Din această lună, compania RCS&RDS va aplica o  suprataxă pentru românii aflaţi în străinătate care folosesc serviciile sale de telefonie mobilă. Aceasta după ce Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii a aprobat, la finele lunii trecute, pentru al doilea an, cererea RCS&RDS de a aplica propriilor clienţi anumite suprataxe, în plus faţă de tarifele naţionale, pentru serviciile de roaming în Uniunea Europeana, dar şi în Norvegia, Islanda, respectiv Liechtenstein (SEE).

„Suprataxele autorizate de ANCOM sunt plafonate pentru a permite exclusiv recuperarea costurilor de roaming furnizate în această zonă şi se pot aplica tuturor clienţilor RCS&RDS care consumă servicii de roaming în SEE începând cu 1 iulie 2018, pentru o perioadă de 12 luni. Suprataxele pot fi aplicate de ­ope­rator de la prima unitate de consum utilizată în roaming în SEE şi numai pentru apelurile efectuate şi primite, respectiv servicii de date (MB/GB)”, menţionează ANCOM.

Pentru apelurile efectuate în roaming în SEE abonaţii RCS&RDS vor plăti, de la primul minut, numai suprataxa, în limita minutelor naţionale incluse, ­res­pectiv tariful pentru apeluri în afara reţelei plus suprataxa, după epuizarea minutelor naţionale incluse. Pentru apelurile primite în roaming în SEE, abonaţii RCS&RDS vor plăti, de la primul minut, numai suprataxa. Pentru datele consumate în roaming în SEE abonaţii RCS&RDS vor plăti, de la primul MB, numai suprataxa.

 Condiţii de suprataxare „Roam like at home”

Potrivit reglementarilor europene privind roamingul, ope­ratorii mobili care nu sunt în măsură să susţină comercial „Roam like at home” – de exemplu drept consecinţă a tarifelor mici pe care le practică pe piaţa naţională – pot solicita şi pot fi autorizaţi de autoritatea de reglementare, în urma unei analize, să perceapă utilizatorilor anumite suprataxe de sustenabilitate, în plus faţă de tarifele naţionale.

Din partea operatorilor pre­zenţi pe piaţa din România, ANCOM a primit până acum două astfel de cereri din partea RDS&RCS, în 2017 şi în luna mai 2018. Suprataxele autorizate de Autoritate sunt menite să asigure posibilitatea RCS&RDS să îşi recupereze costurile pe care le suportă pentru a furniza propriilor clienţi servicii de roaming în SEE, fără a fi afectate condiţiile în care operatorul furnizează servicii mobile pe piaţa din România. În tot acest interval, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii  va monitoriza RCS&RDS în tot acest interval, astfel încât ope­ratorul să nu depăşească nivelul suprataxelor autorizate şi să nu recupereze mai mult decât costurile furnizării serviciilor de roaming în SEE.

Suprataxele maxime de roaming care pot fi  aplicate de RCS&RDS

Suprataxele maxime de roaming care pot fi aplicate de RCS & RDS sunt mai mici decât cele reglementate anul trecut, având următoarele valori (fără TVA):

  • 0,0208 euro/minut, pentru apelurile efectuate (faţă de 0,031 euro/minut în 2017);
  • 0,0091 euro/minut, pentru apelurile primite, sau orice valoare mai mică stabilită la nivel european de la data aplicării (faţă de 0,0108 euro/minut în 2017);
  • 2,97 euro/GB, respectiv 0,00297 euro/MB (faţă de 6,37 Euro/GB în 2017 pentru consumul de date efectuat între 30 iunie-31 decembrie 2017, ­res­pectiv 4,9 Euro/GB sau 0,0049 Euro/MB, pentru consumul de date efectuat între 1 ianuarie-30 iunie 2018).

DISTRIBUIȚI
loading...