Cultură

Reprezentații Consiliului Județean, pe urmele soldaților români din lagărul din Suzdal, Rusia

O întâlnire culturală între reprezentanții Consi­liului Județean Buzău, ai Republicii Moldova și ai Federației Ruse a dus, în urmă cu două săptămâni, la o posibilă descoperire cu valoare istorică pentru buzoieni. Invitat să viziteze un lagăr din regiunea rusă Vladimir, localitatea Suzdal, președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, a avut ocazia să afle că printre prizonieri s-au aflat și 108 soldați români din Al Doilea Război Mondial, care au fost deținuți în condiții îngrozitoare. Autoritățile județene urmează să verifice dacă printre ei s-au aflat și buzoieni și vor începe demersurile pentru a ridicarea unui monument.

„Noi suntem înfrățiți cu anumite raioane din Basarabia. La o ședință comună cu Raionul Dubăsari a participat și o delegație din Federația Rusă, din Regiunea Vladimir, care ne-a invitat la o manifestare culturală. Dincolo de schimbul cultural, eu am reușit, cu sprijinul autorităților din Rusia, să vizitez zona Vladimir, care este o zonă cu rezonanță și pentru România. Aici, adică la 100 de km de Moscova, unde trăiesc aproximativ 1.600.000 de locuitori, a ­exi­stat în perioada celui de Al-doilea Război Mondial, un lagăr, în care au fost deținuți și soldați români. Am vizitat clădirea unde a fost lagărul. El se află într-o mănăstire, așa era și în timpul războiului. Am rămas surprins pentru că autoritățile ruse au ridicat din surse proprii un monument în memoria ostașilor români căzuți pe teritoriul Uniunii Sovietice. Am depus flori la acel monument, dar important este că am intrat în posesia tuturor numelor și datelor celor aproximativ 150 de români care au fost în acest lagăr. În perioada următoare o să încerc să găsesc la arhive ce s-a întâmplat cu acești oameni, și să mergem în aceea regiune, unde soldații noștri și-au dat viața și să le aducem onoruri. Mai cred că este normal să mergem să ridică, acolo propriul nostru monument dedicat soldaților noștri, pentru a nu uita ororile războiului și a învăța să nu le mai repetăm niciodată. Oamenii ăștia și-au servit patria necondiționat”, a declarat Petre Emanoil Neagu.

Vă închipuiți că un om putea trăi pe zi cu 20 de grame de carne?

În lagărul de la Suzdal au fost închiși soldații români, italieni, germani, și maghiari. „Am fost profund emoționat când am văzut și rația de alimente pe care o primeau într-o zi, câte grame de pâine, de terci, de carne… Vă închipuiți că un om putea trăi pe zi cu 20 de grame de carne? Am cam uitat lucrurile astea pentru că ne-am luat cu tumultul zilelor noaste”, a mai spus Neagu.

Pe viitor este programat un parteneriat între elevii și profesorii din Buzău și cei de peste Prut.

„Vom avea un ­partene­riat cu elevi și profesori din aceste trei regiuni: Raionul Sobinka din Regiunea Vladimir, Raionul Dubăsari din Basarabia și Județul Buzău. În plus, vreau să ­veri­fic dacă printre numele acestea se află și vreun buzoian. Ei au fost înhumați într-o groapă comună, iar o parte dintre prizonieri au reușit să revină în țară, când au fost eliberați sau și-au refăcut viața acolo. Cei mai mulți români s-au stabilit în Kazahstan, unde au lucrat pentru ruși. Cimitirul este în pădure”, a mai declarat președintele Consiliului Județean.

Alți 100 de soldați români descoperiți într-o groapă comună la Soroca

„În apropiere de Soroca, germanii au descoperit o groapă comună unde au fost îngropați soldați români și germani. Au început săpăturile pentru a muta rămășițele în Germania și au ridicat și un monument la Chișinău. În baza plăcuțelor de identificare, au constatat că printre ei sunt și soldați români. Au oprit deshu­mările și, cu ajutorul autorităților de la Chișinău, ni s-a permis să reabilităm acel cimitir. Vom pune câte un monument funerar pentru cei aproximativ 100 de soldați români identificați acolo. Acest lucru se va petrece pe 2 iulie și vom pune în drepturi soldații români căzuți acolo. Le mulțumesc consilierilor județeni care au înțeles gestul și au aprobat alocarea sumei de 30.000 lei pentru aceste plăci comemorative. Voi merge acolo alături de preotul Mihail Milea și reprezentanți ai Garnizoanei Buzău la sfințirea acestui monument”, a mai declarat Petre Emanoil Neagu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker