Muzeul Județean anunță vernisarea unui regal expozițional: „Radu Florescu (13.XI.1931- 7.IX.2003) Viața și opera, Arheologia în imagini” și „Viața urbană interbelică în Câmpia Bărăganului – Oltenița, Călărași și Slobozia”.

Proiectul expozițional „Radu Florescu (13.XI.1931- 7.IX.2003) Viața și opera”, realizat de către Centrul Național de Cercetare și Do­cumentare în Domeniul Muzeologiei, sub îndrumarea prof. univ. dr. Ioan Opriș, omagiază activitatea unei personalități marcante a culturii noastre contemporane. Muzeolog, istoric de artă, arheolog, profesor, Radu Florescu a adus contribuții importante, de-a lungul carierei sale, la dezvoltarea cercetării arheologice, muzeologiei, conservării, res­taurării și valorificării patrimoniului cultural.

Evocând personalitatea lui Radu Florescu, Ioan Opriș, care i-a fost coleg și prieten apropiat, afirma că „a împletit două trăsături speciale: capacitatea de a folosi cuvintele într-o formă în care puțini reușeau și dragostea de semeni, altruismul ieșit din comun”.

De la viața de arheolog, la imagini din perioada interbelică

Expoziția panotată „Ar­he­ologia în imagini” organizată de către Muzeul Județean Buzău ilustrează, într-o manieră modernă, aspecte de pe șantierele arheologice din județul nostru, unde au fost efectuate cercetări în ultimii ani: Pietroasa Mică – Gruiu Dării, Complexul Arheologic Pietroasele, Cârlomănești – La Arman,  Cârlomănești – Cetățuia și Târcov – Piatra cu Lilieci. Importanța acestora s-a dovedit de mare anvergură. Valorificarea științifică și expozițională a avut rolul de a edifica numeroase aspecte legate de viața comunităților umane care au locuit în zona Subcarpaților de Curbură, începând din perioada epocii pietrei și până în Evul Mediu. Expoziția se dorește a fi o prezentare către publicul larg atât a informației științifice cât și a aspectelor legate de efectuarea cer­cetărilor arheolo­gice pe teritoriul județului Buzău.

Cea de a doua expoziție, cea de fotografie veche „Viața urbană interbelică în Câmpia Bărăganului – Oltenița, Călărași și Slo­bozia” a fost realizată la inițiativa Muzeului Civilizației Gumelnița din Olte­nița, la care au aderat Muzeul Municipal Călărași și Muzeul Județean Ialomița. Expoziția cuprinde imagini din perioada interbelică din orașele în care își au sediul cele trei muzee. De asemenea, proiectul expozițional include reproduceri ale unor fotografii din Colecția Costică Acsinte, care aparține patrimoniului Muzeului Județean Ialomița.

Vernisajul expozițiilor are loc marți, 20 august, ora 12,00, la sediul Colecției de Etnografie și Artă Populară „Vergu Mănăilă”, str. Războieni, nr. 8. Accesul la eveniment este gratuit.