Cultură

Remember Sorin Șaguna. Cinci ani de la moartea actorului buzoian

Pe 9 iulie s-au împlinit cinci ani de la moartea buzoianului Sorin Șaguna, prilej cu care OPINIA vă readuce în atenție evoluția fulminantă a unui actor care, cu siguranță, ar fi mai avut foarte multe de arătat.  Actor și scriitor, Sorin a încetat din viață la vârsta de 25 de ani din cauza unei boli ciudate pentru care doctorii nu au avut un diagnostic precis.

Buzoianul absolvise Li­ceul de Arte „Margareta Sterian” și Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București, având ocazia să joace pe scenă alături de cei mai îndrăgiți actori. A absolvit Facultatea de Actorie cu media 10 și s-a angajat la teatru, unde s-a făcut imediat remarcat în piesa “O noapte furtunoasă”, alături de Florin Zamfirescu.

La vârsta de 17 ani a debutat editorial cu volumul de versuri „Apus de infinit“. În anul 2007, a publicat volumul de versuri „Pur tu…“, iar în 2008, un alt volum de versuri, care avea să fie ultimul, „Dumnezeu pentru o clipă“.

A reușit încă din adolescență să se impună prin volumele sale de versuri și, la vârsta de 14 ani, a ieșit în eter pentru prima dată, la radio Campus, unde avea o emisiune pentru copii și tineri, iar mai târziu avea sămo­dereze, la același post o emisiune nocturnă, cu telefoane în direct. Admiterea la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografie (UNATC) a venit ca un lucru normal pentru cel care era nelipsit de pe scena Teatrului „G. Ciprian”, unde a avut șansa să lucreze cu regretatul Cătălin Naum, omul care le-a fost mentor la Teatrul Studențesc Podul unor actori precum Gheorghe Visu, Adrian Titieni, Dragoș Bucur, Dan Bordeianu, Claudiu Bleonț, Oana Pellea, Ilinca Goia sau Mihai Călin.

Pe lângă piesele de teatru, Sorin a fost distribuit, în 2011, în filmul ,,Ceva bun de la viață“ de celebrul regizor Dan Pița. De asemenea, a jucat în piese de teatru radiofonic, în specta­co­lul „Hronicul Găina­rilor” (2011), „Ion Valjan – Fascinația Teatrului” (2012) și „Anița Nandriș- Cudla – 20 de ani în Siberia” (2013) – toate în regia lui Petru Hadârcă.

„Un copil care era foarte talentat, ca dovadă că l-am recomandat multor actori. Am și jucat împreună în piesa O noapte furtunoasă la TVR 2. (…) Era un geniu… Sorin Șaguna avea câteva cărți de poezie publicate. Era stră­nepotul Mitropolitului Șaguna. Sorin Șaguna se trăgea dintr-o familie extraordinară. Avea o minte sclipitoare. Sorin Șaguna era un om care putea să țină discursuri, era un spirit viu și curios”, mărturisea profesorul său Florin Zamfirescu.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker