27 de ani
de presa libera
Duminica, Octombrie 22, 2017 05:30 AM

Cultura

Reprezentanţii Muzeului Judeţean, prezenţi la premiile European Museum Academy din Macedonia

de Cristian IONESCU
Cultura  |
04.10.2017, 00:00
532

   Reprezentanţii Muzeului Judeţean Buzău au participat, în perioada 28-30 septembrie, la Conferinţa anuală a European Museum Academy şi la ceremonia de decernare a premiilor Academiei, prin care se recunoaşte excelenţa în domeniul muzeologiei europene. Evenimentul a fost organizat la Skopje, capitala  Republicii Macedonia şi a întrunit peste 120 de specialişti şi experţi din 30 de ţări.

   European Museum Academy acordă anual premiul „Heritage in Motion”, premiul „Luigi Michelleti” şi premiul „DASA”.

   În toamna anului 2016, Muzeul Judeţean Buzău a fost singurul muzeu din România care şi-a depus candidatura, alături de alte peste 130 de muzee europene, şi a fost selectat pentru a intra în competiţie alături de 34 de muzee din 21 de ţări (Austria, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Danemarca, Elveţia, Estonia, Finlanda, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Suedia şi Turcia).

   Juriul Academiei este format din personalităţi ale muzeologiei internaţionale, precum Dr. Karl Borromäus Murr (preşedintele juriului, Olanda), René Capovin (reprezentantul Fundaţiei Micheletti, Italia), Dr. Arno van Berge Henegouwen (Olanda), Dr. Massimo Negri (director EMA, Italia), Ann Nicholls (EMA Co-ordinator, Marea Britanie), Dr. Virgil Ştefan Niţulescu (Preşedintele Reţelei Naţionale a Muzeelor din România) etc.

   Fiecare muzeu nominalizat a fost vizitat de către cel puţin un jurat al Academiei, care a înaintat un raport final cuprinzând o amplă analiză plecând de la următoarele criterii: starea clădirii, tematica expoziţiilor de bază şi conceptele inovatoare, design, multimedia, grafică, facilităţi (parcare, cafenea sau restaurant, magazin, birou de informare, toalete, facilităţi multilingvistice, acces pentru persoane cu dizabilităţi, publicaţii de diferite tipuri), managementul muzeului şi pregătirea personalului, tipuri de activităţi pe care le desfăşoară (programe educaţionale, de educare a publicului adult, cursuri, workshopuri, programe educaţionale etc), impactul muzeului în comunitatea locală, regională, naţională şi internaţională, activităţile de marketing şi PR, elemente creative şi inovative, contribuţia la dezvoltarea ideilor şi bunelor practici în muzeologia europeană.

   În luna aprilie 2017, Muzeul Judeţean Buzău a fost vizitat şi evaluat de către Dr. Wim van der Weiden, preşedintele Academiei Europene a Muzeelor, jurizând expoziţia „Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 de perechi de opinci”, expoziţie care a fost realizată în cadrul proiectului cu acelaşi nume, între 2015-2016, printr-un grant oferit de Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Guvernul României. Muzeul Judeţean Buzău şi-a despus candidatura la Premiul DASA care se acordă pentru recunoaşterea excelenţei în domeniul muzeologiei pornind de la următoarele criterii: calitatea oportunităţilor de învăţare şi educare, concept muzeotehnic, calitatea povestirii, creativitatea şi designul expoziţional, calitatea programelor edicaţionale, gradul de interactivitate cu publicul, mixul dintre educaţie şi divertisment.

   Muzeul Judeţean Buzău a fost reprezentat la evenimentele de la Skopje de către Mădălina Oprea, şef secţie Istorie (manager de proiect), Marinela Răican (conservator Istorie), Lucia Duma (restaurator expert), Nicoleta Marica (asistent financiar), membri în echipa de implementare a proiectului „Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 de perechi de opinci”.

Comentarii

Bravo (04 Oct, 07:43)
Eduard

Felicitari doamnei Oprea Madalina si echipei de proiect. Ati realizat o expozitie superba care a primit pana la urma recunoastere europeana.

Raspunde

Stiri Agerpres

DOCUMENTAR: 135 de ani de la moartea pictorului Ion Andreescu
Duminica, Octombrie 22, 2017 05:01 AM

Pictorul Ion Andreescu s-a născut la București, la 15/27 februarie 1850.

Baschet: Kobe Bryant "nu va merge" la Casa Albă dacă îl va invita președintele Trump
Duminica, Octombrie 22, 2017 04:01 AM

Fostul baschetbalist american Kobe Bryant "nu va merge" la Casa Albă dacă președintele SUA, Donald Trump, îl invită, a afirmat el sâmbătă, în timpul unei călătorii în Franța în legătură cu o operațiune de comunicare cu unul dintre sponsorii personali.

CITATUL ZILEI
Duminica, Octombrie 22, 2017 03:30 AM

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 octombrie
Duminica, Octombrie 22, 2017 03:19 AM

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 octombrie
Duminica, Octombrie 22, 2017 03:03 AM

Este a 295-a zi a anului 2017.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
21 Oct, 00:13 Fara pile!
O.Ureche a comentat pentru articolul Concursul pentru şefia Bibliotecii Judeţene se reia, după ce ambilor candidaţi li s-au respins dosarele:
Oamenii cei mai priceputi,bine pregatiti si cu aptitudini certe trebuie sa ajunga in aceste functii!
20 Oct, 19:40 carte
nick a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari ! A fost unul din idolii tineretii mele. Din cauza unor probleme personale nu am putut participa la intalnirea de la Hasdeu. Cum pot procura 2 carti scrise de Penu. Cu multumiri !
20 Oct, 19:31 Intalnirea cu un sportiv de geniu!
Un admirator a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari pentru intreaga cariera, d-nule Penu! Imi pare rau ca nu am participat la intalnire! Mi-as fi dorit sa-l vad! Pacat insa de faptul ca terenurile de fotbal si baschet din curtea liceului Hasdeu, care odinioara erau pline, chiar si in zilele de vacanta sau weekend acum putrezesc in paragina!
Google PageRank Checker