27 de ani
de presa libera
Joi, Noiembrie 23, 2017 16:50 PM

Economic

Roşiile de Buzău, de la sfârşitul acestei săptămâni pe rafturile magazinelor Lidl din toată ţara

de Vali MARINESCU
Economic  |
11.07.2017, 00:00
861

   De la sfârşitul acestei săptămâni, roşiile din soiul Buzău1600 din răsaduri livrate de Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău vor ajunge pe rafturile magazinelor Lidl din toată ţara, de unde vor putea fi cumpărate până în luna octombrie. Depozitele retailerului german sunt pregătite pentru a livra la nivel naţional în jur de 150 de tone.

Roşiile vor ajunge pe rafturi de la finalul săptămânii şi vor avea un preţ de 5,99 de lei pe kilogram. Producţia este asigurată printr-o colaborare pe care Lidl a iniţiat-o anul trecut cu  SCDL Buzău şi cu şase producători din judeţele Dâmboviţa, Ilfov şi Hunedoara.

  „Răsadurile roşiilor au fost plantate atât în spaţii protejate, cât şi în câmp deschis, la ferme cu tradiţie în cultivarea tomatelor, partenere Lidl România“, au declarat pentru economica.net, oficialii Lidl.

   Soiul de roşii Buzău1600 a fost ales ca o primă etapă a unui proiect iniţiat de Lidl, în urma unei sesiuni de degustare şi testare a mai mult soiuri autohtone de tomate derulate cu sprijinul USAMVB şi a Staţiunii de Cercetare Buzău. Soiul care s-a făcut remarcat a fost şi cel cu gustul cel mai apropiat de preferinţele consumatorilor. Răsadurile au fost crescute la SCDL Buzău şi cultivate de şase producători locali, parteneri Lidl, cu experienţă în cultivarea tomatelor: patru provin din bazinul legumicol Băleni, judeţul Dâmboviţa, un grup de producători din Deva şi un producător local din Copăceni, judeţul Ilfov.

   Iniţiativa este o premieră pe plan local, fiind posibilă extinderea proiectului ce face parte din platforma „Cultivat în România, specific românesc“,  o platformă dedicată revitalizării soiurilor tradiţional româneşti de legume şi fructe.

   „Super roşia“, aşa cum i se mai spune soiului Buzău1600 de către cercetători, datorită gustului bun şi a conţinutului mare de licopen (un antioxidant puternic cu proprietăţi antiproliferative-inhibă dezvoltarea celulelor canceroase) a fost creat în 1974 la staţiunea legumicolă din Buzău, creatorul lui fiind cercetătorul buzoian Chiru Cristea, un model în carieră pentru reprezentanţii Staţiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură. A fost denumită aşa pentru a marca cei 1.600 de ani de atestare documentară a municipiului Buzău, pe atunci un punct important pe harta producţiei de legume şi fructe româneşti.

   Un an mai târziu, soiul creat special pentru a fi consumat proaspăt ajunge în pieţele din toată România şi va fi cultivat şi consumat pe scară largă până în anii ‘90, când soiurile importate, cu creştere mai rapidă şi mai rezistente, au început să invadeze piaţa.

   Roşiile Buzău1600 au o calitate deosebită, fac parte din soiurile cu creştere nedeterminată, sunt viguroase, necesită copilire şi palisare, au fructul mare, care ajunge la 220 de grame. Forma fructului este sferică, de culoarea roşie uniformă, cu suprafaţa netedă, fermă, nu crapă şi este rezistent în faţa atacului principalilor agenţi patogeni. În condi­ţiile folosirii tehnologiei optimizate, potenţialul de producţie ajunge la 150 de tone pe hectar. Sunt gustoase, zemoase şi ideale pentru masă, soiul nefiind creat pentru industrializare.

Comentarii

e ok (11 Jul, 13:05)
mihai

incepem sa revenim si noi cu picioarele pe pamant, dar atentie...nu este rezultatul actiunii politicienilor!!!

