27 de ani
de presa libera
Luni, Septembrie 25, 2017 00:08 AM
toamna buzoiana

Economic

Roşiile de Buzău, de la sfârşitul acestei săptămâni pe rafturile magazinelor Lidl din toată ţara

de Vali MARINESCU
Economic  |
11.07.2017, 00:00
762

   De la sfârşitul acestei săptămâni, roşiile din soiul Buzău1600 din răsaduri livrate de Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău vor ajunge pe rafturile magazinelor Lidl din toată ţara, de unde vor putea fi cumpărate până în luna octombrie. Depozitele retailerului german sunt pregătite pentru a livra la nivel naţional în jur de 150 de tone.

Roşiile vor ajunge pe rafturi de la finalul săptămânii şi vor avea un preţ de 5,99 de lei pe kilogram. Producţia este asigurată printr-o colaborare pe care Lidl a iniţiat-o anul trecut cu  SCDL Buzău şi cu şase producători din judeţele Dâmboviţa, Ilfov şi Hunedoara.

  „Răsadurile roşiilor au fost plantate atât în spaţii protejate, cât şi în câmp deschis, la ferme cu tradiţie în cultivarea tomatelor, partenere Lidl România“, au declarat pentru economica.net, oficialii Lidl.

   Soiul de roşii Buzău1600 a fost ales ca o primă etapă a unui proiect iniţiat de Lidl, în urma unei sesiuni de degustare şi testare a mai mult soiuri autohtone de tomate derulate cu sprijinul USAMVB şi a Staţiunii de Cercetare Buzău. Soiul care s-a făcut remarcat a fost şi cel cu gustul cel mai apropiat de preferinţele consumatorilor. Răsadurile au fost crescute la SCDL Buzău şi cultivate de şase producători locali, parteneri Lidl, cu experienţă în cultivarea tomatelor: patru provin din bazinul legumicol Băleni, judeţul Dâmboviţa, un grup de producători din Deva şi un producător local din Copăceni, judeţul Ilfov.

   Iniţiativa este o premieră pe plan local, fiind posibilă extinderea proiectului ce face parte din platforma „Cultivat în România, specific românesc“,  o platformă dedicată revitalizării soiurilor tradiţional româneşti de legume şi fructe.

   „Super roşia“, aşa cum i se mai spune soiului Buzău1600 de către cercetători, datorită gustului bun şi a conţinutului mare de licopen (un antioxidant puternic cu proprietăţi antiproliferative-inhibă dezvoltarea celulelor canceroase) a fost creat în 1974 la staţiunea legumicolă din Buzău, creatorul lui fiind cercetătorul buzoian Chiru Cristea, un model în carieră pentru reprezentanţii Staţiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură. A fost denumită aşa pentru a marca cei 1.600 de ani de atestare documentară a municipiului Buzău, pe atunci un punct important pe harta producţiei de legume şi fructe româneşti.

   Un an mai târziu, soiul creat special pentru a fi consumat proaspăt ajunge în pieţele din toată România şi va fi cultivat şi consumat pe scară largă până în anii ‘90, când soiurile importate, cu creştere mai rapidă şi mai rezistente, au început să invadeze piaţa.

   Roşiile Buzău1600 au o calitate deosebită, fac parte din soiurile cu creştere nedeterminată, sunt viguroase, necesită copilire şi palisare, au fructul mare, care ajunge la 220 de grame. Forma fructului este sferică, de culoarea roşie uniformă, cu suprafaţa netedă, fermă, nu crapă şi este rezistent în faţa atacului principalilor agenţi patogeni. În condi­ţiile folosirii tehnologiei optimizate, potenţialul de producţie ajunge la 150 de tone pe hectar. Sunt gustoase, zemoase şi ideale pentru masă, soiul nefiind creat pentru industrializare.

Comentarii

e ok (11 Jul, 13:05)
mihai

incepem sa revenim si noi cu picioarele pe pamant, dar atentie...nu este rezultatul actiunii politicienilor!!!

Raspunde
Pretul este prea mare (20 Jul, 10:22)
Sorin

Nu vad normal sa platim 6 lei pentru kg de rosii produse in Buzau. Prefer sa cumpar aduse din afara daca platesc un pret la jumatate. Sincer nu trebuia sa fie mai mult de 2.5-3 lei / kg.

Raspunde

Stiri Agerpres

Judo: Trei medalii de aur pentru români, la Openul European de la Belgrad
Duminica, Septembrie 24, 2017 23:56 PM

Sportivii români Alexandra Pop (cat. 48 kg), Marcel Cercea (cat. 73 kg) și Vlăduț Simionescu (cat. +100 kg) au cucerit medaliile de aur la Openul European de judo de la Belgrad, desfășurat în acest weekend.

