27 de ani
de presa libera
Duminica, Octombrie 22, 2017 05:45 AM

Cultura

Reprezentanţii Corului Madrigal, workshop gratuit pentru dirijori la Râmnicu Sărat

de Cristian IONESCU
Cultura  |
14.03.2017, 00:00
674

   În anul 1963, un absolvent al Liceului Pedagogic din Buzău înfiinţa cel mai renumit ansamblu coral din România, cu care avea să cucerească elogiile criticii muzicale internaţionale. Este vorba despre regretatul Constantin Marin, fondator şi dirijor al Corului Madrigal. La şase ani de la moartea marelui om de muzică, fiul său, Ion Marin (dirijor de talie internaţională şi director de onoare al Corului Madrigal) aduce la Rm. Sărat un workshop pentru dirijori, eveniment ce face parte dintr-o sesiune amplă de pregătire, aflată în desfăşurare la nivel naţional.

Ce este Cantus Mundi

   Workshopul este organizat prin Programul Naţional Cantus Mundi, iniţiat de Ion Marin; un program care îşi propune să unească toţi copiii României cu ajutorul unei platforme online realizată de membrii Madrigal. Cantus Mundi pune pe hartă talentul, educaţia şi dezvoltarea culturală a tinerilor din România. În şapte ani, 4.100 de dirijori şi 250.000 de corişti din cele 41 de judeţe ale României vor face parte din Programul Naţional Cantus Mundi. La 100 de ani de la Marea Unire, Programul Naţional Cantus Mundi, desfăşurat de Corul Naţional de Cameră „Madrigal - Marin Constantin“, îşi propune să înfiinţeze coruri în fiecare şcoală din România.

Diplome pentru participanţii la workshop

   La Rm. Sărat evenimentul se va desfăşura în perioada 17-19 martie, fiind prezentatde Emanuel Pecingină (maestru co-repetitor al Corului Naţional de Cameră „Madrigal-Marin Constantin”), împreună cu Bogdan Androna­che şi Marilena Rădulescu, membri ai celebrului ansamblu coral şi alături de Crina Ţurcanu, consilier artistic al Programului Naţional Cantus Mundi.

   Cursul oferă tuturor participanţilor noţiunile de bază pentru dirijat coral şi cunoştinţele pentru înfiin­ţarea şi coordonarea unui cor. De la informaţii despre anatomia umană, aparatul fonator, exerciţii tehnice, vocalize, până la teorie muzicală, practică dirijorală, noţiuni care ţin de interpretare, stil muzical şi psihologia copilului, sesiunile de formare oferite de echipele Cantus Mundi pun bazele unei adevărate revoluţii muzicale în domeniul cântului coral.

   Simultan cu evenimentul de la Râmnicu Sărat are loc şi workshopul de la Constanţa. Sesiuni de formare similare vor fi disponibile şi publicului din Baia Mare şi Drobeta Turnu Severin (24-25 martie) şi Arad (5-6 mai). De la începutul acestui an, membrii echipelor de formatori Cantus Mundi au susţinut workshopuri la Sibiu, Oradea, Timişoara, Sfântu Gheorghe, Focşani şi Cluj. La finalul workshopu­rilor, fiecare participant primeşte o diplomă, care este atât un act util pentru profesie, cât şi o amintire preţioasă. Interacţiunea continuă, apoi, pe platforma Cantus Mundi, care poate fi accesată la www.cantusmundi.com, iar cei înscrişi beneficiază de o bază extinsă de partituri on-line, precum şi de facilităţi disponibile exclusiv dirijorilor de cor.

   Buzoienii interesaţi să participle la workshop o pot face în baza completării online (cu minim două zile înainte de data cursului) a formularului de înscriere, disponibil aici: bit.ly/ VreauSaFiuDirijorCantusMundi. 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

DOCUMENTAR: 135 de ani de la moartea pictorului Ion Andreescu
Duminica, Octombrie 22, 2017 05:01 AM

Pictorul Ion Andreescu s-a născut la București, la 15/27 februarie 1850.

Baschet: Kobe Bryant "nu va merge" la Casa Albă dacă îl va invita președintele Trump
Duminica, Octombrie 22, 2017 04:01 AM

Fostul baschetbalist american Kobe Bryant "nu va merge" la Casa Albă dacă președintele SUA, Donald Trump, îl invită, a afirmat el sâmbătă, în timpul unei călătorii în Franța în legătură cu o operațiune de comunicare cu unul dintre sponsorii personali.

CITATUL ZILEI
Duminica, Octombrie 22, 2017 03:30 AM

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 octombrie
Duminica, Octombrie 22, 2017 03:19 AM

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 octombrie
Duminica, Octombrie 22, 2017 03:03 AM

Este a 295-a zi a anului 2017.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
21 Oct, 00:13 Fara pile!
O.Ureche a comentat pentru articolul Concursul pentru şefia Bibliotecii Judeţene se reia, după ce ambilor candidaţi li s-au respins dosarele:
Oamenii cei mai priceputi,bine pregatiti si cu aptitudini certe trebuie sa ajunga in aceste functii!
20 Oct, 19:40 carte
nick a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari ! A fost unul din idolii tineretii mele. Din cauza unor probleme personale nu am putut participa la intalnirea de la Hasdeu. Cum pot procura 2 carti scrise de Penu. Cu multumiri !
20 Oct, 19:31 Intalnirea cu un sportiv de geniu!
Un admirator a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari pentru intreaga cariera, d-nule Penu! Imi pare rau ca nu am participat la intalnire! Mi-as fi dorit sa-l vad! Pacat insa de faptul ca terenurile de fotbal si baschet din curtea liceului Hasdeu, care odinioara erau pline, chiar si in zilele de vacanta sau weekend acum putrezesc in paragina!
Google PageRank Checker