Autorităţile braziliene au în desfăşurare o anchetă al cărei subiect este preşedintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, care, împreună cu râmniceanul Mugurel Gheorghiaş, poreclit „Melcul”, este suspect într-un caz de spălare de bani în această ţară. Informaţia a fost confirmată, pentru RISE Project şi Folha de São Paolo – una dintre cele mai mari publicaţii din Brazilia -, de procurorul federal, Carlos Wagner Barbosa Guimarães. Gheorghiaş este fost coleg de facultate şi de trupă rock al liderului naţional social-democrat şi a deţinut, la un moment dat, pachetul majoritar de la TelDrum.

Ancheta oficială

Brazilienii au iniţiat ancheta după ce procurorii din România au luat legătura cu ei, în iulie anul trecut. Procurorul Barbosa Gui­marães a declarat că încearcă să determine dacă Liviu Dragnea a folosit „portocale” ca să spele bani şi să achiziţioneze proprietăţi în Brazilia. În portugheză, „laranja”, adică „portocală”, este termenul care desemnează interpuşii, persoane băgate la înaintare de politicieni corupţi sau criminali pentru a-şi ascunde implicarea în diverse afaceri. În mod ironic, unul dintre barurile preferate de Dragnea şi de apropiaţii săi în Brazilia se numeşte chiar „Laranja Mecanica” (Portocala Mecanică), numit după cartea scrisă în 1962 de Anthony Burgess şi ecranizată ulterior de Stanley Kubrik. Pe scurt, Burgess descrie în cartea sa o bandă criminală care sfidează ordinea socială, violează şi rupe în bătaie cetăţeni nevinovaţi.

Cererea de asistenţă judiciară a venit, conform procurorului fede­ral, pe 25 iulie 2017, din partea Ministerului Public şi a Poliţiei din România. Ea a fost procesată de Departamentul pentru Recuperarea Prejudiciilor şi Cooperare Internaţională care face parte din Ministerul Justiţiei din Brazilia şi a fost trimisă mai departe către Parchetul din statul Ceara.

Rea­min­tim că investiţiile românilor se află în localitatea Cumbuco, pe malul oceanului Atlantic, în nord estul Braziliei. Tot aici şi-a investit banii şi Costel Comana, milionarul braşovean care i-a băgat primul milion de euro în buzunar lui Dragnea şi care s-a sinucis în toaleta unui avion care urma să aterizeze în Costa Rica în februarie 2015. Şi proprietăţile şi firmele care au fost deţinute de Comana în Brazilia se află sub lupa autorităţilor, în cadrul aceleiaşi investigaţii.

Conform spuselor procurorului federal, Dragnea este suspectat că ar fi folosit bani proveniţi din afaceri corupte din România la achiziţia de proprietăţi pe plaja din Cumbuco, la 30 de kilometri de Fortaleza, capitala statului Ceara.

Portocalele

Autorităţile din ţara carnava­lului investighează două “portocale”, doi interpuşi. Primul este Mugurel Gheorghiaş, fost coleg de facultate al lui Dragnea şi fost acţionar principal al TelDrum SA, firmă atribuită de către DNA lui Liviu Dragnea. Gheorghiaş deţine o firmă braziliană pe care a folosit-o pentru a cumpăra o vilă de lux, dotată cu teren de tenis şi piscină pe malul oceanului Atlantic. Alintată „Casa Grande” de Dragnea şi de anturajul său, vila i-a găzduit, în numeroase rânduri, pe şeful PSD, pe Costel Comana şi pe alţi oaspeţi din România. Brazilienii suspectează că Gheorghiaş a fost „portocala” lui Dragnea.

A doua „portocală” anchetată de brazilieni este localnicul Cauby Cursino Campos Junior. Fostul taximetrist care s-a îmbogăţit în urma afacerilor cu românii, a semnat toate documentele tranzacţiilor braziliene derulate de Costel Comana sau Mugurel Gheorghiaş. Actele de proprietate şi documentele firmelor înfiinţate de români în Fortaleza poartă, fără excepţie, semnătura lui Cauby Juni­or. RISE Project a scos de la re­gistrul companiilor din Forta­leza toate aceste documente în februarie 2017, iar la acel moment semnătura românilor nu apărea pe niciun act. Ceva s-a schimbat însă după declanşarea investigaţiei de peste ocean. RISE Project a solicitat acelaşi set de documente în noiembrie 2017 şi, de această data, la dosarele firmelor lui Gheorghiaş şi Comana au apărut şi împuternicirile semnate de aceştia pentru Cauby Junior. În cazul lui Gheorghiaş, Cauby Junior a fost de fapt „portocala portocalei”. Procurorul Barbosa Guimarães a spus că brazilianul Cauby Junior nu avea bani ca să investească în firmele din Brazilia: „Ştim că banii au venit din România”.

RISE Project descoperise anterior că Mugurel Gheorghiaş a introdus bani în Brazilia de cel puţin şase ori în timp ce era acţionarul principal al TelDrum SA, firmă atribuită de DNA lui Liviu Dragnea.

Apărarea lui Dragnea

Atât RISE Project cât şi jurnaliştii brazilieni au încercat să ia legătura cu Liviu Dragnea şi avocaţii săi, însă aceştia nu au răspuns solicitărilor. Procurorul federal a declarat că Dragnea este reprezentat în Brazilia de avocaţi din Fortaleza contractaţi de o casă de avocatură din Portugalia. Aceştia au cerut acces la dosar şi au declarat, în numele politicianului, că Dragnea nu este implicat în corupţie nici în România, nici în Brazilia. Din noiembrie anul trecut, Dragnea e urmarit penal în România pentru constituitirea unui grup infracţional organizat.

Procurorul Barbosa Guimarães spune că dacă sunt descoperite dovezi că românii au spălat bani în statul Ceara, atunci aceştia vor fi aduşi şi în faţa justiţiei braziliene. El a explicat că sunt investigate două cazuri distincte: furtul de bani publici româneşti de care se ocupă autorităţile din România şi cel de spălare de bani care îi priveşte pe brazilieni. „Scopul nostru este să prevenim ca Brazilia să devină un paradis în care sunt spălaţi bani proveniţi din bugetele publice ale altor ţări”, a concluzionat procurorul federal.

DISTRIBUIȚI
loading...