizie. Dacă Toma ar dori ca buzoienii să beneficieze de tarife mai mici atunci ar renunța la redevența de 1% pe cifra de afaceri pe care trebuie să o plătească operatorul acționarilor și care este parte integrantă în algoritmul de calcul al tarifului perceput de operator. Peste tot, în țările suverane, se adoptă principiul non-profitului în administrarea utilităților publice. Doar în țări asociate neocolonialismului se mai întâlnesc contracte de parteneriat public privat sau contracte de concesiune. În cazul nostru, ca să nu bată la ochi, le-au botezat contracte de delegare.
În Contractul de Delegare la Art. 39-2. (pag.34) găsim un text legat de redevență. Ce caută redevența de 1% pe cifra de afaceri? Chipurile primăria se luptă pentru tarife mai mici pentru populație dar vrea o parte din profitul operatorului unde este acționară, profit care se obține tocmai de la populație. Ce dovadă mai clară de prosteală vreți!
23 Oct, 02:09 Actuala stagiune - revitalizare teatrală sau menţinerea aceluiasi fundal cenuşiu?
Nik Şimandan a comentat pentru articolul „Tele-Encounters”, proiectul Teatrului „G. Ciprian”, o premieră mondială lansată în prezenţa partenerilor din Spania şi Portugalia:
Dar mai mult teatru, la nivel de institutie profesionistă de spectacole, când o sa avem? Stie cineva, la aceasta oră , ce proiecte ne oferă Teatrul "George Ciprian"în actuala stagiune? Vom asista la vreo premieră...proprie? Când? Că doar stagiunea s-a deschis demult - cel puţin la celelalte teatre similare din ţară. Nu există niciun panou sau afişier care să menţioneze măcar un spectacol teatral pe săptămână, ca ofertă pentru marele public -aşa cum s-ar cuveni din partea acestei importante instituţii cu profil educaţional expres!
22 Oct, 16:24 Sigur
Eu a comentat pentru articolul Catedrala Arhiepiscopală, prădată de hoți. Ce sumă au sustras:
Sigur e unul școlit la pușcăriile țării, trăit în mizerie, eliberat înainte de termen și care are ceva habar de furtul bine acoperit...
Google PageRank Checker