27 de ani
de presa libera
Marti, Iunie 27, 2017 01:26 AM

Cultura

Reprezentanţii Corului Madrigal, workshop gratuit pentru dirijori la Râmnicu Sărat

de Cristian IONESCU
Cultura  |
14.03.2017, 00:00
593

   În anul 1963, un absolvent al Liceului Pedagogic din Buzău înfiinţa cel mai renumit ansamblu coral din România, cu care avea să cucerească elogiile criticii muzicale internaţionale. Este vorba despre regretatul Constantin Marin, fondator şi dirijor al Corului Madrigal. La şase ani de la moartea marelui om de muzică, fiul său, Ion Marin (dirijor de talie internaţională şi director de onoare al Corului Madrigal) aduce la Rm. Sărat un workshop pentru dirijori, eveniment ce face parte dintr-o sesiune amplă de pregătire, aflată în desfăşurare la nivel naţional.

Ce este Cantus Mundi

   Workshopul este organizat prin Programul Naţional Cantus Mundi, iniţiat de Ion Marin; un program care îşi propune să unească toţi copiii României cu ajutorul unei platforme online realizată de membrii Madrigal. Cantus Mundi pune pe hartă talentul, educaţia şi dezvoltarea culturală a tinerilor din România. În şapte ani, 4.100 de dirijori şi 250.000 de corişti din cele 41 de judeţe ale României vor face parte din Programul Naţional Cantus Mundi. La 100 de ani de la Marea Unire, Programul Naţional Cantus Mundi, desfăşurat de Corul Naţional de Cameră „Madrigal - Marin Constantin“, îşi propune să înfiinţeze coruri în fiecare şcoală din România.

Diplome pentru participanţii la workshop

   La Rm. Sărat evenimentul se va desfăşura în perioada 17-19 martie, fiind prezentatde Emanuel Pecingină (maestru co-repetitor al Corului Naţional de Cameră „Madrigal-Marin Constantin”), împreună cu Bogdan Androna­che şi Marilena Rădulescu, membri ai celebrului ansamblu coral şi alături de Crina Ţurcanu, consilier artistic al Programului Naţional Cantus Mundi.

   Cursul oferă tuturor participanţilor noţiunile de bază pentru dirijat coral şi cunoştinţele pentru înfiin­ţarea şi coordonarea unui cor. De la informaţii despre anatomia umană, aparatul fonator, exerciţii tehnice, vocalize, până la teorie muzicală, practică dirijorală, noţiuni care ţin de interpretare, stil muzical şi psihologia copilului, sesiunile de formare oferite de echipele Cantus Mundi pun bazele unei adevărate revoluţii muzicale în domeniul cântului coral.

   Simultan cu evenimentul de la Râmnicu Sărat are loc şi workshopul de la Constanţa. Sesiuni de formare similare vor fi disponibile şi publicului din Baia Mare şi Drobeta Turnu Severin (24-25 martie) şi Arad (5-6 mai). De la începutul acestui an, membrii echipelor de formatori Cantus Mundi au susţinut workshopuri la Sibiu, Oradea, Timişoara, Sfântu Gheorghe, Focşani şi Cluj. La finalul workshopu­rilor, fiecare participant primeşte o diplomă, care este atât un act util pentru profesie, cât şi o amintire preţioasă. Interacţiunea continuă, apoi, pe platforma Cantus Mundi, care poate fi accesată la www.cantusmundi.com, iar cei înscrişi beneficiază de o bază extinsă de partituri on-line, precum şi de facilităţi disponibile exclusiv dirijorilor de cor.

   Buzoienii interesaţi să participle la workshop o pot face în baza completării online (cu minim două zile înainte de data cursului) a formularului de înscriere, disponibil aici: bit.ly/ VreauSaFiuDirijorCantusMundi. 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

NK Celje - FC Viitorul 2-3, în meci amical
Marti, Iunie 27, 2017 00:22 AM

FC Viitorul Constanța a învins formația NK Celje cu scorul de 3-2 (2-1), luni seara, pe ''Petrol Arena'' din Celje, într-un meci amical susținut în stagiul de pregătire din Slovenia, potrivit site-ului campioanei României la fotbal.

Rugby: Internaționalul Luke Samoa, pus pe lista de transferuri de CSM Știința Baia Mare
Marti, Iunie 27, 2017 00:18 AM

Conducerea administrativă a echipei de rugby CSM Știința Baia Mare, a decis să renunțe la serviciile fundașului de origine neozeelandeză Alex Giovanni Luke Samoa, a anunțat vicecampioana României pa pagina sa de Facebook.

Bistrița-Năsăud: Zeci de case afectate de grindină, copaci căzuți și mașini distruse, în urma unei vijelii
Luni, Iunie 26, 2017 23:41 PM

Comunele Mărișelu și Lechința au fost afectate, luni seara, de o vijelie puternică însoțită de grindină, care a afectat zeci de case, a distrus mașini și a pus la pământ mai mulți copaci.

Argentinianul Culio a revenit la CFR Cluj
Luni, Iunie 26, 2017 23:31 PM

Echipa de fotbal CFR Cluj a oficializat, luni, revenirea mijlocașului argentinian Juan Emmanuel Culio la formația din Gruia, a anunțat clubul pe pagina sa de Facebook.

Un submarin rusesc a testat lansarea unei rachete intercontinentale în Marea Baltică
Luni, Iunie 26, 2017 23:25 PM

Submarinul Iuri Dolgoruki din flota nordică a Rusiei a testat cu succes lansarea unei rachete balistice intercontinentale Bulava, din Marea Barents, a anunțat luni ministerul apărării de la Moscova.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
26 Jun, 23:04 noutati
titular a comentat pentru articolul Peste 70 de posturi de directori de școli, scoase la concurs la Buzău:
Ce bine, unii au aflat de unde se porneste caculatorul. Pinguinul loveste din nou sub centura, atat poate trebuie sa intelegeti.
26 Jun, 22:55 frustratul de Berca
alt prof titular a comentat pentru articolul Peste 70 de posturi de directori de școli, scoase la concurs la Buzău:
Așa spun si despre mine numai minciuni : ca nu m.au vrut colegii sa le fiu sef , ca fostul primar mi.a cumpărat scoala si ca ma comportam ca pe tarlaua mea , ca elevii ziceau despre scoala ca este Jilava, ca nu ma ocup de fata mea si de aceea am dat.o la pregătire, ca nu am ce face acasa si imi fac conturi false pe facebook ( gen Luminita Begu) pentru ai jigni pe colegi si pe elevi. Numai răutăți. Lista ar continua dar vă mai zic si data viitoare. Eu inca mai vreau sa fiu director, dar nu ma mai vrea nimeni, nici chiar ISJ.ul. Și poate de aceea zice lumea ca eu atac pe unul , pe altul . Dar nu e adevărat. Sufletul meu e curat!
26 Jun, 22:53 Berca
Titular a comentat pentru articolul Peste 70 de posturi de directori de școli, scoase la concurs la Buzău:
Aceasta mizerie fara de margini nu va lua sfasit pana cand acest cercopitec repetent si securist pe nume marcu secondat de catelusul lui dinu nu va iesi odata la pensie...astia doi nu au facut altceva decat sa reclame, toata viata, sa se ascunda in spatele unor postari cu nume false, conturi de fb pe care scriu agramat si sa improaste cu mocirla... nu ca ar fi prea doxati, fie vorba intre noi...doar Dumnezeu, de care nu le e frica, ii poate opri.
Google PageRank Checker