Gruparea Dragnea – adică liderul Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, Costel Comana, milionarul braşovean care s-a sinucis în toaleta unui avion care urma să aterizeze în Costa Rica în februarie 2015, şi râmniceanul Mugurel ­Ghe­orghiaş, coleg de facultate şi trupă rock al preşedintelui PSD, deţinător, la un moment dat, al pachetului majoritar de acţiuni de la Tel Drum – ar fi transferat în Brazilia şi Costa Rica în jur de 100 de milioane de dolari, spun surse care-l citează pe procurorul brazi­lian Carlos Wagner Barbosa, cel care s-a ocupat, la un moment dat, de investigarea celor trei, scrie comisarul.ro. Aceleaşi surse mai spun că ancheta ar fi suscitat interes şi pentru FBI şi Secret Service, serviciu care, pe lângă asigurarea securităţii preşedintelui SUA, are şi rolul de a apăra moneda americană.

Reamintim că autorităţile braziliene au în desfăşurare o anchetă al cărei subiect este preşedintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, care, împreună cu râmniceanul Mugurel Gheorghiaş, poreclit “Melcul”, este suspect într-un caz de spălare de bani în această ţară. Informaţia a fost confirmată, pentru RISE Project şi Folha de São Paolo – una dintre cele mai mari publicaţii din Brazilia -, de procurorul federal, Carlos Wagner Barbosa Guimarães.

Ancheta oficială

Brazilienii au iniţiat ancheta după ce procurorii din România au luat legătura cu ei, în iulie anul trecut. Procurorul Barbosa Guimarães a declarat că încearcă să determine dacă Liviu Dragnea a folosit ,,portocale” ca să spele bani şi să achiziţioneze proprietăţi în Brazilia. În portugheză, ,,laranja”, adică ,,portocala”, este termenul care desemnează interpuşii, persoane băgate la înaintare de politicieni corupţi sau criminali pentru a-şi ascunde implicarea în diverse afaceri. În mod ironic, unul dintre barurile preferate de Dragnea şi de apropiaţii săi în ­Brazi­lia se numeşte chiar ,,Laranja Mecanica” (Portocala Mecanică), numit după cartea scrisă în 1962 de Anthony Burgess şi ecrani­zată ulterior de Stanley Kubrik. Pe scurt, Burgess descrie în cartea sa o bandă criminală care sfidează ordinea socială, violează şi rupe în bătaie cetăţeni nevinovaţi.

Cererea de asistenţă judiciară a venit, conform procuro­rului federal, pe 25 iulie 2017, din partea Ministerului Public şi a Poliţiei din România. Ea a fost procesată de Departamentul pentru Recuperarea Prejudiciilor şi Cooperare Internaţională care face parte din Ministerul Justiţiei din Brazilia şi a fost trimisă mai departe către Parchetul din sta­tul Ceara. Reamintim că investiţiile românilor se află în localitatea Cumbuco, pe malul oceanului Atlantic, în nord estul Braziliei. Tot aici şi-a investit banii şi Costel Comana, milionarul braşovean care i-a băgat primul milion de euro în buzunar lui Dragnea şi care s-a sinucis în toaleta unui avion care urma să aterizeze în Costa Rica în februarie 2015. Şi proprietăţile şi firmele care au fost deţinute de Comana în Brazilia se află sub lupa autorităţilor, în cadrul aceleiaşi investigaţii.

Conform spuselor procu­rorului federal, Dragnea este suspectat că ar fi folosit bani proveniţi din afaceri corupte din România la achiziţia de proprietăţi pe plaja din Cumbuco, la 30 de kilometri de Fortaleza, capitala statului Ceara.

DISTRIBUIȚI
loading...

2 COMENTARII

  1. Ce aflăm de la ăla micu’ a lu’ Dolănescu, parlamentar de Costa Rica!
    Pentru juma’ de meleon de coconeți investiți, opții cetățenie costaricană! Acu’ se explică de ce blonda noastră refugiată a optat pentru prima țară din lume, care prin constituție a abolit existența armatei. E ca-n finalul de la de-zo-ri-gi-na-li-za: supeeer!

  2. Când voi vedea publicată o hârtie oficială a procuraturii braziliene legată de acest aspect voi începe să iau în considerație poveștile unității de elită RISE Project.
    Faza cu „Dragnea este suspectat că ar fi folosit bani proveniți din afaceri corupte din România” este mai mult decât amuzantă, procuratura din România nereușind să strângă probe care să dovedească acest lucru, dar procuratura braziliană este vigilentă! Orice țară normală la cap nu este interesată de proveniența banilor, importantă fiind doar infuzia de capital. D-aia nu mai poate Israelul de proveniența banilor aduși în țară de Elan Schwartzenberg!
    Are și telenovela asta partea ei bună. Cu această ocazie am aflat că nu poți înființa, ca străin, o firmă în Brazilia dacă nu ai în acționariatul firmei și un localnic. Nu contează procentele deținute de brazilian. Fapt ce dovedește că Brazilia s-a fript suficient de mult cu colonialiștii și și-a luat măsuri de precauție. Se poate măcar concepe o astfel de măsură în colonia românica? Nooo! Ar fi în total dezacord cu „valorile europene”.

Comments are closed.