27 de ani
de presa libera
Duminica, Martie 26, 2017 16:05 PM

Cultura

Reprezentanţii Corului Madrigal, workshop gratuit pentru dirijori la Râmnicu Sărat

de Cristian IONESCU
Cultura  |
14.03.2017, 00:00
471

   În anul 1963, un absolvent al Liceului Pedagogic din Buzău înfiinţa cel mai renumit ansamblu coral din România, cu care avea să cucerească elogiile criticii muzicale internaţionale. Este vorba despre regretatul Constantin Marin, fondator şi dirijor al Corului Madrigal. La şase ani de la moartea marelui om de muzică, fiul său, Ion Marin (dirijor de talie internaţională şi director de onoare al Corului Madrigal) aduce la Rm. Sărat un workshop pentru dirijori, eveniment ce face parte dintr-o sesiune amplă de pregătire, aflată în desfăşurare la nivel naţional.

Ce este Cantus Mundi

   Workshopul este organizat prin Programul Naţional Cantus Mundi, iniţiat de Ion Marin; un program care îşi propune să unească toţi copiii României cu ajutorul unei platforme online realizată de membrii Madrigal. Cantus Mundi pune pe hartă talentul, educaţia şi dezvoltarea culturală a tinerilor din România. În şapte ani, 4.100 de dirijori şi 250.000 de corişti din cele 41 de judeţe ale României vor face parte din Programul Naţional Cantus Mundi. La 100 de ani de la Marea Unire, Programul Naţional Cantus Mundi, desfăşurat de Corul Naţional de Cameră „Madrigal - Marin Constantin“, îşi propune să înfiinţeze coruri în fiecare şcoală din România.

Diplome pentru participanţii la workshop

   La Rm. Sărat evenimentul se va desfăşura în perioada 17-19 martie, fiind prezentatde Emanuel Pecingină (maestru co-repetitor al Corului Naţional de Cameră „Madrigal-Marin Constantin”), împreună cu Bogdan Androna­che şi Marilena Rădulescu, membri ai celebrului ansamblu coral şi alături de Crina Ţurcanu, consilier artistic al Programului Naţional Cantus Mundi.

   Cursul oferă tuturor participanţilor noţiunile de bază pentru dirijat coral şi cunoştinţele pentru înfiin­ţarea şi coordonarea unui cor. De la informaţii despre anatomia umană, aparatul fonator, exerciţii tehnice, vocalize, până la teorie muzicală, practică dirijorală, noţiuni care ţin de interpretare, stil muzical şi psihologia copilului, sesiunile de formare oferite de echipele Cantus Mundi pun bazele unei adevărate revoluţii muzicale în domeniul cântului coral.

   Simultan cu evenimentul de la Râmnicu Sărat are loc şi workshopul de la Constanţa. Sesiuni de formare similare vor fi disponibile şi publicului din Baia Mare şi Drobeta Turnu Severin (24-25 martie) şi Arad (5-6 mai). De la începutul acestui an, membrii echipelor de formatori Cantus Mundi au susţinut workshopuri la Sibiu, Oradea, Timişoara, Sfântu Gheorghe, Focşani şi Cluj. La finalul workshopu­rilor, fiecare participant primeşte o diplomă, care este atât un act util pentru profesie, cât şi o amintire preţioasă. Interacţiunea continuă, apoi, pe platforma Cantus Mundi, care poate fi accesată la www.cantusmundi.com, iar cei înscrişi beneficiază de o bază extinsă de partituri on-line, precum şi de facilităţi disponibile exclusiv dirijorilor de cor.

   Buzoienii interesaţi să participle la workshop o pot face în baza completării online (cu minim două zile înainte de data cursului) a formularului de înscriere, disponibil aici: bit.ly/ VreauSaFiuDirijorCantusMundi. 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Martin Schulz respinge acuzația că și-a depășit atribuțiile în perioada când a fost președintele PE
Duminica, Martie 26, 2017 16:02 PM

Politicianul social-democrat german Martin Schulz a respins duminică acuzația că și-a depășit atribuțiile în perioada în care a deținut funcția de președinte al Parlamentului European, el susținând că acuzațiile respective sunt motivate politic, relatează DPA.

Acordul OPEC privind reducerea globală a producției de țiței ar putea fi extins până la sfârșitul anului
Duminica, Martie 26, 2017 16:01 PM

Un comitet comun al miniștrilor din Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și din alte state producătoare din afara cartelului a recomandat extinderea cu șase luni a acordului de reducere a producției pe plan global cu 2%, se arată în proiectul comunicatului de presă văzut de Reuters.

Suedia îi va despăgubi pe transsexualii victime ale sterilizării forțate
Duminica, Martie 26, 2017 15:18 PM

Autoritățile suedeze vor plăti compensații transsexualilor, victime ale sterilizării forțate în timpul procesului de schimbare de sex, a informat Ministerul Sănătății citat de AFP.

Alba: Gălbenele, salvie și lavandă - trei culturi cu care face profit o familie din Ocna Mureș
Duminica, Martie 26, 2017 15:09 PM

Gălbenele, salvie și lavandă sunt cele trei culturi, foarte profitabile, pe care o familie din Ocna Mureș s-a axat, producția fiind valorificată la piețele săptămânale organizate în diverse orașe din Transilvania, precum și la târguri de profil.

Tăriceanu: Nu mi-am schimbat părerea; Kovesi să își dea demisia pentru încălcarea extrem de gravă a Constituției
Duminica, Martie 26, 2017 14:52 PM

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a precizat că își menține opinia că șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, ar fi trebuit să demisioneze în urma deciziei Curții Constituționale, care a constatat intervenția DNA în activitatea Executivului.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
26 Mar, 13:32 referitor
gg a comentat pentru articolul Tânărul social-democrat buzoian Alexandru Stoica, numit subsecretar de stat la Ministerul Dezvoltării:
BINE CA NU AU AJUNS ACOLO MUZGOCI SAU FLORIN CONSTANTINESCU!ASTIA SUNT DOBITOCI BINE DE TOT!
26 Mar, 13:11 Ratati
Ionut a comentat pentru articolul Beizadea de Vadu Paşii / Consilier al unui senator de Buzău şi fiu de politician, se dă victimă după ce a desfigurat o tânără în club (VIDEO):
Daca atat te a dus capul sa declari e clar. Ai iq ul unei gaini. Mai bine nu mai declarai nimic . Dar sa spui ca ea a dat cu paharul , tu te ai aparat iar cioburile sarite din mainile tale care ti acopereau fatza au desfigurat o pe aia ... cu declaratia asta insulti inteligenta politistilor si a medicilor.
25 Mar, 13:09 POLITIA LOCALA
POPESCU LEONTIN a comentat pentru articolul Poliţiştii locali angajaţi ilegal, cu un pas mai aproape de concediere:
DEOARECE UNITATIILE PARTICULARE LUCREAZA CU UN TARIF FOARTE MIC PE CIND UNITATIILE DE STAT PRESTATOARE DE SERVICI LUCTREZA DUPA NORME LEGE .
Google PageRank Checker