27 de ani
de presa libera
Vineri, Iulie 28, 2017 11:44 AM

Economic

Roşiile de Buzău, de la sfârşitul acestei săptămâni pe rafturile magazinelor Lidl din toată ţara

de Vali MARINESCU
Economic  |
11.07.2017, 00:00
654

   De la sfârşitul acestei săptămâni, roşiile din soiul Buzău1600 din răsaduri livrate de Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău vor ajunge pe rafturile magazinelor Lidl din toată ţara, de unde vor putea fi cumpărate până în luna octombrie. Depozitele retailerului german sunt pregătite pentru a livra la nivel naţional în jur de 150 de tone.

Roşiile vor ajunge pe rafturi de la finalul săptămânii şi vor avea un preţ de 5,99 de lei pe kilogram. Producţia este asigurată printr-o colaborare pe care Lidl a iniţiat-o anul trecut cu  SCDL Buzău şi cu şase producători din judeţele Dâmboviţa, Ilfov şi Hunedoara.

  „Răsadurile roşiilor au fost plantate atât în spaţii protejate, cât şi în câmp deschis, la ferme cu tradiţie în cultivarea tomatelor, partenere Lidl România“, au declarat pentru economica.net, oficialii Lidl.

   Soiul de roşii Buzău1600 a fost ales ca o primă etapă a unui proiect iniţiat de Lidl, în urma unei sesiuni de degustare şi testare a mai mult soiuri autohtone de tomate derulate cu sprijinul USAMVB şi a Staţiunii de Cercetare Buzău. Soiul care s-a făcut remarcat a fost şi cel cu gustul cel mai apropiat de preferinţele consumatorilor. Răsadurile au fost crescute la SCDL Buzău şi cultivate de şase producători locali, parteneri Lidl, cu experienţă în cultivarea tomatelor: patru provin din bazinul legumicol Băleni, judeţul Dâmboviţa, un grup de producători din Deva şi un producător local din Copăceni, judeţul Ilfov.

   Iniţiativa este o premieră pe plan local, fiind posibilă extinderea proiectului ce face parte din platforma „Cultivat în România, specific românesc“,  o platformă dedicată revitalizării soiurilor tradiţional româneşti de legume şi fructe.

   „Super roşia“, aşa cum i se mai spune soiului Buzău1600 de către cercetători, datorită gustului bun şi a conţinutului mare de licopen (un antioxidant puternic cu proprietăţi antiproliferative-inhibă dezvoltarea celulelor canceroase) a fost creat în 1974 la staţiunea legumicolă din Buzău, creatorul lui fiind cercetătorul buzoian Chiru Cristea, un model în carieră pentru reprezentanţii Staţiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură. A fost denumită aşa pentru a marca cei 1.600 de ani de atestare documentară a municipiului Buzău, pe atunci un punct important pe harta producţiei de legume şi fructe româneşti.

   Un an mai târziu, soiul creat special pentru a fi consumat proaspăt ajunge în pieţele din toată România şi va fi cultivat şi consumat pe scară largă până în anii ‘90, când soiurile importate, cu creştere mai rapidă şi mai rezistente, au început să invadeze piaţa.

   Roşiile Buzău1600 au o calitate deosebită, fac parte din soiurile cu creştere nedeterminată, sunt viguroase, necesită copilire şi palisare, au fructul mare, care ajunge la 220 de grame. Forma fructului este sferică, de culoarea roşie uniformă, cu suprafaţa netedă, fermă, nu crapă şi este rezistent în faţa atacului principalilor agenţi patogeni. În condi­ţiile folosirii tehnologiei optimizate, potenţialul de producţie ajunge la 150 de tone pe hectar. Sunt gustoase, zemoase şi ideale pentru masă, soiul nefiind creat pentru industrializare.

Comentarii

e ok (11 Jul, 13:05)
mihai

incepem sa revenim si noi cu picioarele pe pamant, dar atentie...nu este rezultatul actiunii politicienilor!!!

Raspunde
Pretul este prea mare (20 Jul, 10:22)
Sorin

Nu vad normal sa platim 6 lei pentru kg de rosii produse in Buzau. Prefer sa cumpar aduse din afara daca platesc un pret la jumatate. Sincer nu trebuia sa fie mai mult de 2.5-3 lei / kg.

