Primarii de municipii din România, majoritatea membri ai Partidului Social Democrat, acuză Guvernul de lipsă de transparență în construcția bugetului pentru anul 2019 și afirmă că este pentru prima dată când nu au fost consultați, ba mai mult, solicitările lor privind dialogul au fost refuzate. Primarii acuză că au aflat din presă că bugetul ar urma să fie aprobat până joi, fără ca problema banilor alocați unităților administrativ teritoriale să fie dezbătută. Asociația Municipiilor din România solicită o întâlnire urgentă cu Viorica Dăncilă și o invită la ședința Comitetului Director, convocată pentru marți.

Primarii de municipii, reuniți în Asociația Municipilor din România au cerut, luni, o întâlnire de urgență cu premierul Viorica Dăncilă și cu ministrul Finanțelor, Eugen ­Teodo­rovici, pentru a discuta ­des­pre Legea bugetului. Primarii au convocat pentru marți Comitetului Director și cer premierului să participe la discuții. ,,În semestrul II din anul 2018 , dar și în luna ianuarie a ­anu­lui 2019, AMR v-a solicitat în mod repetat demararea procesului de consultare a structurilor asociative, pentru identificarea unei soluții privind finanțarea administrației publice locale în anul 2019, conform Programului de Guvernare 2018-2020, dar și promisiunilor anterioare ale Guvernului. Este pentru prima oară în istoria AMR când solicitările noastre de dialog adresate Guvernului României, pe teme care privesc în mod direct funcționarea administrației publice locale sunt refuzate, astfel încât la niciuna din  cererile transmise nu s-a primit vreun răspuns, de orice natură, de la echipa guvernamentală”, au scris primarii în scrisoarea adresată Vioricăi Dăncilă.

Aceștia atrag atenția că au citit în presă că bugetul va fi adoptat până joi, fără ca ei să fi fost în vreun fel consultați. ,,Ne aflăm acum, la sfârșitul lunii ­ia­nuarie 2019, fără să avem în dezbatere publică un proiect de Lege a bugetului de stat pe anul 2019, deși, aflăm din presă, că Guvernul va adopta acest proiect până joi, 31 ianua­rie a.c”, mai spun primarii. Potrivit acestora, tot din surse neoficiale, au aflat și despre cotele din impozitul pe venit ce urmează să fie alocate prin Legea bugetului de stat pe anul 2019, respectiv 20% la bugetul local al județului; 45-50% la bugetele locale ale comunelor, orașelor și municipiilor – față de procentul de 60% solicitat de structurile asociative; 30-35% pentru echilibrarea buge­telor locale – față de procentul de 20 % solicitat. ,,Dincolo de gravitatea cuantumului procentelor vehiculate în presă, care nu corespund în niciun caz celor solicitate de reprezentanții administrației publice locale, considerăm, stimată doamnă prim-ministru, că structurile asociative ale administrației publice locale ar trebui să primească informațiile care privesc bugetele locale în următorii ani, direct de la sursă și că, mai mult decât atât, acestea ar trebui să fie cel mai important partener de dialog al Guvernului, atunci când în discuție sunt finanțele ­pu­blice locale. Având în vedere că până în prezent nu există nicio informație oficială privind fundamentarea bugetelor locale în cadrul Legii bugetului de stat pe anul 2019, solicităm, doamnă prim-ministru, organizarea unei întâlniri cu dumnea­voastră pentru discutarea cotelor ce urmează a fi alocate UAT, alocări bugetare de care depinde dezvoltarea comunităților urbane în următorii ani”, au mai trasmis primarii de municipii.

Documentul este semnat de Robert Negoiță, în numele Comitetului Director, din care face parte și primarul municipiului Buzău, Constantin Toma.

Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici va avea o întâlnire, marți, la sediul Ministerului Finanțelor Publice, cu primarii de municipii din România, iar discuțiile vor viza proiectul de buget pentru anul 2019, au declarat surse politice, pentru ,,Mediafax”. Deși edilii solicitaseră o întâlnire de urgență, marți, și cu premierul Viorica Dăncilă, aceasta nu va fi participa la întrevedere, au adăugat sursele citate. Astfel, șeful Executivului l-a desemnat pe Eugen Teodorovici și echipa de la Finanțe a mi­nistrului să poarte discuțiile cu primarii de municipii.

3 COMENTARII

  1. Cine vorbește și de ce ? Propagandă ieftină! Circarul de orlandovici, infatuat și diletant , ca alți colegi de ai lui, face ce vrea! Nu ne mai aburiți cu „revolte”ale primarilor pesediști. E o vrăjeală ieftină. Să vedem noi, considerați „proștii satului”, că, „ăhăă, primarul nostru e vânjos, e tare, se bate cu minstrul!!!” sancky, vedeți astă seară!

Comments are closed.