Aşa cum era de aşteptat, tensiunile dintre municipalitatea buzoiană, pe de o parte, şi conducerile Companiei de Apă şi Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Buzău 2008”, de cealaltă, au dat pe dinafară marţi, la Adunarea Generală a acestei structuri asociative. Aceasta pentru că, pe princi­piul „Câinii latră, ursul merge”, conducerea operatorului jude­ţean de apă şi canalizare şi-a continuat neabătut politica de până acum, propunând spre aprobarea Adunării Generale a ADI „Buzău 2008” documente întocmite fie cu nerespectarea legilor – chestiuni semnalate şi de inspectorii financiari ai Camerei de Conturi Buzău -, fie cu ignorarea solicitărilor municipiului Buzău, acţionar cu peste 75 la sută în Compania de Apă SA. Motiv pentru care primarul Constantin Toma a fost singurul care a votat împotrivă la punctele fierbinţi ale ordinei de zi – avizarea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru 2018, aprobarea activităţilor planificate, a indicatorilor de performanţă şi a planului de acţiuni prioritare ale Companiei de Apă – şi a spus că municipalitatea s-ar putea retrage, în anul 2020, din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Buzău 2008”, atât timp cât nu are sprijinul celorlalţi primari în promovarea unor interese legitime pentru locuitorii municipiului Buzău, respectiv scăderea preţului şi îmbunătăţirea calităţii apei. Vestea bună este că, odată cu încheierea mandatului Consi­liului de Administraţie al Companiei de Apă, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Buzău 2008” a dat undă verde declanşării procedurilor de selecţie a unuia nou, timp în care operatorul judeţean de apă şi canalizare va fi condus de o structură provizorie, din care nu mai face parte directorul Ionel Tescaru.

„Ruşine pentru acest vot!”

Primarul Constantin Toma a încercat, fără succes, să-i determine pe primarii unităţilor administrativ-teritoriale membre ale Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Buzău 2008” să nu voteze punctele sus-menţionate, aducând argumente pentru fiecare solicitare în parte. Pe scurt, acesta a atras atenţia asupra ilegalităţii unor prevederi din Bugetul de Venituri şi Cheltuieli propus pentru anul 2018 de Compania de Apă, unele dintre acestea semnalate de Curtea de Conturi, şi a spus că municipiul Buzău nu va fi de acord cu nicio investiţie în judeţ a ope­ratorului de apă şi canalizare până când acesta nu va schimba cei aproape 35 de kilometri de conductă din azbociment, material cancerigen şi interzis în Uniunea Europeană.

„Dragi colegi, nu mai aprobaţi, nu mai ridicaţi mâna automat, pentru că aprobaţi ceva care este împotriva legii (…) Vă mulţumesc, dragi colegi, mergeţi înainte (…) Punem în pericol oamenii, şi dumnea­voastră votaţi pentru! Buzăul nu doreşte nicio investiţie în mediul rural, dacă nu se schimbă conducta de azbociment din Buzău (…) Primăria Buzău nu va participa la această investiţie, nu mă poate forţa nimeni, şi rămâneţi în ADI voi singuri. Este treaba voastră. Din 2020 ne retragem. Primăria Buzău are bani de investiţii, şi atunci vă spălaţi pe cap şi vă aprobaţi voi ce vreţi. Ruşine pentru acest vot!”, le-a spus Toma primarilor prezenţi la Adunarea Generală a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Buzău 2008”, care au votat, invariabil, în favoarea tuturor cerinţelor lui Tescaru.

Neagu: „Perfect legal şi în interesul cetăţenilor“  

Pentru preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Buzău 2008”, Petre Emanoil Neagu, şedinţa de marţi a reprezentanţilor acestei structuri asociative a fost „perfect legală şi în interesul cetăţenilor”. Mai ales că toate hotărârile dictate de gruparea din jurul Companiei de Apă au trecut la vot, am completa noi.