Raspunde

Stiri Agerpres

Constanța: Opt localități din județ, afectate de inundații; străzi și curți cuprinse de ape în urma ploii
Vineri, Iulie 28, 2017 11:33 AM

Un număr de 39 de solicitări de intervenție în urma inundațiilor produse din cauza ploilor, venite din opt localități din județul Constanța, cele mai multe din municipiul reședință, au fost înregistrate vineri de Regia Autonomă Județeană de Apă (RAJA), potrivit reprezentanților instituției.

PREMIERE DE WEEKEND Un nou film de spionaj cu Charlize Theron și aventura epică a "zâmbăreților" ajung în cinematografele nord-americane
Vineri, Iulie 28, 2017 11:25 AM

"The Emoji Movie", aventura epică a "zâmbăreților" în lumea necunoscută ascunsă în aplicațiile din smartphone, și "Atomic Blonde", un film de spionaj din timpul Războiului Rece cu Charlize Theron în rolul principal, sunt principalele lansări de la sfârșitul acestei săptămâni în cinematografele nord-americane. Tot vineri își are premiera în SUA și "Midwife", un film franțuzesc cu Catherine Deneuve și Catherine Frot lansat în aceeași zi și în România.

Botoșani: Percheziții ale procurorilor DNA la sediul societății de termoficare Modern Calor SA
Vineri, Iulie 28, 2017 11:24 AM

Procurorii Serviciul Teritorial Suceava din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) efectuează, vineri, percheziții la sediul societății de termoficare din municipiul Botoșani, se arată într-un comunicat al DNA transmis AGERPRES.

INHGA: Cod portocaliu de inundații pe râuri din județul Tulcea, în următoarele ore
Vineri, Iulie 28, 2017 11:17 AM

Râurile Telița și Taița, din județul Tulcea, vor fi sub avertizare Cod portocaliu de inundații în următoarele ore, potrivit prognozei pe termen scurt, emisă vineri de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA).

SUA: Senatorul John McCain recunoaște că nu a putut vota pentru o 'pseudolege' care ar fi abrogat Obamacare
Vineri, Iulie 28, 2017 11:16 AM

Senatorul republican John McCain, care a votat vineri contra abrogării Obamacare, legea sănătății adoptată în timpul fostei administrații democrate a președintelui Barack Obama, a declarat că nu a putut vota pentru o 'pseudolege' care nu îmbunătățește asistența medicală în SUA, relatează DPA.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
28 Jul, 10:56 Nereguli
Ion a comentat pentru articolul Cadastru pentru imobile şi dezbaterea succesiunii, gratuite în peste 60 de comune şi oraşe:
Comuna COSTESTI nu face parte din acest program? Probabil nu s au bagat din cauza prea multor probleme din primarie. (INCOMPETENTA)
28 Jul, 10:07 SCDL Buzau
Tanase Virgiliu a comentat pentru articolul Cercetătorul Costel Vânătoru despre reorganizarea Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură: „Daea, Ciolacu şi Toma ar putea fi invocaţi peste ani de copiii lor, de nepoţii lor, că au făcut ceva bun pentru Buzău“:
In cazul "Daea" , poetul Mircea Dinescu a avut dreptate ! Acest ministru - sa-i zicem mai nonconformist - va lasa ceva urme in brazda agriculturii romanesti ! (Daca va fi ... pastrat )
28 Jul, 10:03 SCdl buzau
Tanase Virgiliu a comentat pentru articolul Cercetătorul Costel Vânătoru despre reorganizarea Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură: „Daea, Ciolacu şi Toma ar putea fi invocaţi peste ani de copiii lor, de nepoţii lor, că au făcut ceva bun pentru Buzău“:
Cred ca indiferent de varsta, orientare politica, grad de instruire - orice buzoian adevarat poate exclama, fara grija : " O, ce veste minunata ! " Ma bucur ca cei mentionati au realizat necesitatea urgenta a aducerii Experimentalei pe fagasul ei normal - atit de ignorat de politicienii ultimilor 26 de ani - indiferent care au fost ei... Sa speram ca prin aceasta reparatie legislativa si administrativa , buzoienii ( si nu numai ei ) vor ... " gusta " din roadele muncii cecetatorilor de acolo - astfel incit , vorba aceea - si nepotii sa-i poata pomeni... Felicitari sincere!
Google PageRank Checker