Dragnea, întrebat dacă Shhaideh ar trebui să demisioneze: Situația va fi discutată în BPN al PSD, o să spun mâine
Duminica, Septembrie 24, 2017 23:31 PM

Președintele PSD, Liviu Dragnea, șeful Camerei Deputaților, a declarat că situația vicepremierului Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării, va fi discutată în cadrul Biroului Permanent Național al social-democraților de luni, refuzând să spună dacă aceasta ar trebui, sau nu, să-și dea demisia din Guvern.

Kurzii din Irak ignoră amenințările Bagdadului și vor organiza luni referendumul de independență
Duminica, Septembrie 24, 2017 23:19 PM

Kurzii irakieni vor organiza luni referendumul de independență "oricare ar fi riscul și prețul" și în ciuda amenințărilor cu represalii din partea guvernului irakian și a țărilor vecine, transmite AFP.

Box: România încheie Europenele de juniori cu trei medalii de bronz
Duminica, Septembrie 24, 2017 23:01 PM

România a încheiat Campionatele Europene de box pentru juniori de la Albena (Bulgaria) cu un bilanț de trei medalii de bronz, după ce pugiliștii care au urcat duminică în ring au pierdut meciurile susținute în semifinale.

Dragnea: Acțiunea DNA în dosarul "Belina" este un atac violent la adresa Guvernului și are ca miză distrugerea PSD
Duminica, Septembrie 24, 2017 22:48 PM

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, liderul PSD, a declarat, duminică seara, că acțiunea procurorilor DNA în dosarul "Belina" i se pare "un atac violent la Guvern", care are ca miză "distrugerea PSD".

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
24 Sep, 18:28 Ce bine ar fi
Calicul a comentat pentru articolul Investiţie de 60.000 lei pentru cei 125 de elevi de la clasele de step-by-step din Şcoala „Vasile Cristoforeanu”:
Ce bine ar fi dacă în loc să ne luăm la mișto sau să subestimăm o realizare, am încerca să găsim soluții pentru experiențe asemănătoare. Conflictele politice ne-a dezumnizat. În patru țări din occident-unde am intrat masiv, ca timp și calcule, în școli(Franța, Germania, Finlanda, Marea Britanie)-este o preocupare incomparabilă față de noi pentru viața cotidiană a elevilor și profesorilor. Nici elevii și nici profesorii nu duc grija mâncării și a zilei de mâine. De regulă toate școliel încep programul DIMINEAȚA, au pauză de masă, și-și termină ziua de școală după ora 15 sau 16. La fel și profesorii. TOȚI ÎNVAȚĂ, STUDIAZĂ, LUCREAZĂ, ETC. LA ȘCOALĂ . După program fiecare își vede de grijile lui. Nu se dau teme pentru acasă, nu se cară ghizdanele cu cărți, la clasele mici, de exemplu în M. Britanie, se face evaluare zilnică și se trimite părinților acasă. În școlile în care selecția copiilor se face printr-o evaluare inițială științifică, cam la vârsta de 3 ani, în primii ani de la vârsta de 5 ani împliniți, pentru 9(nouă) copii e un învățător. Clasa are 18 elevi doi învățători activi cu grupe de 9 elevi și un învățător evaluator.Sunt așa numitele școli de elită. Elevii intră la trei ani și ies la terminarea liceului. Evaluarea școlii se face în funcție de admiterea la primele trei universități din top 500.NU EXISTĂ NOTE CA LA NOI ȘI NICI CORIGENȚI SAU REPETENȚI AICI. Noi când vom acea complexe școlare de elită și școli în care nici elevii, profesorii și nici părinții să nu ducă grija hranei.
24 Sep, 18:04 În Cardiff
ionescu o. a comentat pentru articolul Primarul Toma, conferință de presă în autobuz:
În Cardiff șoferul face încasările, la Buzău nu se poate?Ca în exemplul pixelului comunitar/... Doar ai noștii sunt mai deștepți. Nu-mi convine că am cumpărat de la olandezi căci ei se opun ca să intrăm în Spațiul Schengen, dar nu ezită să ne ia banii.
24 Sep, 16:15 Educatie
Maria a comentat pentru articolul O bibliotecă de lucrări de medicină, donată de profesorul Ovidiu Ionescu buzoiencei care a intrat, anul acesta, prima la Medicină:
Felicitari domnule profesor Ionescu! Nu ne surprinde gestul dumneavoastra! Intotdeauna ati promovat principii ale unui invatamant de calitate,v- ati remarcat in invatamantul buzoian ca un dascal si inspector scolar de la care unii dintre noi trebuie sa primeasca lectii. Sunt surprinsa ca pentru acest articol nu exista comentarii! Avem in fata doua generatii care fac cinste invatamantului buzoian! Felicitari! Ne mandrim si sper ca pe viitor colegii nostri sa promoveze astfel de modele si sa evite comentariile denigratoare la adresa invatamantului buzoian!
Google PageRank Checker