Neagu a prezentat, la finalul şedinţei, drept o veste bună declanşarea mecanismelor de selecţie a noului Consiliu de Administraţie al Companiei de Apă; chiar dacă acestea se întâmplă cu o întârziere de trei luni, am completa iarăşi noi. „Eu cred că tot ce s-a întâmplat astăzi a fost perfect legal şi în interesul cetăţenilor, atât din municipiul Buzău cât şi din celelalte localităţi ale judeţului. Astăzi s-a declanşat procedura legală pentru a se putea desemna alţi reprezentanţi legali la Compania de Apă (…) La acest punct a votat şi Primăria municipiului Buzău, deoarece Consiliul de Administraţie îşi termină mandatul în această lună; a fost mandatat provizoriu un alt Consiliu de Administraţie până la finalizarea procedurilor de selecţie. Există şi o noutate, dacă vreţi: din acest Consiliu de Adimistraţie nu mai face parte directorul ­ge­neral al Companiei de Apă, domnul Tescaru, deci nu poate spune nimeni că a avut vreun parti-pris cu cineva”, a spus Neagu.

Acesta a declarat că nu poate privi decât ca glumă o eventuală intenţie a municipalităţii buzoiene de a părăsi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Buzău 2008”: „Chiar dacă a fost o şedinţă mai tensionată, cred că s-a ajuns la un consens ca reprezentanţii Companiei de Apă şi ai Primăriei să facă o comisie care să inventarieze conductele de azbociment şi vom vedea care este adevărul; cu siguranţă, aceste conducte, indiferent de lungimea lor, vor fi înlocuite (…) Eu cred că glumiţi (în legătură cu retragerea municipiului Buzău din ADI <Buzău 2008>, n.r.). Nu cred că se poate ieşi din această asociaţie, pentru că nu este vorba aici nici de orgolii personale, este vorba doar de respectarea cu stricteţe a legii, ADI nu va avea nimic de pierdut, nu vor avea de pierdut decât cetăţenii, care vor plăti bani din buzunarul propriu”, a mai spus preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Buzău 2008”, Petre Emanoil Neagu.

Toma:„Să îşi facă domnii primari, împreună cu domnul Tescaru şi cu domnul Neagu, un ADI separat“

Singurul punct cu care au fost de acord preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Buzău 2008” şi primarul municipiului Buzău a fost acela că s-a dat undă verde selecţiei noilor administratori ai Companiei de Apă: „S-a votat cum s-a votat, mergem înainte; nota bene, partea bună a acestei şedinţe a fost că a început, în sfârşit, procedura de alegere a administratorilor, pentru că actualii membri în Consiliul de Administraţie de la Compania de Apă nu mai au voie, din această lună, să mai fie acolo. Această procedură trebuia începută din noiembrie anul trecut, nu a început, în sfârşit s-a ales această situaţie de fugă, să se numească un Consiliu de Administraţie nou, s-a numit, aceasta este partea bună, urmând să înceapă procedura de alegere, pe OUG 109, a noului Consiliu de Administraţie”, a spus Toma după încheierea şedinţei.

În schimb, el a criticat atitudinea primarilor unităţilor administrativ-teritoriale membre al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Buzău 2008” de a vota la comandă tot ce impune directorul Companiei de Apă: „Partea proastă este aceeaşi de când am fost ales primar al municipiului Buzău: nu se respectă nimic din doleanţele buzoienilor legate de calitatea apei, de preţul apei, şi de cheltuirea banului, public, până la urmă, în această companie, numai în folosul unora, şi nu în folosul buzoienilor. Le-am spus (celorlalţi primari, n.r.) că este o ruşine această şedinţă, pentru că nu este normal, pentru interese pe care nu le înţeleg în acest moment – în sfârşit, le înţeleg, dar nu le pot exprima – să voteze, practic, împotriva unei normalităţi, această normalitate fiind să avem un preţ mai mic la apă şi să avem o apă curată. S-a avizat şi acel buget pe 2018, cu siguranţă ne vom întâlni cu el în Adunarea ­Ge­nerală (a Acţionarilor Companiei de Apă, n.r.), unde probabil va fi acelaşi circ ca şi în anii trecuţi, respectiv noi, cu 76,8 la sută, nu vom vota”, a mai spus primarul Buzăului.