Raspunde
Pretul este prea mare (20 Jul, 10:22)
Sorin

Nu vad normal sa platim 6 lei pentru kg de rosii produse in Buzau. Prefer sa cumpar aduse din afara daca platesc un pret la jumatate. Sincer nu trebuia sa fie mai mult de 2.5-3 lei / kg.

Raspunde

Stiri Agerpres

CCR - Belina: Sunt acte administrative individuale; pot face obiectul cercetării privind fapte ce au precedat adoptarea
Joi, Noiembrie 23, 2017 16:43 PM

Curtea Constituțională a României a constatat că Hotărârile Guvernului din dosarul Belina sunt acte administrative individuale, care pot face obiectul cercetării în legătură cu stabilirea existenței unor fapte penale care au precedat sau însoțit adoptarea/emiterea lor.

Țiriac critică proiectul "România în mișcare" și spune că Guvernul ar trebui să aloce sume mai mari sportului
Joi, Noiembrie 23, 2017 16:37 PM

Fostul tenisman Ion Țiriac, în prezent om de afaceri, a criticat, joi, proiectul "România în mișcare", anunțat de ministrul Tineretului și Sportului, Marius Dunca, în cadrul Conferinței Naționale "Trecut, prezent și viitor în sportul românesc", precizând că suma alocată, 9 milioane de lei, este insuficientă și ar trebui mărită de Guvern.

Muzeul Național Cotroceni deschis publicului de Ziua Națională a României
Joi, Noiembrie 23, 2017 16:37 PM

Muzeul Național Cotroceni sărbătorește pe 1 decembrie Ziua Națională a României printr-o incursiune fascinantă în istoria locului unde Regele Ferdinand a semnat "Proclamația către țară" (15 august 1916), prin care se afirma idealul național - unirea Transilvaniei și Bucovinei cu România, informează un comunicat transmis, joi, AGERPRES.

Actrița Stela Popescu a murit (fișă biografică)
Joi, Noiembrie 23, 2017 16:35 PM

Actrița Stela Popescu a murit, la 23 noiembrie 2017, la vârsta de 81 de ani. Artista a fost găsită decedată la domiciliul său.

Hunedoara: Un nou telescaun a intrat în probe în stațiunea Straja
Joi, Noiembrie 23, 2017 16:28 PM

Un nou telescaun a intrat joi în probe în stațiunea Straja, din Valea Jiului, instalația de transport pe cablu urmând să asigure legătura între cabana veche și Vârful Mutu (1.737 m), ceea ce va permite schiorilor să poată folosi trei dintre cele mai bune pârtii din zonă: Lupului, Canal și Mutu.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
23 Nov, 11:46 si-a vazut sacii-ncaruta
Muzgoci fripturistul a comentat pentru articolul Social-democratul Doru Muzgoci părăsește Consiliul Județean:
Se vorbeste despre o euglena care s-a tarat toata viata sa-i fie cald lui si numai lui.A plecat sa distruga si Patarlagele precum a facut cu Nehoiu.Apropo;a inceput sa functioneze central din Nehoiu?
23 Nov, 11:28 De ce?
sorin a comentat pentru articolul Social-democratul Doru Muzgoci părăsește Consiliul Județean:
StimATA REDACTIE A ZIARULUI de ce nu mai postati comentariile la articolul de mai sus? A telefonat MUZGOCI sau dl.Ciolacu sa nu mai postati.Chiar daca nu mai postati,lumea stie cine este domnul Muzgoci.Dl Muzgoci=superficial,impostor .
23 Nov, 10:24 IMPOSTOR
NEHOIANUL a comentat pentru articolul Social-democratul Doru Muzgoci părăsește Consiliul Județean:
Da paraseste functia de consilier judetean,deoarece vrea sa ajunga dir.la ITM-BUZAU.Sa angajat la primarie la PATARLAGELE sa poata primi calitatea de functionar public.Referitor la spagile care le lua la PDL NEHOIU este perfect adevarat.
Google PageRank Checker