El a spus că municipalitatea buzoiană nu va fi de acord cu planurile de investiţii ale Companiei de Apă, atât timp cât acestea nu sunt orientate şi către îmbunătăţirea prestaţiilor către cetăţeni, care se reflectă în preţul şi calitatea apei. Toma a spus din nou că retragerea municipiului Buzău din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Buzău 2008” este o variantă de lucru valabilă în anul 2020: „Problema cea mai gravă, în schimb, este cea a investiţiilor, ar trebui să vină peste 200 de milioane de euro pentru Compania de Apă, din care ar trebui şi municipiul Buzău să beneficieze, în sensul înlocuirii conductelor de azbociment. Dar să fie scoase din pământ, să arate că le-au predat la firmele specializate, pentru că este posibil să fi scos o parte din circuit, dar să fi rămas în pământ. Noi le tot punem întrebări de un an de zile des­pre această conductă. A avut loc o şedinţă de prezentare a proiectelor de 200 milioane de euro pentru municipiul şi judeţul Buzău, am pus nişte întrebări, au spus că se va repeta această şedinţă într-o lună, nu s-a repetat nici în ziua de azi. Revoltat, am spus că munici­piul Buzău nu va mai avea voie, şi mă voi opune să facem investiţii pe aceste fonduri prin Compania de Apă, dacă se va mai insista şi nu se va ţine cont de ceea ce zice Consiliul Local Buzău sau de ceea ce zic eu, ca primar, în sensul în care să se ia acele măsuri care să fie benefice pentru buzoieni. Nu poţi stabili indicatori de performanţă managerială şi să câştige sute de milioane net pe lună, atât timp cât nu respectă două condiţii: preţul şi calitatea apei din Buzău. Calitatea apei nu este numai cea care se vede, că este sau nu murdară; nu se face niciun fel de analiză pe elementul azbest. Dacă ei vor insista, în 2020 voi solicita Consiliului Local să nu mai facem parte din ADI, şi să-şi facă domnii primari împreună cu domnul Tescaru şi cu domnul Neagu un ADI separat, noi urmând să avem o altă companie şi ne vom descurca mult mai bine şi cu preţuri mult mai rezonabile şi cu o altă calitate a apei”, a mai spus primarul Constantin Toma.

4 COMENTARII

  1. Imi amintesc ca fiind cu o problema minora prezenta in incinta Companiei de apa in anul 2016, vara, am asistat involuntar la o scena : un buzoian in varsta arata unui inginer al Companiei de apa , un pahar cu apa cu pamant si nisip la baza si-l intreba: Dumneata ai bea asa ceva sau ai face mancare sau ai spala rufe si vase? La care specialistul a ras si l=a intrebat de unde a luat-o , din vreun sant cumva? Si omul l-a invitat la el acasa ca sta aproape de sediul companiei sa i-a dumnealui proba din apa de la robinat . Nemaiavand raspuns inginerul i-a zis : Si chiar de e asa nu avem ce face, asta-i situatia.Tavile sunt vechi,sparge fiecare unde si cand vrea si atunci vine apa asa la robinet. Intrebare: Oare asa sa fie ? Lipsa totala de control al lucrarilor? Si daca oamenii consuma si platesc scump aceasta apa murdara nu trebuie sa raspunda cei cu salarii stabilite pe criteriul rezultatelor muncii? Ce rezultate ai cand cetatenii se imbolnavesc din cauza consumului acestei ape? Ce prime de bun manageriat iei la sfarsitul anului ? Peste suta de milioane din buzunarul celor pe care ii bagi in spital, pe ei si pe copiii lor. Compania nu se va schimba , chiar de nu va mai fi aceeasi conducere. Orasul sa-si faca propria companie de apa.

  2. Analfabetul de neagu ,tirifliciul de tescaru doi indivizi total nepregatiti platiti regeste cu neamuri cu tot,
    unde-i ciolacu’ care vorbea de dezvoltare ,proiecte etc ?psd=impostura

  3. PSD va avea mari probleme la urmatoarele alegeri la nivel judetean cu Neagu. E este seful mafiei alaturi de Tescaru. Cum sa nu tina partea companiei de apa cand acolo sunt angajate toate rudele si amantele. Ii doare in dos de cetateni.
    Cu subietul asta va defila Toma la viitoarele alegeri chiar si idependent.

  4. Marele purtător de cuvânt al companiei de apă este Neagu ? Nu este dar i-si apară interesele personale (de familie) . Va veni ziua când veți răspunde pt. neregulile pe care le faceți.

Comments are closed.